bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Góly, body, rekordy. Matthews má za sebou první sezonu v NHL a hned několikrát se zapsal do historie

11. dubna 2017, 12:00

Michal Sedláček

Varoval, že není spasitel. „Hokej je týmová hra,“ říkal Auston Matthews po červnovém draftu, kdy si ho Toronto vybralo jako celkovou jedničku draftu. Při pohledu na jeho statistiky po základní části a výkony Leafs, by se snad dalo s Matthewsem i nesouhlasit. Mladičký Američan si podmanil kanadskou metropoli a bořil jeden rekord za druhý.

Vzpomínáte na jeho první zápas v NHL? Toronto hrálo na ledě Ottawy a všichni se těšili na premiéru hráče, co už měl za sebou povedené mistrovství světa seniorů, či Světový pohár po boku McDavida v týmu Severní Ameriky do 23 let. V 9. minutě onoho zápasu vstřelil první gól celé sezony a rovněž i svůj premiérový v NHL. Navíc to bylo hned z jeho první střely na branku. Matthews však pokračoval. Jak druhá, tak i jeho třetí střela skončila gólem. Hattrick byl na světě. Nakonec přidal i čtvrtý gól. Toronto sice prohrálo v prodloužení 4:5, ale fanoušci Leafs byli v sedmém nebi z výkonu jedničky draftu.

Něco takového se v moderní éře NHL, jenž se počítá od sezony 1943/44, žádnému nováčkovi nepovedlo. Bylo jasné, že takové gólové tempo Matthewsovi nevydrží celou sezonu, nicméně svými výkony dál potvrzoval, že jedničkou draft se stal právem. Svých prvních deset bodů posbíral během šesti utkání. Pro srovnání - McDavid na stejnou porci bodů potřeboval zápasů sedm, Crosby osm a Ovečkin s Kanem devět.

Jak šel čas

Poté šlo jeho tempo trochu dolů. Pět zápasů v řadě byl bez bodu a třináct utkání čekal na gól. Dočkal se až 23. listopadu, kdy do sítě Devils nasázel dvě branky. To ho opět nastartovalo ke gólovým hodům. V následujících devatenácti duelech přidal do své sbírky hned 15 přesných zásahů. Památná pak zůstane jeho trefa v zápase pod otevřeným nebem proti Detroitu, kdy v prodloužení rozhodl duel ve prospěch Maple Leafs.

Pak jeho tempo zase trochu opadlo a v následujících dvanácti duelech mezi 7. lednem a 4. únorem posbíral jen dvě branky. Poté zase začal trefy zase přidávat. Výpadek přišel až v polovině března, kdy byl sedm utkání úplně bez bodu. V závěru sezony se ale rozstřílel a v posledních třinácti duelech vsítil devět branek. Sečteno podtrženo, rodák z Arizony má na svém kontě 40 gólů, což ho řadí v jeho první sezoně v NHL na dělené druhé místo společně s Kučerovem. O čtyři góly více dal jen nejlepší střelec ligy Sidney Crosby. 

Nejlepší v historii Leafs

Tabulku střelců sice senzačně neovládl, ale historickou tabulku střelců nováčků Toronta ano. 28. března, v zápase proti Floridě, zaznamenal Američan s mexickými kořeny svůj 35. gól sezony. Díky tomu v historickém pořadí nejlepších střelců nováčků Maple Leafs přeskočil o gól Wendela Clarka. V tu chvíli měl navíc na dosah další rekord. Jen pět bodů ho dělilo, aby vyrovnal i historický bodový rekord Leafs, jenž držel ze své nováčkovské sezony 1982/83 Peter Ihnačák s 66 body.

Samozřejmě ani tato meta nezůstala Matthewsovi nedosažitelná. O tři zápasy později, vstřelil v utkání proti Buffalu svůj 39. gól sezony, který z něj udělal historicky nejproduktivnějšího nováčka Toronta Maple Leafs. Jen připomeňme, že Leafs letos slaví 100 let od vzniku. Takže být za 100 let nejlepším nováčkem druhého nejúspěšnějšího klubu historie NHL není vůbec špatná vizitka. Zároveň mu ale tento gól přinesl i další zápis do kronik hokeje. S 39 góly totiž překonal i nováčkovský rekord v počtu vstřelených branek amerického hráče v NHL. Ten držel ze sezony 1981/82 Neal Broten.

