bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gólmani dnes mají větší šanci skórovat. Kdo se trefí jako další?

14. prosince 2018, 16:00

Martin Schwarz

Co udělá jakémukoli hokejovému brankáři na světě největší radost? Když dostane co nejméně gólů, vychytá svému týmu vítězství a přinejlepším udrží čisté konto. Jenže většina z nich má v hlavě ještě jedno přání, které se však splní naprosté menšině maskovaných mužů: dát aspoň jednou za kariéru gól. Pro gólmany současné NHL je splnění tohoto zdánlivě nepodstatného snu teoreticky snáze dosažitelné.

Kdo sleduje National Hockey League dlouhodobě a podrobně, určitě si ten okamžik vybavuje. Mistr práce s hokejkou Mike Smith (tehdy v barvách Arizony, která se ještě jmenovala Phoenix Coyotes) se trefil 19. října 2013 v domácím utkání proti Detroitu při odvolání soupeřova brankáře. Stihl to jen tak tak, do vypršení hracího času zbývala jediná desetina vteřiny. Puk nabral ve svém brankovišti na hokejku a namířil jej naprosto přesně přes celé kluziště do sítě. Od toho dne ovšem liga na dalšího střelce z řad brankářů čeká.

„No jasně, přemýšlím o tom úplně pokaždé,“ neskrýval před novináři z webu nhl.com gólman Nashvillu Pekka Rinne. „Kdykoli druhý tým hraje v šesti a s prázdnou klecí, hned to mám v hlavě, i když třeba vedeme o jediný zásah. Časem se to určitě někomu povede znovu, potřebujete k tomu jen nějakou rychlou příležitost,“ líčila finská opora Predators.

Dlouhodobá statistika v tomto směru nevypadá moc pozitivně. V historii soutěže došlo pouze ke čtrnácti případům, kdy skórovali brankáři. Z toho polovina tref padla s pomocí protihráče. Ať už šťastným odrazem, nebo ukázkově zahraným vlastňákem, který pak byl připsán na konto gólmana. Jen sedm puků mířilo do sítě přímo z hokejky ochránce svatyně. A to je hodně málo, uvážíme-li, jak často mančafty zkoušejí hru se šesti muži na hřišti. 

Roy odstartoval trend

Poslední sezony ale dávají naději, že by šťastlivců s betony na nohou mohlo přibýt. Trenéři napříč NHL totiž sahají k odvolávání brankářů častěji, než bývalo dříve zvykem. Že prohráváte o tři zásahy? Nevadí, do konce zbývá stále několik minut a stát se může vše. Tak proč nezkusit zariskovat?

Určitý trend nastartoval během svého koučování na střídačce Colorado Avalanche v letech 2013-16 někdejší výborný lapač puků Patrick Roy. V jednom zápase stáhl brankáře na střídačku ve chvíli, kdy do konce třetí třetiny zbývalo ještě 13 minut. A to jen proto, aby jeho tým zesílil početní výhodu pět na tři ještě o jednoho borce. Od té doby podobné kousky zkouší (ač v méně extrémním podání) i další trenéři. Na začátku prosince například sáhli ke hře se šesti muži v poli San Jose Sharks na ledě Ottawy. 

„Je to opravdu malá skupina vyvolených, mezi které by se chtěl dostat každý brankář,“ řekl k hrstce dosud skórujících hrdinů strážce svatyně Minnesoty Alex Stalock. I on se o kýženou trefu pokusil, ale zatím neměl dostatek štěstí. „Když jsem viděl, jak brzy San Jose začalo riskovat, hned se mi rozsvítily oči, jaká to je pro Ottawu příležitost,“ přiznal.

„Všichni gólmani dnes umí lépe pracovat s pukem, což jim může pomoci,“ měl jasno brankář Chicaga Cam Ward. Také on je na krátké listině „brankářských snajprů“. Roku 2011, ještě v dresu Carolina Hurricanes, mu statistici započítali branku po vlastňáků od Ilji Kovalčuka.

Celkovým králem dlouhodobých čísel není nikdo jiný než legendární Martin Brodeur. Mezi lety 1997 a 2013 si připsal celkem tři zásahy, pomyslný hattrick dokonal 21. března 2013 proti Carolině. Tenhle počin bude v následujících letech jen těžko někdo překonávat. Minimálně jednoho gólu od brankáře bychom se ale brzy dočkat mohli. Kdo se o něj postará?

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.