bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1927-1928: Trenér v brance

Po mimořádných změnách v předcházející sezóně se toho v tomto ročníku příliš nestalo. Jediným údajem, který je dodnes zapsán v listině rekordů NHL, je neschopnost Chicago Blackhawks zvítězit v domácím prostředí. Z dvaadvaceti zápasů sehraných doma totiž 'Černí jestřábi' dokázali vyhrát jen dva. Vítězem celé NHL se stali Montreal Canadiens, kteří však nezískali Prince of Wales Trophy, protože od této sezóny se jejím vítězem stává nejlepší tým Americké divize a tím byli Boston Bruins. Ve finálové sérii Stanley Cupu se nakonec střetly dva týmy, které po základní soutěži byly druhé v divizních tabulkách - New York Rangers a Montreal Maroons. K této sérii se váže jedna zajímavá historka. 

 

Manažerem a koučem Rangers byl Lester Patrick, tehdy už pětačtyřicetiletý. 7. 3. 1928 nastupovali 'Jezdci' k zápasu s Maroons s Lorne Chabotem v brance, ale ten byl během zápasu zraněn pukem, který jej zasáhl do levého oka, a Chabot byl odvezen z ledu. Protože ještě v té době neměla mužstva náhradního brankáře a v případě zranění nastupoval domácí junior, rozhodl se kouč Patrick, že raději zastoupí svého svěřence sám. A zastoupil ho jak se patří. Za šestačtyřicet minut inkasoval jen jednu branku a jeho tým vyhrál v prodloužení 2:1. Rangers pak zvítězili, už bez Patricka v brance, ještě dvakrát a poprvé v historii získali Stanley Cup. Střelec vítězného gólu v prodlouženém utkání, Frank Boucher, si pak připsal Lady Byng Trophy, ale to bylo pro vítěze poháru z individuálních trofejí vše. Ve zbývajících soutěžích byli úspěšní hráči Canadiens, jmenovitě George Hainsworth ve Vezina Trophy a Howie Morenz, nejlepší střelec sezóny s třiatřiceti brankami, který získal Hart Trophy a jako první v historii NHL překonal hranici 50 bodů, když ke vstřeleným brankám přidal ještě osmnáct asistencí.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.