bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Henrik Lundqvist: Moje hra je o soustředění

4. prosince 2016, 15:00

Jiří Lacina

Dlouhá léta platilo, že newyorští Rangers jsou tak dobří, jak dobrý je jejich brankář. Jezdci zpravidla došli tam, kam je Henrik Lundqvist dotáhl. A táhne je dlouho. Na Manhattanu začínal po výluce sezónou 2005-06, ještě s Jaromírem Jágrem. Ze Švédska si nesl skvělou pověst i statistiky, v NHL se chytil okamžitě. V loňském ročníku ale začaly kolem Lundqvista panovat pochybnosti a letošní sezóna je zatím nerozptýlila.

Spíš naopak. Zatímco procentuální úspěšnost zákroků u brankářů napříč ligou dlouhodobě roste, nedávno se tímto trendem dokonce zabýval magazín Hockey News, Lundqvistova úspěšnost chytání puků klesá. Nadto v jeho síti přibývá gólů, které přichází takřka z ničeho. Vrcholem posledních dnů byl kousek z první minuty čtvrtečního utkání Rangers v Buffalu, kdy gólmanovi Jezdců proskočil do sítě puk nahozený Johanem Larssonem zpoza červené čáry.

Blueshirts letos naštěstí drží šlapající ofenziva. V probíhající sezóně stále nevyhráli zápas, kde by vstřelili dva nebo méně gólů, připomíná Larry Brooks z listu NY Post. Často zbytečně ztrácí vedení. V sobotu proti Carolině se do něj dostali ve 46. minutě, záhy ale bylo srovnáno na 2:2. Střelu Viktora Raska od modré čáry Lundqvist podle všeho dobře viděl.

Tohle je typ střely, které „král Henrik“ na vrcholu kariéry bez potíží chytal. Teď se mu to nedaří. Lundqvistova úspěšnost zákroků ze hry pět na pět je průběžně 91,8 procent, propad proti loňským 93,4 nebo 93,1, což je nejlepší průměrná úspěšnost zákroků mezi brankáři, kteří odchytali od sezóny 2009-10 aspoň 350 utkání. To nejlepší číslo patří Lundqvistovi, pochopitelně.

Dobře číst hru a správně se rozhodovat

Útočná hra Jezdců naštěstí letos funguje na výbornou, takže v sobotu všechno zachránil dvěma góly z 53. a 58. minuty Chris Kreider. Newyorský gólman se ale za nic neschovává. Po skončení utkání dobře věděl, kde je problém. A neváhal se o to důležité slovo podělit s novináři.

„Soustředění,“ řekl důrazně Lundqvist.

„To pro mě znamená všechno… Moje hra je o soustředění. Kdybych byl brankářem, který chodí hodně dolů a využívá svoje fyzické parametry, bylo by to třeba víc o technice. U mě je to ale daleko víc o čtení hry a správném rozhodování. Když hru špatně přečtu, mám problém. Jde o to ovládnout mysl, aby neutíkala před hru. To je pro mě klíčové,“ vysvětlil Lundqvist.

Larry Brooks připomíná, že tohle všechno už to bylo a švédský brankářský démon se s tím dovedl vyrovnat. Třeba na přelomu let 2013-14, v první sezóně Alaina Vigneaulta ve funkci trenéra Rangers, se Lundqvist první tři měsíce sezóny trápil. Na konci prosince se stal poprvé ve své kariéře zdravým náhradníkem a tři utkání po sobě přihlížel, jak si vede v brankovišti jeho obvyklý záskok Cam Talbot.

Pak se ale fantasticky vrátil do formy, úspěšnost zákroků zlepšil o několik procent, až ji vytáhl na 93,4, průměr obdržených branek stlačil pod dvě a nakonec dotáhl Jezdce až do finále Stanley Cupu.

Pozitivem sobotního zápasu s Carolinou budiž, že Jezdci utkání nakonec vyhráli. „Je velmi důležité takhle těsné duely zvládat,“ řekl Lundqvist. „Roste vám s nimi sebevědomí. Já osobně se cítím sebevědomý. S řadou pasáží své hry jsem spokojený. Je to jen o soustředění, o kterém jsem už mluvil. Je obtížné vysvětlit, jak ho dosáhnout, ale já to vím,“ slibuje švédský gólman.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.