bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Florida má novou dvojku. Luongovi bude krýt záda Švýcar Berra

24. června 2016, 13:15

David Jahoda

Není to tak dlouho, co jste se na našem webu mohli dočíst o tom, že tým Floridy Panthers bude muset hledat novou dvojku. Lépe řečeno, vedení Floridy s novým šéfem Tomem Rowem zřejmě chtělo k Luongovi parťáka nového, s dosavadní dvojkou Alem Montoyou totiž podle všeho o prodloužení smlouvy ani nezačalo seriózně jednat. Panthers mohli počkat na trh s volnými hráči, jenže situace se vykrystalizovala jinak. Florida získala z Colorada odloženého Švýcara Reta Berru, opačným směrem zamířil Rocco Grimaldi.

Montoyovy dny ve Floridy už jsou tak definitivně sečteny. Příchod Reta Berry je neoficiálním razítkem. Nyní už jen stačí sledovat, kdo z týmů NHL po  „Big Cubanovi“, jak se kanadskému brankáři s kubánskými kořeny přezdívá, sáhne na trhu s volnými hráči. Jednatřicetiletý gólman, který přišel do Sunrise před sezonou 2014/15, odchytal v dresu Panthers celkem 45 utkání. Když bylo potřeba, mohla si jasná týmová jednička Roberto Luongo díky jeho výpomoci odpočinout. Nutno podotknout, že častokrát odvedl velice spolehlivou práci. Zejména druhý ročník na Floridě se mu povedl, v 25 startech si udržel brankový průměr na čísle 2,18.

Populární byl i mezi spoluhráči. Proslýchá se však, že nový GM Tom Rowe chce, aby hned od začátku byl na kádru Floridy vidět jeho rukopis. Nebál se vyměnit řízného beka Erika Gudbransona, nyní chtěl sáhnout i po novém gólmanovi. A tak také udělal. Mohl pár dní počkat a na trhu s volnými hráči si následně vybírat ze jmen jako Jhonas Enroth, James Reimer nebo Karri Rämö. Rowe se ale rozhodl sáhnout k jinému řešení. Výměnou přivedl z Colorada Avalanche devětadvacetiletého Švýcara Reta Berru. Muže, který v mužstvu z Denveru plnil za Varlamovem a Pickardem roli třetího brankáře. 

Rodák ze švýcarského Bülachu má za sebou v zámoří už tři sezony, že by v nich ale doslova přesvědčil, nebo dokonce nadchl, to se říct nedá. Už v roce 2006 byl ze 104. místa draftován celkem St. Louis, poprvé do NHL však nahlédl v sezoně 2013/14 v dresu Calgary, které si ho vyhlédlo po světovém šampionátu v roce 2013, kdy pomohl Švýcarsku k překvapivému stříbru. Za Flames odchytal 29 utkání, jeho výkony však nebyly optimální, a tak putoval na farmu. Ještě v téže sezoně si nakonec sbalil kufry a zamířil do Colorada. V ročníku 2014/15 odchytal za „Laviny“ 19 utkání, na pět zápasů se ukázal na farmě. Tam o sobě dal vědět zejména vstřelenou brankou

Nic se nemění. Luongo nadále vládcem brankoviště Floridy

Nejlépe zatím Berrovi vyšla loňská sezona, na startu ročníku využil Varlomovových potíží s třísly. Ve 14 duelech si držel průměr 2,41 obdržené branky na zápas, úspěšnost vyšponoval na 92,20 procent a navrch přidal dvě čistá konta. Když se však dal Varlamov do pořádku a k dispozici byl i Calvin Pickard, na Berru zbylo znovu jen místo na farmě. Za San Antonio Rampage odchytal celkem 16 duelů. 

Příchodem Berry na Floridu je každopádně jistá jedna věc. Zkušený Roberto Luongo neohroženou pozici jedničky neztratí. Jen těžko očekávat, že by gólman ze země helvétského kříže měl svými výkony Luonga z brankoviště na delší dobu vystrnadit. Pokud by se tak stalo, bylo by to velké překvapení. Spíše se předpokládá, že Berra bude plnit to, co Montoya. Do branky se dostane jen v případě potřeby Luongova oddechu, nebo když budou floridskou jedničku stíhat zdravotní trable. Situace by byla jiná, pokud by Florida přivedla třeba některého ze žádaných brankářů volného trhu. Pak by se „Lou“ mohl začít o své místo obávat.

Na druhou stranu vedení Floridy zřejmě nemá důvod dělat žádné velké brankářské rošády, vždyť bývalý brankář Vancouveru skončil v hlasování Vezinovy trofeje za uplynulou sezonu na skvělém čtvrtém místě! Příchodem Berry tak Tom Rowe a spol. vyslali Luongovi jasný vzkaz: „Jsi pro nás stále jasná jednička!“

>> Zranění Varlamova není problém. Berra patří k nejlepším gólmanům NHL

Protihodnotou za Reta Berru se stal třiadvacetiletý Američan Rocco Grimaldi. Florida ho draftovala v roce 2011 ze 33. místa, do NHL zatím nahlédl v 27 zápasech, v nichž zapsal čtyři branky a dvě asistence. V uplynulé sezoně odehrál za Panthers 20 zápasů, další dva přidal v play off. Ve floridské studni s talenty nemusíte pro dobrého hráče sahat daleko, proto se zdá, že odchod Grimaldiho nebude pro partu kouče Gallanta až tak citelný. A pokud by se nepovedl experiment s Reto Berrou, nemusí z toho být v Sunrise na větvi. Švýcarovi totiž na Floridě poběží poslední rok z tříleté smlouvy, kterou podepsal s Coloradem. Z rozpočtu bude ukrajovat jen 1,45 milionu dolarů.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.