bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Florida přivábila Demerse. Je posledním dílkem přestavby obrany Panthers?

3. července 2016, 16:00

David Jahoda

Sledovat práci nového GM Floridy Toma Rowea se bezpochyby vyplatí. Vzal za to pořádně hned od začátku. Po svém nástupu do funkce měl pocit, že tým, který právě dostal pod ruky, potřebuje vylepšit defenzívu. A s ničím se nepáral. Klub opustili dlouholetí obránci floridského celku Campbell, Gudbranson či Kulikov, do slunného města Sunrise naopak zamířili Yandle a Pysyk. A během druhého dne trhu s volnými hráči získal Rowe další dílek do přestavby. Na pět let na Floridě podepsal Jason Demers.

V souvislosti s osmadvacetiletým obráncem Jasonem Demersem se před otevřením trhu s volnými hráči nejvíce skloňoval tým Edmontonu Oilers. Po Lucicovi mělo být hledí GM Chiarelli zaměřeno právě na Demerse. Kanadský obránce, který má za sebou v NHL už sedm sezon, se ale rozhodl pro jinou variantu. Využil nabídky, kterou mu předložil nový generální manažer floridských Panterů.

„Znám tým Floridy z hraní proti němu a v posledních letech se mi velice líbil. Má mladé jádro,“ nechal se slyšet Demers pro Miami Herald. „Líbí se mi cesta, kterou Panthers jdou, říkal jsem si, že by to mohla být dobrá volba. Nebylo takřka o čem přemýšlet. Chtěl jsem jít do týmu, se kterým budu mít šanci vyhrát. Jsem nadšený,“ doplnil teď už bývalý zadák Dallasu Stars nebo San Jose Sharks.

>> Rowe dál sochá defenzívu Panterů. Drahého Kulikova poslal do Buffala

S Pantery podepsal Demers smlouvu na dalších pět sezon, jeho průměrný roční plat bude činit 4,5 milionu dolarů. Finančně si tak polepšil, ale ne o moc. V minulé sezoně pobíral 3,6 milionu dolarů. „Máme z podpisu Jasona radost a jsme nadšení, že si vybral právě Floridu,“ prohlásil na oficiálním webu Panthers Rowe. „Na naší modré čáře bude mít stěžejní roli, pomůže nám v přechodové fázi hry a také v přesilovkách a oslabeních. Je to pro nás další důležitý podpis,“ dopověděl Rowe.

Demers nevcházel do NHL jako velký talent. San Jose si jej vybralo až v sedmém kole draftu ze 186. pozice. Rok po draftu strávil sice na farmě, následně se ale pravidelně začal objevovat v sestavě Sharks. V sezoně 2014/15 přišlo stěhování. Vedení Sharks společně s ním poslalo volbu v letošním draftu do Dallasu, jako protihodnotu Žraloci získali Brendena Dillona. Z osobního hlediska se mu nejvíc povedl ročník 2013/14 v němž zapsal 34 bodů (5+29). V loňské sezoně za Dallas odehrál kvůli zraněním pouze 62 zápasů, stihl v nich 23 bodů (7+16), další tři asistence přidal v play off.

Změny v obraně Floridy: Levnější a lepší? 

Když se nový GM Tom Rowe hned po svém příchodu rozjel, zůstávaly oči některých fanoučků Cats stát. Řízného beka Gudbransona, trojku draftu 2010, poslal do Vancouveru za mladého centra Jareda McCanna, součástí dohody byly i volby v draftu. Během letošní dražby talentů si musel balit kufry také Rus Kulikov, zamířil do Buffala, místo něj získal Rowe Pysyka. Několik dní předtím výměnou s Rangers připlul na Floridu zadák Keith Yandle, když s ním pak Rowe domluvil sedmiletý kontrakt, bylo jasné, že už se nadále nepočítá s Campbellem. Do těchto změn navíc připočtěme již zmíněného Demerse.

Yandle přebírá post Campbella, měl by pomoci vylepšit ofenzivu a přesilovou hru. Zde si Florida jistě pomohla. Yandle je o sedm let mladší, bodově na tom byl navíc v posledních letech lépe než Campbell, který se krátce po otevření trhu s volnými hráči vrátil do Chicaga. Rowe si hodně slibuje od Pysyka, v ohlasu na jeho příchod pěl samé ódy, i když za čtyři roky v Buffalu výrazněji neprorazil. Vloni odehrál za Sabres 55 utkání, v nich posbíral 11 bodů. Kulikov, který místo Pysyka zamířil právě k Niagárským vodopádům, patřil po celých sedm sezon k základním stavebním kamenům obrany Panthers. Zda však stál za roční plat 4,3 milionu dolarů, je otázkou.

Po změnách v defenzívě visí otazník u toho, zda Floridě nebudou chybět centimetry a kilogramy? Nikdo z nově příchozích neměří víc než 186 cm a neváží víc než 91 kilo. Pryč je 195 cm měřící a 95 kg vážící Gudbranson, podepsaný není ani kapitán z posledních dvou let Willie Mitchell s podobnými parametry jako Gudbranson. Kvůli otřesu mozku z loňské sezony už ale dvojnásobný šampión s LA Kings už zřejmě pověsí brusle na hřebík. 

Zda Rowe už se svými tahy v obranných řadách skončil, ještě není jisté. Vše by tomu však nasvědčovalo. Prim defenzívy Floridy bude hrát Aaron Ekblad, kterého si Florida pojistila na dalších devět sezon. V elitní čtveřici jistě bude také Yandle, figurovat by v ní měl i nově příchozí Demers a zřejmě i mladík Michael Matheson, který si získal místo v sestavě Floridy během bojů o Stanley Cup na úkor Jakuba Kindla. Skvěle si vedl i na světovém šampionátu v Rusku, kde byl dokonce zařazen do All-Star Teamu a byl vyhlášen nejlepším zadákem celého turnaje. 

Kromě zmíněného Kindla má Florida pod smlouvou rovněž Alexe Petrovica a Stevena Kampfera, kteří už ukázali, že na ně může trenér Gerard Gallant spolehnout, hlavně co se defenzivní stránky hry týká. Právě tito hráči, včetně nově příchozího Pysyka, se zřejmě poperou o pozice pátého a šestého beka. Zda se nakonec Roweova možná až nečekaná přestavba obrany ukáže jako správná volba, se dozvíme až v průběhu sezony. U fanoušků Floridy zatím převládají pozitivní názory.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.