bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1983-1984: Suverénní Edmonton Oilers

Také v dalším ročníku se ve finále Stanley Cupu střetli New York Islanders a Edmonton Oilers, ale tentokrát byli už úspěšnější 'Olejáři', kteří byli ostatně naprosto suverénní v celé sezóně, když nejenže vyhráli základní část NHL, ale opět posunuli rekord v počtu vstřelených branek, až na hranici 446. Edmonton kraloval soutěži útočnou hrou a její zásluhou se Stanley Cup po čtyřech letech znovu stěhoval do Kanady. Stejně jako Wayne Gretzky jej poprvé nad hlavu zvedal i českobudějovický reprezentant Jaroslav Pouzar. 

 

Hokejisté Edmontonu byli v této sezóně skutečně famózní. Gretzky už potřetí za sebou získal titul nejlepšího střelce NHL, když tentokrát nastřílel 87 branek a v Art Ross Trophy podruhé překročil hranici 200 bodů, čímž si zajistil už čtvrtý zisk této trofeje. Kromě toho v jedenapadesáti zápasech za sebou bodoval a 153 body za 61 branku a 92 asistence vytvořil další rekord NHL. Není proto divu, že o něj byl neobyčejný zájem. New York Rangers za přestup nabídli dokonce 12 milionů dolarů, ale Gretzky i nadále zůstal v týmu, jemuž od začátku sezóny dělal kapitána a v němž mu skvěle sekundoval obránce Paul Coffey, který se čtyřiceti vstřelenými brankami v jednom ročníku dostal na druhé místo mezi všemi obránci historie NHL. Hokejisté Edmontonu si nejlépe poradili i s novým pravidlem, stanovujícím prodloužení ligového zápasu o pět minut v případě nerozhodného výsledku s uplatněním náhlé smrti. Podle nepsaného pravidla tedy manažerovi Edmontonu a současně i jeho koučovi náleželo právo být hlavním koučem týmu Kanady na blížícím se třetím ročníku Canada Cupu 84, na kterém se ale už neobjevili Tony Esposito a Bobby Clarke, dvě hvězdy prvních dvou ročníků a samozřejmě i NHL. Craig McTavish, střední útočník Boston Bruins, byl odsouzen k jednoletému odnětí svobody, neboť pod vlivem alkoholu způsobil dopravní nehodu, při níž usmrtil druhou osobu. Po odpykání trestu pokračoval v hokejové kariéře v celku Edmonton Oilers.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.