bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1924-1925: Vyloučení Hamiltonu

Počin velkého hokejového příznivce Dr. Davida Harta z předcházející sezóny inspiroval i další významné osobnosti k podpoře popularity a přitažlivosti NHL. V roce 1924 tak získala soutěž hned dvě nové trofeje. Tu první věnovala NHL manželka tehdejšího guvernéra Kanady paní Byngová a vedení ligy rozhodlo, že bude udělována nejslušnějšímu hokejistovi sezóny s přihlédnutím k vysoké výkonnosti. Trofej, o jejímž držiteli měli rozhodovat opět reportéři NHL, dostala název Lady Byng Trophy. Druhou novou trofejí byla Prince of Wales Trophy, kterou soutěži věnoval britský následník trůnu, princ Waleský. Tato první kolektivní trofej soutěže byla určená výhradně pro mistra NHL. Její vítěz se stal zástupcem NHL ve finále Stanley Cupu.

 

Neúspěch PCHA a WCHL ve dvou posledních ročnících, spojený s celkovým úpadkem těchto soutěží, vedl americké kluby k tomu, aby se více začaly zajímat o možnost účasti v NHL. Žádost o udělení licence podal první klub z USA - Boston Bruins, který také 1. listopadu 1924 tuto licenci od vedení NHL získal. Tím vzrostl počet klubů na pět. Ale to nebylo vše. Liga se rozšířila o další montrealský tým - Maroons, který založili tamní obchodníci Joseph Strachen a Donat Raymond, kteří chtěli mít v Montrealu také klub pro anglicky mluvící část obyvatelstva, konkurující Canadiens. Získali hráče zaniknuvších Vancouver Maroons. S tímto klubem se však neucházeli o licenci v PCHA, ale o možnost působit v NHL. To se také pánům Strachenovi a Raymondovi podařilo a NHL měla rázem šest účastníků, kteří v nové sezóně nastupovali už ke třiceti ligovým zápasům.

 

Třicetikolovými boji šesti týmů prošli nejlépe hokejisté Hamilton Tigers, kteří si tak připsali první a zároveň poslední vítězství v NHL. Hráči Hamiltonu podepsali dvouleté smlouvy na dvacet čtyři zápasů za sezónu, ale postupem do finále Stanleyova poháru jim vzrostl počet utkání na třicet a proto se domáhali zvláštního příplatku. Před play off požadovali prémii 200 dolarů za každý zápas o pohár a v případě nesplnění tohoto požadavku vyhrožovali stávkou. Předsedu ligy Franka Caldera stanovisko rozzlobilo a rozhodl se k vyloučení klubu ze soutěže.

 

O nového vítěze Prince of Wales Trophy se tak utkaly druhý a třetí tým soutěže, Toronto a Montreal. Canadiens v ligovém finále zvítězili a tím zároveň pokřtili novou montrealskou halu Forum. Vítězové tohoto duelu, Montreal Canadiens, se utkali ve finále poháru s nejlepším týmem WCHL Victoria Cougars. Po tuhém boji si vítězství zajistili Victoria Cougars. Pohár se tak naposledy stěhoval na západ z dosahu National Hockey League.

 

Frank Nighbor z Ottawy sice neobájil Hart Trophy, tu pro sebe získal hráč Hamiltonu Billy Burch, ale jako první získal novou trofej - Lady Byng Trophy. Vyhlášení vítězů těchto trofejí se stalo tečkou za sezónou.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.