bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gionta vyměnil NHL za olympijský sen. V Pchjongčchangu by měl být kapitánem USA

23. listopadu 2017, 13:45

Petr Sumbal

Brian Gionta starty za žádný z klubů NHL v této sezoně nepřidává. A nehraje ani v žádném jiném týmu v AHL nebo v Evropě. Soustředí se na jednou jedinou věc, jeho cílem je reprezentovat Spojené státy americké na olympijských hrách v jihokorejském Pchjongčchangu.

Kariéra osmatřicetiletého Briana Gionty se pomalu chýlí ke konci, ale ještě jeden velký cíl před sebou tento veterán má. Pokud se nestane něco hodně neočekávaného, bude v únoru v Jižní Koreji reprezentovat USA na olympiádě. Gionta se pro tuto cestu rozhodl i přesto, že v létě minimálně jednu nabídku z NHL odmítl.

Rozhodlo srdce a taky to, že Gionta nechtěl, aby se kvůli jeho nové štaci musela stěhovat jeho žena a tři děti z Buffala, kde si už rodina zvykla. „Vůbec to nebylo jednoduché rozhodování,“ popisuje Gionta. „Ale ve svém srdci cítím, že jsem se rozhodl správně.“

Gionta tak zahájil trochu neobvyklý individuální režim. Se svou rodinou zůstal v Buffalu, kde trénuje sám, oddělen od bývalých spoluhráčů Sabres. Týmovým tréninkům se pak oddává v Rochestru, farmě Buffala, kam příležitostně dojíždí. Vše je zařízeno tak, aby jeho startu za národní tým nic nezabránilo.

Aby se zkušený útočník udržel v zápasové praxi, zahrál si dvě utkání za USA na Německém poháru před pár týdny. Jak jinak než s céčkem na prsou. Není divu že byl kapitánem zvolen právě on. Má už toho opravdu hodně za sebou a vůdcovské sklony už v minulosti prokázal, kapitánem byl v Montrealu i v Buffalu. Zahrál si na OH v Turíně v roce 2006 a v sezoně 2002/03 vyhrál s New Jersey Stanley Cup, takže ani zkušenosti s mezinárodním hokejem a velký úspěch v jeho sbírce nechybí.

Generální manažer amerického národního týmu Jim Johansson se netají tím, že Gionta byl jedním z prvních, na které při budování mužstva pomyslel: „Když začnete dávat nějaký tým dohromady, první co potřebujete, je mít v něm hráče se zkušenostmi a vůdcovskými schopnosti.“ Tohle přesně na Giontu pasuje.

Ale co bude potom? Bude kariéra pouze 170 centimetrů vysokého útočníka po olympijské misi pokračovat? To zatím není jisté, ale vyloučeno to není: „Jsem otevřen čemukoliv. Stále jsem jednou nohou v tom hokejovém kolotoči a všechno kolem toho si užívám.“

Vypadá to, že nabíledni jsou dvě možnosti: Návrat do NHL nebo manažerská role v Rochesteru.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.