bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Finále startuje! Kdo udělá první krok směrem ke Stanley Cupu?

29. května 2017, 20:00

David Jahoda

To, na co všichni hokejoví fanoušci netrpělivě čekají, je konečně tady – finále Stanleyova poháru! Do letošních závěrečných bojů o slavnou trofej se dostaly týmy Pittsburgh Penguins a Nashville Predators. Zatímco Penguins touží stát se po 19 letech prvním týmem, který Stanley Cup obhájí, Predators touží po zisku stříbrného grálu poprvé v historii klubu. Finálová série začíná na ledě Pittsburghu. Kdo vstoupí do finálového boje lépe?

2:00 Pittsburgh Penguins – Nashville Predators

Tučňáci budou ve finále Stanleyova poháru figurovat už celkem popáté. A minulé účasti hovoří jasně v jejich prospěch, jako poražený tým z něj odcházeli jen jednou, a to v roce 2008, kdy podlehli Detroitu. Jinak v letech 1991, 1992, 2009 a 2016 slavili. Zajímavé je, že pokaždé se Pittsburghu povedlo dostat do finále dvakrát za sebou. Nyní by tým trenéra Mikea Sullivana rád napodobil počin z roku 1992, kdy se tehdy Penguins v čele s Mariem Lemieuxem či Jaromírem Jágrem povedlo Stanley Cup obhájit. Navíc by se tak stalo poprvé od roku 1998, tehdy slavný pohár obhájili Detroit Red Wings.

To Nashville nedošel v play off před letošní sezonou dál než do druhého kola. Pro Predators se tedy jedná o vůbec první účast ve finále v historii klubu. Ba co víc, jediným z hráčů Preds, který má s finálovou sérií zkušenosti, je kapitán Mike Fischer, jenž si jej vyzkoušel v roce 2007 jako hráč Ottawy. Avšak radostně z něho neodcházel. Bohaté zkušenosti z finále však má hlavní kouč Predátorů Peter Laviolette. Roku 2006 jako lodivod Caroliny Stanley Cup vyhrál, v roce 2010 zůstal s Philadelphií těsně pod vrcholem.

Sezona 2016/17 v podání obou týmů 

A jak vůbec probíhala cesta obou celků až do samotného finále? Pittsburgh i přes zranění některých svých klíčových hráčů patřil k nejlepším mužstvům NHL. Základní čas zakončil se ziskem 111 bodů, což byl po Washingtonu druhý nejlepší počin. V první kole play off si Pens bez větších potíží poradili s Columbusem (4:1 na zápasy), v dalších dvou sériích však museli bojovat až do sedmého utkání. Nejprve s vítězem základní části Washingtonem, následně proti Ottawě.

Nashville je tak trochu opakem Pittsburghu. Do vyřazovací části tým z města hudby proklouzl téměř až na poslední chvíli, se ziskem 94 bodů mu totiž na Západě patřila až druhá divoká karta, tedy poslední možná vstupenka do play off. V úvodním kole však Predators zametli s nejvýše postaveným celkem ze Chicaga (4:0 na zápasy), následně si v šesti duelech poradili se St. Louis a ve finále konference jim stejný počet utkání stačil na vyřazení Anaheimu. 

V letošní sezoně se oba celky potkaly jen dvakrát. Nejprve na konci října jasně zvítězil Nashville, který na domácím ledě vyprovodil Penguins výpraskem 5:1. Na začátku února ale hráči Pittsburghu před svými fanoušky Predátorům prohru vrátili, porazili je 4:2.

Marodka? U obou týmů by se měla před finále zúžit

Je jasné, že do finále někteří hráči kvůli vážným zraněním vůbec nezasáhnou. Pittsburghu chybí už od konce února elitní zadák Kris Letang. Nashville v play off přišel o dva důležité hráče, útočníky Kevina Fialu a Ryana Johansena. Penguins v posledních šesti zápasech chyběl švédský forvard Patric Hörnqvist, před finále však trénoval a měl by být k dispozici. Stejně tak by podle všeho měl být připraven kapitán Preds Mike Fischer, který nehrál v předešlých čtyřech zápasech a nejspíš i Craig Smith, jenž odehrál naposledy první utkání série proti St. Louis. 

Zajímavé příběhy: Hainsey, Daley či Neal 

Ve finále se fanoušci mohou těšit i na spoustu zajímavých příběhů. Začněme u 36 letého obránce Pittsburghu Rona Hainseyho. Ten byl do týmu Pens vyměněn v průběhu letošní sezony, do té doby si nezahrál ani v jednom duelu play off, nyní má šanci hned první zkušenost s vyřazovací částí přetavit v zisk Stanley Cupu. Další obránce Trevor Daley se sice vloni dočkal svého prvního Stanley Cupu, ovšem o finále kvůli zranění přišel, nyní si jej zahraje poprvé. Brankář Matt Murray zase může podruhé slavit titul s nálepkou nováčka. 

Finále bude velmi zajímavou konfrontací pro Patrica Hörnqvista a Jamese Neala, před necelými třemi lety totiž byli oba součástí výměny obou klubů. Hörnqvist se už Stanley Cupu dočkal vloni, Neal na něj stále čeká. Obránce P. K. Subban zase může nasadit parádní trešničku ani ne rok staré výměně za Shea Webera (více ZDE). 

Nejproduktivnější hráči: 

Pittsburgh:
1. Jevgenij Malkin – 24 bodů (7+17)
2. Sidney Crosby – 20 bodů (7+13)
3. Phil Kessel – 17 bodů (7+10)

Nashville:
1. Filip Forsberg – 15 bodů (8+7)
2. Ryan Johansen – 13 bodů (3+10)
3. Ryna Ellis – 11 bodů (4+7)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.