bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Indiáni na ledě

První, kdo začali hrát prahokej na ledě, byli kanadští Indiáni. Používali však krátké tenké hůlky, a protože ještě neměli brusle, běhali po ledě v mokasínách.

 

Brusle se nejdříve objevily v Evropě. Anglická, holandská a dánská mládež se klouzala na dřevěných bruslích po zamrzlých jezerech, kanálech a řekách už v jedenáctém století. Ještě o něco dříve se jezdilo na kostech přivázaných k botám koženými řemínky. Brusle se potom dostaly s přistěhovalci i do Severní Ameriky a kolem roku 1830 už zaznamenala historie první náznaky hokeje na bruslích.

 

První hokejové utkání na ledě sehrály údajně v únoru 1837 Dochester Club a Uptown Club z Montrealu. Střetnutí se ale nedohrálo, neboť rozčilení fanoušci vnikli na hrací plochu poté, co dal Dochester vedoucí gól.

 

Další historka z roku 1855 vypráví o vojácích kanadské královské jízdy ubytovaných v Kingston Téte du Pont Barracks, kteří si při uklízení sněhu v přístavu připnuli brusle a s vypůjčenými holemi na pozemní hokej začali prohánět po očištěné ploše starý míček na lacross.

 

Základy organizovaného ledního hokeje položil až v roce 1878 montrealský student W. F. Robertson tím, že sjednotil pravidla hry. Vycházel z pravidel anglického pozemního bandy, která přizpůsobil hře na ledě. První zápas podle těchto pravidel byl sehrán o rok později mezi týmy studentů McGill University v Montrealu. Ačkoli pravidla mluvila o devíti hráčích, nastoupilo jich tehdy na každé straně třicet!

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.