bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Gerard Gallant: Hokej jsme hráli až do 7. června, což je úžasné

9. června 2018, 14:00

Jiří Lacina

Ovečkinův splněný sen potěšil, ale k jednomu se autor tohoto článku musí doznat. Přestože ruskému útočníkovi pohár přál, kdykoli se během finálové série podívala kamera na střídačku Las Vegas, sevřel se mu žaludek. Ty dobrácké oči Gerarda Gallanta, copak mu to šlo nepřát? Golden Knights mají za sebou neuvěřitelnou sezónu a velkým důvodem nečekaného úspěchu je právě jejich lodivod.

Před rokem a půl ho vyhodili z Floridy. Tom Rowe se netajil tím, jak moc se na práci generálního manažera těší. Obrovsky toužil udělat si všechno podle svého, takže vcelku dobře fungující mančaft totálně překopal. Milovník pokročilých statistik stavěl tým zásadně podle nich. Jako by šlo třeba lidskou psychiku, faktor zásadně ovlivňující jakýkoli pracovní výkon, změřit čísly. Vrcholem Roweových rošád byla výměna trenéra, kterou si před rokem a půl vynutil u majitele Vinnieho Violy.

Po listopadové porážce na ledě Caroliny dostal Gallant nemilosrdného padáka, na letiště ho ostudně odvážel taxík. Vegas v té době pomalinku formovalo nový tým, vytipovávalo si hráče i lidi do trenérského štábu. Jeden zámořský novinář tehdy vyslal jasný vzkaz: Okamžitě ho kontaktujte a předběžně se domluvte na spolupráci. Nikdo lepší k mání nebude!

Generální manažer George McPhee zřejmě až tak nespěchal, Gallantovi ale nakonec laso hodil. Dnes ví, že udělal dobře. Chlapík přezdívaný „Turk“ má neskutečnou schopnost získat hráče na svou stranu, jdou za ním, věří mu. Ligového nováčka dotáhl až pod vrchol a když už neuspěl, k hodnocení celé sezóny se postavil bez vytáček, jak se na rovného chlapa sluší a patří.

„S hráči jsem po zápase nemluvil, asi by mě nechtěli poslouchat,  bylo tam moc zklamání,“ řekl bezprostředně po pátém prohraném finále. „Dnes jsme tvrdě bojovali a dřeli, ale stál proti nám dobrý tým, Stanley Cup si zaslouží. Byli lepší celou sérii, hráli skvělý hokej. Nikdo asi nečekal, že se dostaneme až sem. Dnes to byla tvrdá porážka, nicméně všichni viděli, co jsme dokázali. Za pár dnů se budeme cítit lépe.“

Velkou radost museli dělat celé NHL fanoušci. Hokej se Las Vegas uchytil, vysoké návštěvy by mohly vydržet i do nadcházejících let. „Diváci byli ohromní. Od prvního dne velmi podporovali náš hokejový tým a vidět to bylo i dneska. Hráli jsme až do 7. června, což je docela úžasné,“ řekl Gallant na adresu těch, pro které se hokej hraje.

Příprava na páté utkání probíhala jako vždycky, trenér věřil, že mužstvo ještě může finálovou sérii protáhnout. „Upřímně dnes ráno jsme se cítili skvěle, trénink byl v pořádku. Necítili jsme se tak, že bychom měli dnes večer prohrát. Šli jsme do toho s tím, že máme šanci tenhle zápas uhrát a vrátit se do Washingtonu. Nepovedlo se to, ale stejně jsem na tuhle partu hrdý.“

„Hodně jsem se o tomhle týmu dozvěděl. Kluci tvrdě makali, navzájem si pomáhali. Několikrát v sezóně to bylo náročné, ale jinak jsme si užili skvělé časy, každý den byl zábava,“ uzavřel hodnocení premiérového ročníku Golden Knights jejich kouč.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.