bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1929-1930: Brankářská maska

Před tímto ročníkem provedla NHL důležitou změnu pravidel hry. V prvních letech hokeje nesměli hráči přihrávat puk dopředu. Přihrávat mohli pouze za sebe a dopředu se puk dostal jen tehdy, když sním hráč plochu přebruslil. Postupně byla pravidla upravena tak, že přihrávat dopředu bylo možné, ale jen uvnitř pásem.
K ještě jedné změně před touto sezónou došlo: Detroit Cougars změnili název na Detroit Falcons, takže se dravé 'Pumy' změnily v dravé 'Sokoly'.

 

Po Montrealu Canadiens a Bostonu Bruins se také Chicago Blackhawks dočkali nové haly s umělým ledem. Otevřeli ji slavnostně 16. prosince 1929 zápasem s Pittsburgh Pirates, v něm domácí zvítězili 3:1. Nová aréna dostala název Chicago Stadium. To už, ale naplno běžela 13. sezona NHL. Nové pravidlo o povolených přihravkách nejlépe využili hráči Boston Bruins. 44 zápasů sezony odehráli s touto bilancí: 38-5-1 (výhra-prohra-remiza), 77 bodů. Procentní podíl vítězných zápasů 0,875 nebyl dosud v historii NHL překonán. Kdyby tým hrál stejně dobře při dnešních 82 zápasech v sezoně, dosáhl by rekordního poměru 71-9-2 a 144 bodů!

Z historického hlediska byl významnou událostí sezóny počin gólmana Montreal Maroons Clinta Benedicta, který jako první brankář v historii NHL používal cosi jako brankářskou masku. 7. ledna 1930 mu střela z hokejky Howieho Moreze přerazila nos a on si až do 20. února nezahrál. Když se vrátil na led, měl na obličeji ochrannou masku a stal se tak prvním brankářem NHL, který si ji navlékl. Maska byla kožená a velkou ochranu neposkytovala, a tak si brzy nos poranil znovu. Navíc měl pocit, že mu částečně brání ve výhledu, a proto ji zakrátko přestal nosit. Zůstaňme ještě u ostrostřelce NHL Howie Morenze. 18. března 1930 v New Yorku proti Rangers zaznamenal pět branek a podstatnou měrou se tak zasloužil o výhru Canadiens 10:2. A právě Montreal Canadiens se stali vítězi Stanley Cupu, když ve finále porazili suverénního vítěze NHL i Prince of Wales Trophy, tým Boston Bruins. Stanley Cup se tak po dvou vítězstvích amerických klubů vrátil opět na území Kanady.

 

V individuálních trofejích získal Nels Stewart z Montreal Maroons už podruhé Hart Trophy, Frank Boucher dokonce už potřetí Lady Byng Trophy a ve Vezina Trophy poprvé uspěl nadějný brankář Bostonu Tiny Thompson.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.