bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Filip Forsberg udivuje NHL! Je k nezastavení, napodobil Bureho či Burrowse

2. března 2017, 10:30

David Jahoda

Sidney Crosby, Connor McDavid, či Patrick Kane? Ne. Momentálně jde největší strach z někoho jiného. Po letech NHL opět žasne nad Forsbergem! Tohle příjmení za mořem proslavil Peter, nyní v tom zdatně pokračuje Filip. Nenápadní švédský útočník v barvách Nashvillu během posledních zápasů bodově naprosto explodoval. Připsal si hattrick ve dvou duelech za sebou, napodobil dva dlouho nezopakované výkony, a nakonec byl odměněn oceněním druhé hvězdy měsíce února.

Když NHL zveřejnila tři nejlepší hráče za druhý měsíc v kalendářním roce 2017, absolutně se nikdo nemohl divit, že je na druhém místě švédské křídlo z Nashvillu Predators Filip Forsberg. Vězte, že ještě 18. února měl na svém kontě za sedm únorových zápasy jen tři body za jeden gól a dvě asistence. Následně se ale dostal do neuvěřitelné formy, díky které nakonec ve 13 zápasech v měsíci zaznamenal 17 bodů za 11 branek a 6 asistencí. Jen první hvězda měsíce Jonathan Toews byl o pouze o bod lepší.

V utkání proti Columbusu nastartoval jednou gólovou nahrávku svou sérii, kdy bodoval v šesti zápasech v řadě. Jedna asistence však byla slabý předkrm. Pak totiž přišel hattrick proti Calgary, o dva dny později hattrick v zápase s Coloradem. Stejný počin se předtím nikomu v historii Predators ještě nepovedl. Dát hattrick ve dvou zápasech za sebou se pak v celé NHL nepodařilo nikomu od ledna 2010, kdy takhle zazářil Alex Burrows, čerstvě vyměněný z Vancouveru do Ottawy.

A zdaleka to nebylo vše! Proti Washingtonu zažil další tříbodový zápas, tentokrát za jeden gól a dvě asistence. Proti Edmontonu si trochu „odfrkl“, dal „jen“ jednu branku. Únor ale zakončil znovu tříbodovým představením, a to v klání proti Buffalu. V posledních pěti duelech tak teprve dvaadvacetiletý forvard zapsal těžko uvěřitelných deset gólů, což se naposledy povedlo ruské legendě Pavlu Buremu v březnu roku 2001!

Díky skvělému únoru, lépe řečeno druhé polovině února, se tak Forsberg rázem vyšvihl do čela bodování Nashvillu. Aktuálně má na kontě 49 bodů (26+23), které posbíral v 63 zápasech. Upozorňujeme, že po 30 zápasech měl v kolonce gólů pouhé tři zásahy! Nyní má ještě 19 zápasů na to, aby se pokusil překonat, nebo alespoň vyrovnat osobní maxima z minulé sezony – 64 bodů, 33 gólů. Vše prostě ukazuje na to, že v létě investované peníze do Filipa Forsberga (36 milionů za 6 let) nevyletí jen tak zbůhdarma oknem.

Jak je možné, že majitel zlaté medaile z MS juniorů v roce 2012 najednou tak září? „Je těžko to vysvětlit,“ usmíval se v rozhovoru pro web tennessean.com. „Někdy se cítíte dobře, ale nemůžete dát gól. Někdy je vám naopak na nic a branky dáváte,“ hodnotil Forsberg své výkony. Během bodové série ztratili Preds pouze jedno utkání, i proto se dostali na šesté místo Západní konference.

„Vždycky jsem cítil zodpovědnost, ale podle mě ji cítí i ostatní hráči v šatně. Každý chce přispět a pomoct týmu vyhrát. Je ale jasné, že od sebe nemůžu očekávat, že budu dávat hattrick každý zápas. Budu se ale snažit dál makat. A pokud mi to tam bude padat? Bral bych to,“ doplnil. Ani Predators nemohou čekat, že bude pokračovat v takto úchvatných výkonech až do konce sezony. Pokud by se mu ale alespoň z poloviny dařilo tak, jako v posledních dnech, dávalo by jim to větší šanci na úspěch.

„Je ale jasné, že od sebe nemůžu očekávat, že budu dávat hattrick každý zápas. Budu se ale snažit dál makat.“

Komu jsou však geniální představení rodáka ze švédské Östervåly proti srsti? Takové lidi hledejte ve Washingtonu. Právě Capitals ho totiž v roce 2012 draftovali jako celkovou jedenáctku tehdejší burzy mladíků. Jenže ani ne rok poté jej jako hráče bez zkušeností v NHL poslali do Nashvillu za českého útočníka Martina Erata a kanadského forvarda Michaela Lattu.

A dál ten příběh zřejmě znáte. Eratovi se v hlavním městě USA nedařilo, nevydržel tam ani celou následující sezonu. Latta Caps stále patří, od výměny za ně však odehrál jen 114 zápasů a zaznamenal pouze 17 bodů. Letos nedostal šanci v prvním týmu vůbec. Z této výměny se prostě fanouškům Capitals musí i po letech dělat špatně od žaludku...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.