bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1957-1958: Pokus Evropana a první černoch v lize

Před novou sezónou došlo u Detroitu k výměně gólmanů. Hall, člen 1. All-Star týmu minulé sezóny, byl prodán do Chicaga a z Bostonu se po dvou sezónách vrátil Terry Sawchuk. V Bostonu se udály ještě dvě nezanedbatelné zajímavosti. NHL byla dlouhá léta vyhrazena pro kanadské hráče a jen tu a tam se v některém týmu objevil hokejista z USA. O Evropanech měla NHL své, ne právě nejlepší mínění. 

 

Už také pro amatérismus, který Evropa propagovala a protože v ní chyběla profesionální soutěž. V roce 1949 sice Boston projevil zájem o Jaroslava Drobného, který právě emigroval z Československa, ale k bližšímu kontaktu nedošlo, a proto bylo do značné míry senzací, když si bostonští pozvali do svého tréninkového kempu jednoho z nejlepších tehdejších evropských hokejistů - Svena 'Tumbu' Johanssona. U nás dobře známý švédský reprezentant byl všestranný a technicky vyspělý střední útočník. Šlo o historický průlom, ale Tumba se do sestavy přesto nedostal, protože pro zranění ruky ani nedokončil kemp. Proto zůstala NHL i nadále bez Evropanů. Lépe se však vedlo prvnímu hráči NHL tmavé pleti. 18. ledna 1958 si svůj, dokonce vítězný, debut odbyl bostonský Wilie O`Ree. Boston porazil Montreal 3:0.

 

Suverénem soutěže byl znovu klub Montreal Canadiens, což se také projevilo při udělování individuálních trofejí. Hart Trophy sice získal detroitský Howe (už počtvrté), ale v Art Ross Trophy dominovala hvězda Canadiens Dickie Moore. Vezina Trophy potřetí za sebou získal Jacques Plante a James Norris Trophy dokonce počtvrté za sebou Doug Harvey. Sezóna 57-58 má jednu zajímavost, o níž je třeba se zmínit, neboť je dodnes zapsána v listině rekordů. U data 9. prosinec 1957 figuruje druhá třetina zápasu Canadiens s Bostonem (4:2), kdy ve 4. sekundě vstřelil montrealský Claude Provost branku, která je historicky nejrychlejší brankou od začátku třetiny. Za zmínku stojí i 500 branka kariéry Maurice Richarda, který tuto úctyhodnou hranici pokořil jako první hráč historie. Finále Stanley Cupu bylo vlastně reprízou loňského finále a stejně jako o rok dříve byli i tentokrát úspěšnější hokejisté Montrealu, kteří poprvé v historii klubu získali pohár třikrát za sebou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.