bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Guentzel sahá po rekordu. Doufám, že ho překoná, přeje mu Ciccarelli

5. června 2017, 16:30

Jiří Lacina

Ještě loni o něm nikdo nic nevěděl. Ono o něm nebylo příliš slyšet ani v této sezóně, v níž ze základní části NHL odehrál jen zhruba půlku. 33 bodů (16+17) ve 40 zápasech je ale velmi slušný výsledek, který dvaadvacetiletý mladík potvrzuje v play off. Skvěle mu vychází především finálová série.

V sobotu sice Pittsburgh v Nashvillu prohrál, Guentzel ale opět skóroval. Počtvrté v sérii, kde se trefil v každém ze tří zápasů (1 + 2 +1), potřinácté v play off. Do vyrovnání nováčkovského rekordu Dina Ciccarelliho, o němž psal už před několika dny kolega David Jahoda, schází útočníkovi Pens jediný zásah. Ciccarelli dal ve své premiérové sezóně 1980-81 za Minnesotu v play off 14 branek.

„Doufám, že ten rekord překoná,“ popřál svému pronásledovateli o víkendu dnes sedmapadesátiletý Ciccarelli. „Má skvělé instinkty, je šikovný kolem brány.“

Guentzel, třetí volba Pittsburghu na draftu 2013, strávil polovinu letošní sezóny na farmě ve Wilkes-Barre. Teď je z něj seriózní kandidát na Conn Smythe Trophy pro nejužitečnějšího hráče vyřazovací části. První zápas série, v němž Pittsburgh za Nashvillem ostudně střelecky zaostal a ztratil třígólové vedení, rozhodl právě tento zelenáč gólem z 57. minuty. Celkově už v play off bodoval dvacetkrát, což je opět jediný zářez za Ciccarelliho rekordem (21).

„V play off předvedl obrovský vliv na tento tým v pozitivním smyslu,“ pochválil svého svěřence trenér Mike Sullivan. „Má dobré instinkty. Je to vynikající ofenzivní hráč. Může hrát s kýmkoli. Má schopnost vytvářet akce. Má nos na brankové příležitosti. Umí skórovat,“ vychrlil kouč sérii komplimentů.

Pittsburgh sice Stanley Cup obhajuje, pro Guentzela je to ale první životní příležitost napít se z poháru. Loni sledoval vítězný pochod Tučňáků jenom jako hráč nižších soutěží, jenž snil o tom, že by se snad jednou mohl do silného mužstva Penguins dostat.

„Prožíváte to,“ chápe mladíkovy pocity Ciccarelli. „Pamatuji si starší hráče, jak mi říkali, ať si to užívám, protože nikdy nevíte, kdy dostanete další možnost. Já na ní čekal patnáct let.“

Přestože se to nezdá reálné, pro pořádek dodejme, že absolutní střelecký rekord play off drží Reggie Leach (1976) a Jari Kurri (1985), kteří se v jedné vyřazovací části trefili shodně devatenáctkrát. Do této úrovni chybí Guentzelovi aktuálně šest přesných zásahů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.