bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fox přechod z univerzity zvládl a teď válí. Chválí ho spoluhráči i trenér Quinn

30. listopadu 2019, 10:20

Jakub Hromada

Adam Fox vyrůstal pouze 30 mil od New Yorku, už jako malý kluk fandil Rangers, a právě sem ho nakonec cesty zavály. Po dvou výměnách se dostal na soupisku týmu z velkoměsta a nyní tvoří stabilní část obrany.

Úvod sezóny mu vyšel na jedničku. Hodně se spekulovalo o tom, že za něj Rangers obětovali až moc, ale zdá se, že druhé a třetí kolo bylo naopak hodně slabou protihodnotou. V prvních 23 zápasech posbíral hned 13 bodů, navíc se dostal i do první přesilovkové formace a na ledě tráví více než 18 minut na utkání.

Ano, Fox sice výrazně vynikal na univerzitě, ovšem v historii najdeme hned několik příkladů, kde hráč přechod do NHL nezvládl. Podle slov hlavního trenéra, Davida Quinna, se Fox ničeho nezalekl a stává se nadprůměrným hráčem.

„Dokáže přetlačit silnější hráče, odstavuje je od puku. Navíc je silný, dobře používá při bránění svou hůl. To jsou aspekty, které většinou dělají mladým hráčům problém, ovšem u Foxe je to jiné,“ pěl chválu na konto mladého obránce.

„Musíte být sebevědomí a vědět, že máte na to, hrát v NHL. Pro něj to není žádný problém, hodně si věří a všem dokázal, že sem patří,“ ocenil Foxe jeho spoluhráč Brady Skjei.

Jedenadvacetiletý obránce patřil vždy k sebevědomým hráčům, ovšem není lehké si víru sám v sebe přenést do nejlepší ligy světa. Jenže Fox na tom neplánoval nic měnit a ukázal, jak je mentálně silný.

A sám Quinn tušil, že Fox s přechodem nebude mít problém, ovšem nějaký čas to vždycky zabere. „Myslel jsem si, že mu to nebude trvat dlouho,“ odhadoval trenér, který tři roky hleděl z lavičky Bostonské univerzity na kreativního obránce Harvardu. „Ale nebyl bych překvapený, kdyby potřeboval strávit první dva měsíce v Hartfordu na farmě.“

V NCAA zaznamenal za tři roky v 97 zápasech neskutečných 116 bodů. Proč se tedy Quinn trochu strachoval ohledně přesunu Foxe k profesionálnímu hokeji?

„Je to jednoduché. V té lize měl puk na holi pořád, a proto nemusel bránit. Věděl jsem, že tady v NHL ho nebude mít tak často a bude muset pracovat v defenzívě mnohem víc. To byla ta výzva,“ podotýkal.

První test přišel se seniorským světovým šampionátem na Slovensku. Fox se dostal do nominace a najednou byl pod drobnohledem. „Kdyby mi mistrovství nevyšlo, možná bych teď hrál úplně jinak a tolik si nevěřil,“ přiznal. „Naštěstí se mi povedl první trénink i zápas a právě při něm jsem získal patřičné sebevědomí.“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.