bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fyzicky znovu v pohodě. Lundqvist chce být součástí přestavby New York Rangers

18. září 2018, 15:30

Jiří Lacina

Právě vstupuje do své čtrnácté sezóny v NHL, celou dosavadní zámořskou kariéru přitom strávil v jediném klubu. New York se stal jeho druhým domovem, a přestože je tenhle tým uprostřed přestavby, s ním se stále počítá. Šestatřicetiletý Henrik Lundqvist chce být oporou jak těm zavedeným, tak novým mladým spoluhráčům.

„Lidé mluví o přestavbě a nikdo vlastně neví, jak dlouho bude trvat,“ řekl švédský brankářský fantom v tréninkovém centrum Rangers v Greenburghu. „Každopádně neexistuje jiné místo, kde bych chtěl být. Cítím se skvěle a jsem nadšený z toho, že jsem tady. Uvidíme, jak daleko to můžeme tento rok dotáhnout.“

Rangers začali s „perestrojkou“ kádru už před nějakou dobou. Na konci minulé sezóny se před uzávěrkou přestupů zbavili několika hvězd, za které přivedli do týmu mladé nadějné hráče. Na postup do play off jim nakonec scházelo dvacet bodů. Nedostali se do něj poprvé za osm let. Jen pár hodin po skončení posledního utkání základní části dostal padáka trenér Alain Vigneault, nahradil ho David Quinn z bostonské univerzity.

Lundqvist má z nového kouče dobrý dojem. V létě nasedl Quinn na letadlo a odfrčel se osobně seznámit do Švédska s oporami týmu – Mikou Zibanejadem, Jesperem Fastem a samozřejmě Henrikem Lundqvistem. „Jedna věc je sednout si a diskutovat v červenci a druhá diskutovat pod tlakem,“ říká gólmanská jednička Jezdců.

„Jsem zvědavý, jak budou věci vypadat tady. Myslím, že kdykoli dostanete nového trenéra, atmosféra v kabině se změní. Už jen tím, jak přistupuje k tréninku nebo tím, jak promlouvá k šatně. Vždycky se můžete něco naučit.“

Quinn nemá s těmi slovy problém. Lundqvista vnímá jako důležitou součást nově budovaného mužstva. „Jen forma, v jaké stále je, vám prozradí, jak je do hokeje vtažený. Velmi dobře vím, že tady chce zakončit kariéru a že chce být součástí nové vlny klubových úspěchů,“ říká dvaapadesátiletý kouč s visáží čtyřicátníka.

Při tréninku mě nic neobtěžuje

Lundqvist má smlouvu až do konce sezóny 2020-21, tedy ještě na tři roky. Z platového stropu odkrojí pokaždé 8,5 miliónu dolarů. Dlouhá léta byl on tím hlavním důvodem, proč Rangers patřili k lepším týmům v NHL. Třeba v roce 2014 padli až v absolutním finále s Los Angeles. Poslední dobou však jeho výkonnost poklesla. V právě skončené sezóně se poprvé v kariéře (vyjma zkrácené sezóny 2012-13) nedostal ani přes 30 výher (26).

Před minulou sezónou neabsolvoval přípravu podle představ, protože ho trápilo koleno. Letos neponechal nic náhodě a po skončení ročníku dostal do pravého kolena injekci zhuštěné krevní plazmy, takže tréninkový proces nic nenarušilo. „Je to zpátky tam, kde by to mělo být,“ konstatoval s úlevou. „Cítím se skvěle, nic mě neobtěžuje. Můžu makat na sto procent.“

Do mužstva bude zřejmě zapracováno několik nových tváří. Tím spíš je třeba počkat a nedělat si předčasné iluze. „Nemyslím, že bychom měli hledět příliš dopředu. Musíme se pokusit o dobrý kemp, dobře začít, od toho všeho se odrazit a uvidíme, čeho dosáhneme. Hodně nám napoví, jak si v přípravě poradíme s ostatními týmy,“ dodává zkušený gólman.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.