bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finalisté Norris Trophy: Burnse vyzve švédské duo Hedman – Karlsson

22. dubna 2017, 16:00

David Jahoda

Ještě na konci února se zdálo, že boj o Norrisovu trofej udělované nejlepšímu obránci sezony se bude podobat marnému honu na extravagantního zadáka San Jose Brenta Burnse. Zkušený bek patřil mezi nejproduktivnější hráče a nejlepší střelce ligy. Pak se ale trochu zasekl, čímž dal naději i dalším aspirantům. Nakonec vyšlo najevo, že jej vyzvou švédští obránci Victor Hedman z Tampy Bay a už dvojnásobný vítěz tohoto ocenění Erik Karlsson, kapitán Ottawy.

Brent Burns, San Jose Sharks, 32 let 

V průběhu sezony to vypadalo, že udělení Norrisovy trofeje bude jen formalitou a bez jakýchkoliv debat poprvé v kariéře poputuje do rukou kanadského beka Brenta Burnse. Bek San Jose odehrál potřetí za sebou kompletní porci všech 82 zápasů v základní části, během nichž zaznamenal 76 bodů za 29 gólů a 47 asistencí. Ročník měl však rozjetý tak, že se mohl klidně dotknout hranice 90 bodů. Jenže zejména březen byl na jeho poměry hodně slabý, v 16 zápasech zapsal jen sedm bodů (1+7). Dokonce v březnu zažil sérii, kdy sedm duelů v řadě neskóroval. 

Nakonec proto své kariérní maximum, které si vytvořil v loňské sezoně, překonal jen o jediný bod, čímž mimo jiné právě o jeden bodový zápis vylepšil svůj rekord v počtu bodů dosažených obráncem v jedné sezoně v rámci klubu San Jose. Už v prosinci překonal rekord Dana Boylea v počtu nasbíraných bodů (269) obráncem v dresu Sharks. V rámci bodování celé NHL skončil Burns na devátém místě. A v čem byl vůbec nejlepší? Nikdo v lize nevyslal na branku soupeřů víc střel než on (320).

Victor Hedman, Tampa Bay Lightning, 26 let

Navzdory tomu, že se Tampa po třech letech neprodrala do vyřazovací části, zažil její nejlepší obránce Victor Hedman životní sezonu. Hned o 22 bodů dokázal překonat své osobní maximum ze sezony 2013/14, kdy si připsal 55 bodů. Jeho letošních 72 zahrnovalo 16 branek. I zde si vylepšil svá nejlepší čísla, do té doby totiž dal maximálně 13 gólů, povedlo se mu to rovněž v již zmíněném ročníku 2013/14. K 16 trefám přidal 56 asistencí, což byl nejlepší počin mezi všemi obránci v nedávno uplynulé základní části. 

Se 72 body stejně jako Burns vytvořil nový rekord svého klubu v zaznamenaných bodech obráncem, dosavadní rekord v historii Lightning držel český obránce Roman Hamrlík, který v ročníku 1995/96 zapsal 65 bodů. S 33 body byl Hedman druhým nejproduktivnějším hráčem v přesilových hrách, na jeho 29 asistencí v početních výhodách pak nikdo neměl. V bodování beků skončil druhý za Burnsem, v celkovém měřítku mu patřila 16. příčka. Tohle všechno hovoří jasně o tom, že je Hedman poprvé v kariéře ve finální nominaci na Norris Trophy zaslouženě. 

Erik Karlsson, Ottawa Senators, 26 let

Že je Erik Karlsson opět mezi třemi finalisty v boji o Norrisovu trofej (potřetí za sebou) už snad nemůže nikoho překvapit. Kapitán Ottawy, který tuto cennou trofej vyhrál už dvakrát (2012, 2015), ani v letošní sezoně o moc nepolevil ze svých skvělých výkonů. Počtvrté během své osmileté kariéry v NHL překonal hranici sedmdesáti bodů. V nynějším ročníku se mu povedlo zaznamenal v 77 zápasech 71 bodů za 17 branek a 54 asistencí, za minulou sezonou, kdy se mu povedlo vytvořit osobní maximum (82 bodů), tak zaostal o 11 bodů.

Jako známý režisér přesilových her Ottawy nasbíral v této herní situaci celkem 27 bodů, což byl osmý nejlepší počin v celé NHL, mezi obránci na tom byl lépe jen jeho krajan Victor Hedman. Pro Senators je Karlsson naprosto stěžejním mužem, proto není divu, že v průměru na jednoho utkání strávil na ledě 26 minut a 50 vteřin. Jen tři hráči měli v letošním ročníku vyšší čísla než on. Nyní se snaží o to, aby se podruhé za své působení v NHL podíval s Ottawou do druhého kola play off. Určitě by ale svůj tým rád dotáhl ještě dál. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.