bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gólmani už nejsou pro úspěch v play-off NHL tolik důležití

24. května 2016, 12:00

Martin Schwarz

Pravděpodobně jste před několika okamžiky přečetli nadpis tohoto článku a první, co vás napadlo, byla otázka, zda jsme úplně nezešíleli. Ne, vskutku ne. Když v letech 2012 a 2014 zvítězili ve Stanley Cupu Los Angeles Kings, každý věděl, že nebýt brankáře Jonathana Quicka, Kings jen těžko na pohár dosáhnou. Ale koukněte na nejlepší čtyři týmy letošního ročníku. Kde jsou hvězdná jména? A opravdu stále platí, že bez špičkového gólmana nelze NHL ovládnout?

S tou myšlenkou velice trefně vyrukovali na stránkách The Hockey News. Jestli o vyřazovacích bojích National Hockey League kolují některá klišé a klasické fráze, pak mezi nimi určitě nechybí: „Bez výjimečného gólmana nelze vyhrát Stanley Cup.“ Samozřejmě, když nahlédnete do historie vítězů stříbrného grálu, narazíte v brankovišti na spoustu jmen, jež znamenají hodně nejen pro zámořský, ale světový hokej vůbec. Pojďme však pohlédnout realitě do očí a zeptat se sami sebe, jestli nelze vystoupat na vrchol i s pouze nadprůměrným maskovaným mužem.

Gólmani tvoří zásadní rozdíl mezi jednotlivými mužstvy, tak praví nepsaná pravidla. Je ale čirá náhoda, že nejzářivější brankářská jména zůstávají během letošního play-off za očekáváním? Henrik Lundqvist (dlouhodobě nejrespektovanější lapač puků soutěže) s Rangers končil sezónu už v prvním kole play-off, stejně tak po pěti zápasech smutnil Jonathan Quick a jeho Los Angeles. No a co třeba Braden Holtby, který měl Capitals vyšvihnout až na pozici nejvyšší? 

Jediný, kdo z oněch velkých favorizovaných jmen ještě stále zůstává ve hře o Stanleyův pohár, je Ben Bishop. Tak alespoň on zvládá držet svůj mančaft nad vodou, řeknete si. Inu pozor, když Bishop utrpěl na začátku finále Východní konference zranění a nastoupil za něj do klece kolega Vasilevskij, vyšlo najevo, že i dosavadní dvojka Tampy Bay umí pro Blesky vychytat výhru. 

Dále o vítězství v lize usilují Martin Jones (San Jose), Brian Elliott a Jake Allen (St. Louis) a nenápadný zelenáč Matt Murray (Pittsburgh), přestože ten v pátém utkání přepustil post zkušenějšímu Fleurymu. Pokud zpátky mezi tři červené tyče nastoupí Ben Bishop, může se stát, že dotáhne Bolts na úplný vrchol a zachrání pověst favoritů. Nebo také ne a slavit bude jeden z výše uvedených mužů. 

Co však průběh dnešního play-off ovlivňuje daleko více jak dříve? Obrana. V době, kdy se hra stále zrychluje a hráči umí na pár centimetrech předvádět s pukem nadpřirozené finty, rozhodují i jiné faktory než brankářský um. Vlastně všichni šampioni v uplynulých letech stavěli na precizní defenzívě (důkazem budiž držitel loňské Conn Smythe Trophy Duncan Keith). Na thehockeynews.com výstižně podotýkají – hráči blokující střely jsou nejlepšími kamarády brankářů.

Vůbec nechceme shazovat důležitost ochránců svatyní. Takový Martin Jones ze San Jose a Bluesman Brian Eliott zažívají povedené týdny. Platí však, že jen s dobrým gólmanem vyhrát nelze. Třeba to bude zrovna některý z hrdinů v brance, kdo převezme trofej pro nejužitečnějšího hráče vyřazovacích bojů, proč ne. Leč nepochybujte o jediném – výherce Stanley Cupu 2016 nepostaví triumf výlučně na výkonech svého hrdiny v brankovišti.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.