bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1946-1947: Art Ross Trophy

Nová sezóna začala změnou na postu nejvyššího představitele NHL, tedy předsedy správní rady. Odstupujícího Mervyna Duttona nahradil Clarence Sutherland Campbell a stal se tak třetím předsedou správní rady obchodní organizace nazvané National Hockey League. Na téže schůzi, na které k tomuto aktu došlo, bylo také už za Campbellova předsednictví, dohodnuto zvýšit opět počet hracích kol - na šedesát. Dále byl, především z popudu nového předsedy - bývalého rozhodčího - vypracován a schválen systém signalizace přestupků, platný dodnes.

 

Na ledových plochách se pak rozpoutal šedesátikolový maratón a všichni čekali, co s hráči zvýšený počet kol udělá. Další hádankou bylo, zda se Richardovi podaří při zvýšeném počtu zápasů překonat padesátibrankovou hranici. Montreal Canadiens sice už počtvrté za sebou zvítězili v dlouhodobé části, ale Richard svůj rekord nepřekonal. Zastavil se na počtu 45 branek. Naopak jeho spoluhráč Bill Durnan rekord vytvořil, když už počtvrté v řadě získal Vezina Trophy. V sezóně 46-47 si NHL připsala ještě jeden, dodnes platný rekord. Billy Taylor z Detroitu zaznamenal 16. března 1947, v zápase s Chicagem - 6:10 na soupeřově ledě - sedm asistencí. Ale to už se blížily zápasy play off o Stanley Cup. Do finále se probojoval vítěz ligy Montreal Canadiens a proti němu stanul černý kůň soutěže, tým Toronto Maple Leafs. Torontským maximálně vycházely v posledních letech nákupy nových hráčů i výchova vlastních záloh ve farmářských týmech. Díky tomu v posledních pěti ročnících získali torontští nováčci Calder Trophy čtyřikrát. Nyní přišel čas, kdy měly 'Javorové listy' zúročit výsledky své výchovné práce. A skutečně. Ačkoli byl Montreal velkým favoritem, Stanley Cup si po roční pauze opět vydobyli torontští.

 

Tečkou a bonbónkem bylo pak udílení pravidelných trofejí, kde navíc konečně došla uplatnění trofej věnovaná už v roce 1941 manažerem a koučem Boston Bruins Arthurem Howie Rossem. Art Ross Trophy, jak byla trofej nazvána, je určena pro nejlepšího střelce a nahrávače základní soutěže. Tato statistika byla pečlivě vedena již od sezóny 18-19, ale teprve trofej ji dala jasně definovaná pravidla. Novou trofej si v jejím prvním ročníku vystřílel Max Bentley z Chicaga, který byl nejlepší v kanadském bodování již v předcházející sezóně a jehož bratr Doug si stejné postavení vybojoval v sezóně 42-43. V mužstvu Arta Rosse - Bostonu - se s kariérou rozloučili dva vynikající hráči předchozích sezón - Aubrey 'Dit' Clapper a William Mailes 'Bill' Cowlay.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.