bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zmatky a spory

Divákům, zejména mládeži, se hra líbila. A tak Národní hokejová asociace a Pacifická liga uzavřely v roce 1914 dohodu, že vítězové obou soutěží budou bojovat o Stanley Cup. A to střídavě - jeden rok na východě a následující na západě kanadského území. V roce 1915 však usilovalo o Stanleyův pohár první americké družstvo - Portland, což vyvolalo nemalé rozpaky. Podle původních pokynů dárce trofeje, lorda Stanleye, mohlo totiž pohár získat jen kanadské mužstvo. Američané však nezdolali Montreal Canadiens, a tak pohár zůstal v Kanadě. Poprvé získali trofej pro Spojené státy hráči Seattle Metropolitans v roce 1917.

 

Překotná pionýrská doba byla naplněna urputným bojem o pozice, takže machinace v klubech šly daleko za hranice etiky. Jedny kluby zanikaly, další vznikaly. Měnily se názvy, majitelé a sídla vedení ligy. Hráči však nechtěli zůstat stranou, což se klubovým bosům pochopitelně nelíbilo. A tak třeba známého hokejistu Arta Rossa odvolali z vedení ligy, neboť se v roce 1915 postavil do čela kampaně za práva hráčů. Jeho hlavním argumentem bylo, že liga nemá právo stanovit maximum souhrnných výplat pro dvanáct členů klubu na 35 000 dolarů ročně. Majitelé však nechtěli mít nic společného s hráčskou unií a Ross svůj spor prohrál.

 

Další spory vznikaly kolem šaten, které nebyly chráněné před napadením fanoušky. Hráči a trenéři mohli zase kdykoli vtrhnout do místnosti rozhodčích a tam předkládat své výhrady buď ústně, nebo i ručně.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.