bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Florida vyřadí Luongovo číslo. Panthers tak učiní vůbec poprvé v historii

13. srpna 2019, 20:40

Matěj Hodoval

Velké pocty se dostane dnes již bývalému brankáři Floridy Robertu Luongovi. Organizace Panthers se rozhodla vyřadit jeho číslo, čtyřicetiletý Kanaďan se tak stane vůbec prvním hráčem floridského klubu, jehož dres půjde pod strop haly.

Luongo oznámil konec své bohaté kariéry 26. června tohoto roku.

A jedna z velkých osobností ledního hokeje se bezesporu má kam ohlížet. Ve svých devatenácti sezonách v National Hockey League stihl odehrát úctyhodných 1044 duelů (více jich má na svém kontě jen Martin Brodeur), z čehož vyhrál 489 zápasů (třetí nejlepší počin).

V celoligovém porovnání se řadí mezi elitu, na Floridě pak historicky nemá konkurenci vůbec. S Panterem na hrudi odchytal 572 klání, vítězství slavil 230 krát a na kontě má i osmatřicet vychytaných nul.

A nyní bude za všechnu tvrdou práci a historické milníky odměněn. Roberto Luongo se stane prvním hokejistou celku z Floridy, jehož číslo klub vyřadí. Žádný jiný brankář v dresu Cats už tak nebude moct nosit na zádech jedničku.

„Je to nesmírná čest. Když jsem se to dozvěděl, ani jsem si neuvědomil, že se stanu prvním hráčem. Díky tomu je to ještě více mimořádné,“ podělil se o své dojmy Luongo.

„Toto je můj domov. Strávíme tu naše životy, naše děti zde budou vyrůstat. Je hezké být uznáván na místě, které nazýváte domovem,“ říká o Floridě místní legenda.

Na kdy je tedy naplánován jeho velký den? Luongo se pocty dočká začátkem března (8. března 2020, 01:00 SEČ) před utkáním domácích proti Montrealu Canadiens – celku z rodného města Roberta Luonga.

„Těším se, protože vím, že všichni to doma  budou sledovat. To z toho dělá ještě mimořádnější událost, když vím, že všichni z mého rodného města budou koukat, pokud se nedostaví na Floridu. Je to tým, který jsem sledoval jako malý, bude to zábavná noc. Snad bude v hale hodně lidí, kteří si tento okamžik užijí se mnou.“

Panthers vyřadí celkově třetí číslo, ovšem Luongo je prvním hokejistou.  Již dříve “zakázali“ číslo 93 (jako symbol vstupu do ligy v roce 1993) na počest svého prvního prezidenta Billa Torreyho a volné není ani číslo 37, které v roce 2018 vyřadili k poctě prvního vlastníka klubu Waynea Huizenga.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.