bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1985-1986: Gretzky: 215 bodů

Jestliže Brad Park nepřekonal v základní soutěži Bobby Orra, v nové sezóně se to povedlo jeho zdatnému nástupci, Denisi Potvinovi, který se 20. prosince 1985 probojoval na první místo historického pořadí kanadského bodování obránců. Svým 916. bodem v kariéře překonal Orrův rekord, o němž se ještě nedávno mluvilo jako o nepřekonatelném. Ani tento počin kapitána Islanders však jeho klubu nepomohl k návratu na trůn, kam se naopak po roční pauze vrátili 'Olejáři' z Edmontonu, v jejichž řadách zářili především dva střelci Kurri a samozřejmě Gretzky. Ten se sice nestal králem ligových střelců, ale jeho 52 branek spolu s neuvěřitelnými 163 asistencemi dávalo skvělý rekord 215 bodů a pochopitelně zisk Art Ross Trophy, už po šesté a dokonce v řadě za sebou.

 

Velikým překvapením Stanley Cupu bylo proto vyřazení suverénních Oilers ve čtvrtfinále klubem Calgary Flames, který rozhodně nepatřil mezi favority. Vyřazení Edmontonu však Calgary otevřelo cestu do finále, kam se po sedmileté pauze dostali Montreal Canadiens, a tak se kanadští fanoušci po devatenácti letech dočkali opět ryze národního finále. Zkušenější Canadiens se v něm nakonec prosadili více, čímž získali už dvacátý třetí Stanley Cup pro svůj klub. Zároveň tím symbolicky uctili památku Jacquese Planta, který 27. února 1986 nečekaně zemřel.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.