bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1972-1973: Organizační změny

Konkurenční liga WHA v sezóně 1972-73 skutečně odstartovala. Měla po vzoru NHL dvě divize. Východní, ve které hráli New England Whalers, Cleveland Crusaders, Philadelphia Blazers, Ottawa Nationals, Quebec Nordiques a New York Raiders a Západní, kde byli Winnipeg Jets, Houston Aeros, Los Angeles Sharks, Alberta Oilers, Minnesota Fighting Saints a Chicago Cougars. Ligu i pohár AVCO World Trophy vyhráli New England Whalers.

 

Pánové ve vedení WHA si spočítali, že v prvních dvou letech ztratí v přepočtu na jednoho hráče 300 000 dolarů, ale potom začnou vydělávat. Nezbytné bylo dosáhnout průměrné návštěvnosti 7500 diváků. 'Nejdůležitější je náš kontrakt s televizí. Ještě nikdy v historii nesehnala žádná liga smlouvu s televizí hned v prvním roce své existence,' konstatoval prezident WHA Gary Davidson.

 

Stále ještě probíhaly v odborném tisku polemiky o právě skončené 'Sérii století', ale NHL už zahájila další ročník své existence. Zvýšení počtu účastníků ligy si vyžádalo i určité organizační změny. New York Islanders byli přiřazeni do Východní divize čili Prince of Wales Division, kterou s nim teď tvořily týmy Montrealu, Bostonu, New York Rangers, Buffala, Detroitu a Vancouveru. Druhý a nový tým Atlanta Flames se stal členem Západní divize neboli Clarence Campbell Division a spolu s ním tu dále působili Chicago, Minnesota, Philadelphia, St. Louis, Pittsburgh, Los Angeles a California. A právě oba prvně jmenované týmy - Montreal Canadiens a Chicago Blackhawks - se staly vítězi svých divizí a nakonec se sešly i ve finále Stanley Cupu. Pro Chicago to byla čtvrtá účast ve finále od roku 1961, kdy jeho hráči získali pohár naposledy. Ani tentokrát nebyli úspěšní a ze zisku vzácné trofeje se už poosmnácté ve své historii radovali hokejisté Montrealu Canadiens. Přitom je zajímavé, že z individuálních trofejí si hráči vítězného celku odnesli jen dvě. Brankář Ken Dryden suverénním způsobem získal Vezina Trophy, když odehrál většinu zápasů svého mužstva, a Yvan Cournoyer se prosadil v závěrečných kolech play off a tím si vybojoval Conn Smythe Trophy.

 

Montrealští měl v posledních sezónách vůbec příliš málo individualit. Po odchodu J. Beliveaua se nenašel nikdo, kdo by jej nahradil. Nováček Guy Lafleur, který měl být jeho důstojným nástupcem, zklamal, a tak se v Montrealu zaměřili více na obranu, která jim později vynesla velké úspěchy. Ostatně Canadiens na kvalitní obranné hře stavěli vždy. A to i v době, kdy v jejich dresu působil vynikající brankář Joseph Jacques Omer Plante, který se po této sezóně definitivně s NHL rozloučil.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.