bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1967-1968: Rozšíření na dvanáct klubů a smrt na ledě

Další velký mezník: rozšíření NHL na dvanáct mužstev. Hokej byl výhodným obchodním artiklem a našlo se mnoho podnikatelů, kteří v něm chtěli zkusit své štěstí. Závažnému kroku předcházela dlouhá jednání, studium zkušeností z profesionální baseballové ligy a marketingový průzkum. Hrozilo snížení sportovní úrovně a tím i přitažlivosti jednotlivých utkání a naopak zvýšení cestovních nákladů. 

 

Přijímání nových klubů proto probíhalo stejně důkladně jako předcházející průzkum. Prvním kritériem byly hospodářské aspekty: základní kapitál, velikost a poloha města, popřípadě existence hokejové haly. Z konkurzu vyšlo vítězně šest amerických klubů: Los Angeles Kings, Minnesota North Stars, Philadelphia Flyers, Pittsburgh Penguins, San Francisco Seals a St. Louis Blues. Nová Západní divize potřebovala trofej pro ligového přeborníka. Vedení ligy uctilo zásluhy svého dlouholetého prezidenta a trofej nazvalo Clarence Campbell Bowl.

 

Již s dvanácti týmy tedy zahájila NHL svou 51. sezónu. Krátce po zahájení soutěže, 8. prosince 1967, došlo u California Seals ke změně názvu a tým nadále vystupoval pod názvem Oakland Seals. A právě Oakland byl zapleten do jedné z největších tragédií historie NHL.

 

11. října 1967 dal Bill Masterton v inauguračním utkání Minnesota North Stars v NHL, proti St. Louis (2:2), úplně první gól klubu. O tři měsíce později, 13. ledna 1968, proti sobě nastoupily dva nové týmy Minnesota North Stars a už zmíněný Oakland Seals. Během zápasu byl William Masterton napaden dvěma minnesotský soupeři (Ron Harris a Larry Cahan) a utrpěl přitom zlomeninu lebeční kosti. Za dva dny (15. ledna) pak na následky poškození mozku zemřel. Stal se tak prvním a chválabohu i posledním hokejistou, který si v zápase NHL přivodil smrtelné zranění. Tato hrozná tragédie měla pochopitelně dalekosáhlý dopad. Nejenže po tomto smrtelném úrazu začalo stále více hráčů nosit ochrannou přilbu, ale zejména funkcionáři NHL se začali více zajímat, jak zajistit větší bezpečnost hokejistů. Zvýšily se tresty pro hráče, kteří se účastní rvačky a celkově byl nasazen kurz za očistu ledního hokeje. Na věčnou památku Billa Mastertona věnovala hráčská asociace cenu určenou pro hráče s příkladnou vytrvalostí, sportovním duchem a oddaností lednímu hokeji a nazvala ji Bill Masterton Trophy.

 

Po této smutné události se vraťme zpět na ledovou plochu, kde se vítězi divizí staly týmy Montreal Canadiens a Philadelphia Flyers. Absolutním ligovým králem se stal Montreal s větším počtem získaných bodů než měla Philadelphia. Chicagský Stan Mikita vyrovnal v této sezóně rekord v počtu bodů (97) dosažených za jednu sezónu a přitom si v posledním zápase, kdy Chicago v Madison Square Garden rozdrtilo New York Rangers 8:0, nárokoval ještě jednu přihrávku, která by znamenala nový rekord. Oficiální kontrolor gólů se však podíval do svého bloku a rezolutně Mikitův požadavek zamítl. Jeho verdikt potvrdil i filmový záznam, a tak hráč odešel s nepořízenou.

 

V play off se hrálo také podle nového systému, nejprve v divizích první tým se čtvrtým a druhý se třetím. Pak hráli vítězové o divizního šampióna a teprve vítězové těchto divizních finále proti sobě o Stanley Cup. Tam se probojovaly týmy Montrealu a St. Louis Blues. V brance St. Louis stál Glenn Hall a jedině díky němu nebylo finále tak jednoznačnou záležitostí. Během finálové série dokázal Hall udržet 135 minut a 26 vteřin čisté konto, ale přesto se Stanley Cup stěhoval do Montrealu. Právě Montreal byl dlouhá léta domovem pro jednoho ze slavných hokejistů éry Velké šestky, hokejisty, který se v této sezóně s NHL rozloučil - Josepha A. Bernarda 'Bernie' Geoffriona.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.