Lepší než Crosby

Jen pro připomínku. Matthews drží rovněž bodový rekord v Americkém národního rozvojovém programu, kde se 116 (55+61) body překonal v sezoně 2014/15 i Patricka Kanea. Letos trumfoval ale i další skvělé bývalé nováčky a nyní již hvězdy NHL. Tak například jeho 40 gólů, je druhým nejlepším výsledkem nováčka od sezony 1993/94. Za posledních 23 let byl jen jeden lepší střelec a to Alexandr Ovečkin, jenž v sezoně 2005/06 nasázel 52 branek. Sidney Crosby jich měl ve své první sezoně na kontě 39. Takový Stamkos dosáhl na 23 branek, Tavares na 24, Patrick Kane na 21.

Tuto skvělou bilanci navíc umocňuje fakt, že letošní jednička draftu hrála po celou sezonu v útoku s hráči, kteří jsou také nováčky. Celou sezonu vedle Matthewse naskakoval čtyřiadvacetiletý Zach Hyman, jenž plnil práci defenzivního útočníka. Po většinu sezony vedle sebe měl dvacetiletého Nylandera a nějaký čas vedle nové americké hvězdy odehrál třiadvacetiletý Connor Brown. I to bude hrát ve prospěch Matthewse, až se bude rozhodovat, kdo získá letos Calder Trophy. Laine totiž značnou část sezony nastupoval vedle Scheifeleho a Wheelera, na kterých ležela hlavní zodpovědnost.

Získá Calder Trophy?

Co se týká boje o nejlepšího nováčka letošního ročníku, neměla by Matthewsovi Calder Trophy uniknout. Laineho předčil v gólech, asistencích a tedy i bodech. Pravda, Laine odehrál méně zápasů a v průměru bodů na zápas je na čísle 0,88. Matthewsův průměr nám dá číslo 0,84, ale to finskému kanonýrovi stačit asi nebude. Američan navíc hraje v asi nejmedializovanějším klubu NHL. Je každému na očích a uších více než Laine. Pokud se mu zápas povede, udělá rekord, či dobře zahraje v třeba defenzivě, je daleko pravděpodobnější, že následný den si o tom přečtete na velkých webech jako TSN a Sportsnet, než v případě Laineho. Tím však nikdo neříká, že by si Matthews trofej nezasloužil.

Další nováčci mají také skvělá čísla, ale i přes to všechno jim to stačit nebude. Útočníkovi Leafs může konkurovat jen Laine a i ten bude pravděpodobně až za ním. Devatenáctiletý centr navíc došel se svým týmem překvapivě až do play-off. Po 51 letech se tak dost možná dočkají Leafs vítěze Calder Trophy. Naposledy tuto cenu získal Brit Selby, jako devátý nováček Toronta v historii.

Papi, jak se mu už od dětských let přezdívá, ve své první sezoně naplnil, a v mnohém i překonal, veškerá očekávání. Vypadá to, že Toronto v něm našlo skutečný poklad a tvář klubu na dlouhá léta dopředu. Pod vedením Mike Babcocka by z něj mohl vyrůst hvězdný hráč, jenž bude sbírat individuální trofeje a třeba i ty týmové. V Torontu totiž vyrůstá velmi nadějné mužstvo, které má ambice v příštích několika letech hrát pravidelně o Stanley Cup.

Další fakta a zajímavosti ze základní části Austona Matthewse

- má nejvíce gólů a bodů z celého týmu Maple Leafs

- čtrnáctkrát vstřelil úvodní gól utkání, více úvodních gólů měl od sezony 1994/95 jen Pavel Bure (15)

- první nováček od roku 1992/93, který měl v každém zápase aspoň jednu střelu na branku

- celkem má na kontě 279 střel na branku. Jen čtyři nováčci v historii jich měli více - Selanne, Ovečkin, Gretzky a Hawerchuk.

- stal se prvním hráčem od sezony 2013/14, který vstřelil 30 gólů, když byl na ledě plný počet hráčů

- je devatenáctým nováčkem historie NHL, jenž vstřelil 40 gólů za sezonu a teprve šestým, jemuž v té době bylo méně než 20 let

- má nejrychleji nastřílených 25 gólů v historii nováčků Maple Leafs. Povedlo se mu to v 52 zápasech a překonal Howieho Meekera, jenž na stejný počet gólů potřeboval v sezoně 1946/47 58 utkání

- jediný hráč Toronta, který letos vstřelil gól ve všech čtyřech dresech, jenž Leafs oblékli (domácí, hostující, pro zápas pod otevřeným nebem, St. Patricks dres)

- má jen o šest gólů méně, než super talent Connor McDavid, který už v NHL odehrál 127 utkání

- zúčastnil se letošního Utkání hvězd, jako jediný z hráčů Toronta

- v prosinci byl zvolen nejlepším nováčkem měsíce

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.