bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1988-1989: Přestup století

Jako bomba vybuchal 9. srpna 1988 senzace v podobě přestupu Waynea Gretzkyho. Jeho přechod do Los Angeles sice zarmoutil edmontonské příznivce, ale přispěl k větší vyrovnanosti NHL. Ve stínu tohoto 'přestupu století' zůstal i nečekaný návrat Guy Lafleura, který po čtyřech letech opět naskočil na led NHL a to v dresu New York Rangers, kterým podepsal dvouletou smlouvu. A jsme-li u New Yorku, nelze se vyhnout Islanders, kteří se před touto sezónou loučili se dvěma svými oporami osmdesátých let, Denisem Potvinem a Mikem Bossym. 

 

Bez dvou hvězd tak NHL pokračovala v další sezóně. Do problémů s alkoholem se dostali dva hráči Detroit Red Wings: Bob Probert a Petr Klíma, kteří byli posléze posláni do farmářského týmu. Kouč Demers situaci komentoval slovy: 'Jediný způsob, jakým se dostanou zpět do detroitské haly, je koupě vstupenky do hlediště!' Pravý křídelní útočník Minnesoty North Stars Dino Ciccarelli byl odsouzen k pokutě 1000 dolarů a jednomu dni vězení za napadení torontského obránce Luke Richardsona.

 

Wayne Gretzky sice novému klubu pomohl k lepším výsledkům, ale sám se musel opět sklonit před střeleckými schopnostmi Maria Lemieuxe, který zůstal jen jediný bod pod dvousetbodovou hranicí. Ani to však jeho Pittsburghu nepomohlo k účasti v play off, kde se naopak velmi dařilo vítězi NHL Calgary Flames. 'Plameny' se probojovaly až do finále, kde na ně čekal stejný soupeř jako v roce 1986, Montreal Canadiens. Ačkoli v brance Canadiens zářil Patrick Roy, držitel nové trofeje, Trico Goaltender, určené pro brankáře s nejvyšším procentem úspěšnosti, zář 'Plamenů' z Calgary byla jasnější. Po dramatické finálové sérii získaly Flames svůj první Stanley Cup a to poměrem 4:2 na zápasy. Mužstvo bez hvězd tak slavilo zasloužený úspěch, kterého se ve své kariéře nedočkal hráč Marcel Dionne, který bezesporu hvězdou byl a který se s NHL v tomto roce rozloučil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.