bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

1909: Montreal Canadiens

Tento rok přinesl rozsáhlé polemiky o amatérismu a profesionalismu. Profesionální celky dosahovaly podstatně lepších výsledků. Východní Kanadská amatérská hokejová asociace rozhodla, aby všechny kluby udělaly seznamy hokejistů, kteří hrají za peníze a kteří jsou amatéři. Tyto údaje přispěly ke vzniku ucelené Ontarijské profesionální ligy. Hrály v ní Toronto, Berlin (později Kitchener), Brantford a Guelph. Avšak profesionální hokej zaznamenal v roce 1908 také první úpadek. Zanikla první profesionální liga v Severní Americe, oběť vysokých finančních požadavků hráčů.

 

V roce 1910 však vznikla další profesionální soutěž - Národní hokejová asociace (National Hockey Association). Hráli v ní hokejisté rok starého klubu - Montreal Canadiens, dnes nejstaršího a nejslavnějšího v celé Kanadě. Na kluzištích Montrealu si konkurovaly dvě ligy - Národní hokejová asociace a Kanadská hokejová asociace, která v té době nahradila Východní kanadskou hokejovou asociaci. Sezóna prokázala, že město dvě soutěže nemůže uživit. Pohotovější byla NHA, mezi své týmy včlenila dva zástupce konkurenční ligy - Ottawu a Shamrocks, čímž se přičinila o definitivní rozpad CHA.

 

Také rok 1911 přinesl změny. Z NHA odstoupily pro nedostatek finančních prostředků malé kluby - Haileybury a Cobalt. Ostatní mužstva se snažila snížit výdaje třeba tím, že hráčům platila pouze třetinu dřívějších příjmů. To byl také podnět k prvním úvahám o založení svazu hokejistů. Tento rok přinesl definitivní konec zápasů se dvěma poločasy po třiceti minutách. Hrací čas byl změněn na třikrát dvacet minut.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.