bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fleury vs. Jones. Série mezi San Jose a Vegas se ponese ve znamení brankářských výkonů

26. dubna 2018, 18:50

Jakub Prchal

Těžko bychom hledali týmy, které mají tolik společných vlastností jako San Jose a Vegas. Oba celky v prvním kole rozprášily své rivaly poměrem 4:0, oba se prezentují útočným hokejem, skvělou obranou, ale také fantastickými brankáři, kteří v play-off umí podržet své spoluhráče, když je potřeba. Série druhého kola mezi Sharks a Golden Knights slibuje fantastickou podívanou a rychlostně založený hokej.

Často v hokejových kruzích slýcháme, že silové pojetí hry je vytlačováno dobrým pohybem a rychlostí. Obě dvě série prvního kola, ve kterém na sebe narazily čtyři týmy Pacifické divize, jsou toho jasným důkazem.  Týmy budoucnosti jako Vegas a San Jose smázly Los Angeles a Anaheim, tedy celky s tradičním herním stylem.

To vědí i hráči obou mužstev, kteří si připravují na pořádnou řežbu, ve které tentokrát zahraje prim dobré bruslení. „Bude to opravdu těžká série, ale zároveň úplně jiná oproti prvnímu kolu. Řekl bych, že o dost útočnější, ale nechme se překvapit. Musíme dobře bruslit, to bude klíčové,“ ví kapitán Joe Pavelski, který předloni dovedl Sharks až těsně pod vrchol, kde ztroskotali právě na špatném pohybu v sérii proti Penguins.

Teprve poosmé v historii play-off NHL se stalo, že na sebe narazí dva týmy, které v předchozím kole své soupeře vynulovaly.

Brankáři vyhrávají play-off

Ještě podstatnějším prvkem ale bude nasazení obou gólmanů. Ať už v sérii mezi Sharks a Ducks nebo Vegas a Golden Knights jsme mohli pozorovat naprosto fantastická gólmanská představení, možná nevětší v letošních vyřazovacích bojích. Na jedné straně stál Martin Jones, na té druhé zkušený Marc-André Fleury. Oba se v rámci prvního kola pohybovali na úrovni sedmadevadesátiprocentní úspěšnosti zákroků. Obdivuhodné, že?

Z pohledu historických statistik navíc můžeme vyčíst, že oba brankáři jsou přesně ti, kteří jsou stavěni na velké zápasy v bojích o Stanley Cup. Fleury vyhrál v play-off už šedesát šest zápasů, což je nejvyšší číslo mezi aktivními gólmany, Jones se řadí na třetí místo historie NHL v úspěšnosti zákroků, pokud počítáme gólmany s alespoň dvaceti pěti odchytanými zápasy. Lepší v tomto ohledu byli už jen Tim Thomas a Braden Holtby.

Z hlediska ofenzívy sice měli v základní části navrch Golden Knights, v prvním kole play-off se však ukázalo, že boj o Stanley Cup je úplně jiná disciplína. Vegas totiž nastříleli jen sedm branek. Jejich protivník ze San Jose pak propálil bránu Ducks hned šestnáctkrát.

Vegas potřebují nastartovat útok

San Jose na startu sezóny nevypadalo tak nebezpečně, zejména po angažování Evandera Kanea se ale podstatně zvedlo. Vždyť od šestadvacátého února si připsalo třetí nejvyšší počet branek v rovnovážném počtu hráčů na ledě ze všech týmů ligy.

Papírově silnějším týmem disponují Sharks, kteří se mohou spolehnout také na kvalitu třetí a čtvrté formace. Vždyť jen poslední lajna ve složení Sorensen – Fehr – Karlsson v prvním kole nastřílela stejný počet branek jako celý Anaheim, přičemž si připsala hned osm kanadských bodů. Navíc skórovalo devět útočníků a v sestavě Sharks nenajdeme jediného forvarda, který by ještě čekal na kanadský bod. Právě to je obrovskou zbraní San Jose.

Vegas se (přestože vyhráli Pacifickou divizi a do druhého kola Stanley Cupu proklouzli naprosto hladce) stále zdají být velmi nečitelným týmem. I vzhledem k faktu počtu vstřelených branek v prvním kole, ve kterém žádný z hráčů neskóroval více než jednou (Sharks měli hned tři třígólové střelce). Nebudou ale svázáni nervozitou, jelikož se od nich před sezónou příliš velký úspěch nečekal.

Obrovskou předností Vegas je rychlý přechod do útoku, čímž doslova zničili Los Angeles Kings v prvním kole.

Zkušenost na straně Sharks

San Jose má tým vyvážený mládím i zkušeností a patří taktéž k nejrychlejším v lize. Zejména v obraně se může spolehnout na obrovskou zkušenost – dvojice Vlasic a Braun už několikrát prokázala, že umí zmrazit elitní formace těch nejlepších týmů.

Navíc mají v sestavě esa jako Brent Burns a Paul Martin. Na prvně jmenovaného se bude muset defenzíva Zlatých rytířů zaměřit i z hlediska útoku, jelikož Burns je klíčovým mužem při zakládání akcí Sharks. "Edmonton vloni zkoušel rozladit Brenta při forčekingu, takže jsme to už zažili. Je to normální, každý trenér chce omezit sílu soupeře, my to budeme dělat taky," dodal s úsměvem trenér Peter DeBoer.

Na opačné straně barikády můžeme pozorovat poměrně nezkušený tým, co se týče vyřazovacích bojů. Žádný obránce Vegas neodehrál více než osmadvacet utkání v play-off. Nelze ale říct, že zrovna obrana by byla slabým článkem mužstva z Nevady. Nesmíme zapomenout, že proti Kings v prvním kole inkasovala jen třikrát, přičemž ani v základní části si nevedla vůbec špatně.

Tip redakce: 4:3, postoupí Vegas Golden Knights

Názor autora: Ve druhém kole už se prokáže zkušenost a zvítězí San Jose. Nepůjde ale o snadnou sérii a oba týmy si po hladkých výhrách 4:0 okusí také souboj až do sedmého zápasu. Pokud se podíváme na statistiky, vše je naprosto otevřené a rozhodovat budou maličkosti, zejména ale to, který z gólmanů svoji formu udrží delší časový úsek. Vegas pak potřebují, aby se probudila jejich ofenzíva.

Vzájemné zápasy

Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 3:2
San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 2:1pp.
San Jose Sharks - Vegas Golden Knights 3:5
Vegas Golden Knights - San Jose Sharks 5:4pp.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.