bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finský tandem v Texasu, Dallas od podzimu vsadí na vyrovnané duo gólmanů

5. července 2015, 14:00

Martin Schwarz

Buďte si jistí, že v kanceláři Stars moc dobře věděli, co dělali, když podepisovali smlouvu s druhým finským brankářem, který má v jejich organizaci působit. Švéd Jhonas Enroth se dále v kabině zelenobílých neohřeje a místo něj povolaly Hvězdy dalšího muže ze severu. Antti Niemi doplní v modrém půlkruhu svého krajana Kariho Lehtonena. Dallas sice zaplatí slušný měšec dolarů, ale tah se dvěma gólmany v nejlepším hokejovém věku, navíc stejné národnosti, se mu v příštích měsících může štědře vyplatit.

Není tajemstvím, že na letošním volném trhu hráčů, jenž naplno propukl první červencový den, byla o opravdu kvalitní ochránce svatyně docela nouze. Všimli si toho také Dallas Stars, toužící po stabilním brankářském řemeslu. A to nejen od jednoho bojovníka. O kvalitě schopností Kariho Lehtonena se už Hvězdy v minulosti přesvědčily, teď ale toužily doplnit jej o silově vyrovnaného kolegu. Stalo se tak. Ještě předtím, než byl dosavadní reprezentant dresu San Jose Sharks uveden mezi oficiálně nechráněné UFA hráče, poslal za něj Dallas do Kalifornie 7. volbu draftu.

Na veřejnosti se delší dobu proslýchalo, že „Nemovo“ jméno už se Sharks spojováno nebude, generální manažer Doug Wilson navíc koná během letní pauzy daleko více změn. Proto Žraloci neváhali a spokojené mohly být nakonec obě strany. Stars byla umožněna přednost vyjednávání s Niemim, zatímco San Jose nepřišlo o práva na svou dosavadní brankářskou jedničku bez náhrady. Z Dallasu velmi brzo poslali do světa vřelý důkaz, že jejich oběť v sedmém kole draftu nebyla zbytečná. Potvrzením budiž podpis slušného kontraktu s vítězem Stanley Cupu z roku 2010 na tři roky.        

Jen dva dny čekaly Hvězdy na nabídku pro Niemiho, pak mu klubové představenstvo s radostí návrh smlouvy předložilo. „Řešili jsme situaci v našem brankovišti a bylo nám jasné, že musíme udělat nějaké změny. Jedna možnost byla zkusit získat Anttiho po jeho uvolnění do stavu UFA nechráněného hráče, druhá získat jeho práva výměnou za volbu v draftu. My vsadili na druhou možnost,“ uvedl v rozhovoru pro web Dallas Stars generální manažer Jim Nill.

Mág, který za svým působištěm do Kalifornie zamířil v roce 2010 z týmu Chicago Blackhawks, se mohl klidně rozhodnout počkat na kouzelné datum 1. července a přijímat další nabídky. Místo toho ale proběhlo bleskurychlé ujednání u Stars a vedení Dallasu si radostně povyskočilo. „Nebylo proč se dlouho rozhodovat, jestli v Dallasu podepsat smlouvu. Bavili jsme se o tom i s agentem a bude super působit v týmu plném talentů. Hodně se těším na spolupráci s Karim Lehtonenem, oběma nám to pomůže,“ vyjádřil se k novému konraktu sám Niemi.     

Smlouva Kariho Lehtonena v roční gáži 5.9 milionů dolarů a Niemiho přivýdělek 4.5 milonů dolarů znamená pro klubovou pokladnu Hvězd solidní zátěž. Takový krok se ale může mančaftu z Texasu vyplatit už letos na podzim. Lehtonen nastoupil v základní části sezóny 2014/2015 k 65 utkáním a v nich držel úspěšnost 90.31%. Stars jsou přesvědčeni, že když rozloží síly mezi dva vskutku kvalitní lapače puků, pak se jim daleko snadněji otevřou brány do play-off. „Mluvil jsem s Karim a je moc rád za příchod svého krajana. Cestování v Západní konferenci je náročné a i proto se mohou oba vhodně doplňovat,“ doplnil GM Nill.

Niemimu i jeho stejně starému kolegovi vyprší nadprůměrné kontrakty po sezóně 2017/2018, do té doby může mužstvo v zelenobílém přestrojení stavět na produktech finské brankářské školy. Pakliže Dallas zabere i směrem do obrany, začne pomýšlet na vyšší příčky v rámci NHL.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.