bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gordieho jsem o devítku prosit nechtěl. Jak se Modano vrátil domů

6. srpna 2020, 13:00

Tomáš Zatloukal

Je to na den přesně deset let, co Detroit představil novou posilu. Čtyřicetiletého veterána, jemuž se dlouho honilo hlavou, jestli vůbec ještě pokračovat v kariéře. Nedostal totiž smlouvu od svého bývalého spoluhráče a velkého kamaráda Joea Nieuwendyka, skončila jeho éra v Dallasu. Řeč je o Mikeu Modanovi.

Vítěz Stanley Cupu.

Výtečný lídr, jeden z nejlepších amerických hokejistů všech dob.

Rodák z Livonie ležící 20 kilometrů od arény Red Wings.

Ale také chlap za zenitem, jehož Stars postupně odstavili.

Tím vším byl Modano v roce 2010, kdy se vrátil do rodného kraje a podepsal roční smlouvu s klubem, kterému držel palce jako malý kluk.

„Poslední dvě sezony mě vysály. Hodně jsem se přikláněl k tomu, že ukončím kariéru. Ale Rudá křídla mě přesvědčila, že mi změna prostředí pomůže. Vrátil se mi zápal pro hru a potřebný elán,“ povídal elegán s dokonalým úsměvem.

Těšil se domů. Vždyť o tom rudém dresu snil už od útlého dětství. V dobách, kdy ve sklepě střílel puky na vlastní mámu, která se kryla víkem od popelnice a holeně si obalila starými katalogy.

Tehdejší detroitský GM Ken Holland plánoval, že Modano povede třetí formaci, na křídla měl dostat Dana Clearyho s Jiřím Hudlerem.

„Myslím si, že Mikea nakopne návrat domů. Vždyť tady stále žijí jeho rodiče. Věřím, že mu to u nás sedne. Nebude na něj žádný tlak, aby táhl celé mužstvo. Dostane roli ve třetí formaci a když mu to půjde, klidně může i povýšit,“ povídal Holland.

Na dres si vybral Modano číslo devadesát. „Poprvé od devíti let nebudu hrát s devítkou. Nechtěl jsem prosit Gordieho Howea, aby mi dovolil hrát s jeho číslem,“ glosoval svůj výběr. Dres muže přezdívaného „Mr. Hockey“ totiž tou dobou visel pod stropem Joe Louis Areny.

Modana do kádru chtěl i sám kouč Mike Babcock. Věřil, že stále může být přínosným a platným hráčem. A když poté ostřílený čtyřicátník skóroval během svého druhého střídání s okřídleným kolem na prsou, začali tomu věřit snad všichni fanoušci tradičního celku z Motownu.

 

Jenže pohádky neexistují. Modano se nakonec sezonou u Red Wings protrápil. O půlku zápasů ho připravilo zraněné zápěstí, ve zbylých zůstával jen svým stínem. Za 40 utkání stihl jen 15 bodů, čtyřikrát skóroval. Hůře si za 21 let v NHL nikdy nevedl.

Hořký byl pro Modana závěr základní části. Mohl odehrát svůj 1500. duel v NHL. Místo toho se ale Babcock rozhodl americkou legendu posadit. Připravil ho o rozlučku, nechal ho mezi zdravými náhradníky. Tolik k svérázné osobnosti úspěšného trenéra, jemuž bylo blízké heslo „účel světí prostředky.“

V play off pak sice Modano dostal dvě příležitosti ukázat, co z někdejší superhvězdy v něm ještě zbývá, většinou ale zůstával mimo základní sestavu. Nemohl se tak ani přičinit o odvrácení rozhodující porážky od San Jose Sharks. Hráčskou kariéru potupně uzavřel prosezeným zápasem na tribuně.

Vstřícného gesta se ovšem nakonec dočkal od klubu, kde prožil 20 sezon. Dallas s ním podepsal jednodenní kontrakt, aby se Modano mohl rozloučit jako hráč Stars. Pro někoho šaráda, pro samotného centra ale zcela jistě satisfakce a alespoň trochu důstojné hokejové sbohem.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.