bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Zrození profesionalismu

Na mnoha místech se hokej začal stěhovat do krytých hal. Svítilo se zde olejovými lampami, které vrhaly na led groteskně tancující stíny, hru také komplikovaly nízké střešní trámy. Jestliže hráči vystřelili puk příliš vysoko, zmizel na několik okamžiků z dohledu. Toho začali využívat obránci, kteří schválně přihrávali do výšky. Puk na chviličku zmizel a znenadání spadl před branku, kde už číhal spoluhráč.

 

V devadesátých letech minulého století se některé týmy pozvolna zbavovaly svého amatérského statutu a kupovaly si nejlepší hráče země. Největší hokejovou organizací byla v té době Amateur Hockey Association. Sdružovala pět mužstev: Victorias, Montreal AAA, Ottawa, Quebec a Shamrocks of Toronto. V roce 1899 však zanikla. Důvod? Když bylo po dlouhých tahanicích rozhodnuto, že Capitals nebudou do ligy přijati, vystoupily z ní tři kluby - Quebec, Victorias a Ottawa, které kandidaturu Capitals podporovaly. Vznikla Kanadská amatérská hokejová liga, ale zanedlouho se ocitla ve stejném postavení jako její předchůdkyně AHA. Stala se uzavřenou společností, která nepovolovala dalším klubům, aby se k ní připojily. Snažila se tak udržet svoji nadvládu nad kanadským hokejem.

 

Spory byly živnou půdou pro vznik profesionalismu. Tam, kde šlo o peníze, byli většinou první Američané. Přesně tak tomu bylo i v hokeji. Kanada měla přebytek skvělých hráčů a toho využil americký zubař J. L. Gibson. V roce 1903 sestavil z kanadských přistěhovalců, které shromáždil v městečku Houghton, první a ryze profesionální klub - Portage Lakes. S mužstvem začal jezdit po okolních amerických městech, kde si nechal za exhibiční zápasy dobře zaplatit. Vedlo se mu skvěle, svým nejlepším hráčům - Fredu 'Cyclone' Taylorovi a Hod Stuartovi platil až 500 dolarů za utkání. Diváci v USA rádi zaplatili za novou vzrušující podívanou, což podnítilo další podnikatele k tomu, aby nakupovali kanadské hráče a budovali vlastní profesionální týmy. Tato expanze vedla v roce 1904 k založení mezinárodní hokejové profesionální ligy. V ní patřil primát hráčům Portage Lakes, kteří v šestadvaceti zápasech pouze dvakrát prohráli a dosáhli celkového skóre 237:48.

 

Ovšem i v Kanadě, jmenovitě v klubu SOOS Sault St. Marie v Ontariu, se brzy našli lidé, kteří neviděli v hře za peníze nic nečestného a připojili se k americké profesionální lize.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.