bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fenomenální entrée! Na co čekal Jágr deset let, zvládl Matthews za jeden večer

13. října 2016, 12:00

Jiří Lacina

Má být spasitelem stagnujícího klubu. Dlouho, tuze dlouho čekají v Torontu na pořádný úspěch, však tu Stanley Cup naposledy oslavili v roce 1967. Od té doby vyzkoušeli leccos. Zavedené hvězdy, mladé hráče i bombastické trejdy, všechno marno. Bude to s Matthewsem lepší? To zatím nikdo neví. První zápas ale musel fanoušky Leafs nadchnout, třebaže si ho vychutnali jen v televizi.

Hrát se doma, Air Canada Center by se zřejmě otřásal v základech. Auston Matthews, teprve měsíc devatenáctiletý jinoch, vstoupil do NHL čtyřmi vstřelenými brankami! Ottawa si nakonec v přetahované o výsledek kanadského derby vlastní půdu uhájila, když vyhrála v prodloužení 5:4. Na jejích pět branek se složili čtyři různí hráči. Gólový zápis hostů byl jednodušší – skóroval pouze Matthews.

„Je to borec!“ chválil svého lídra trenér Mike Babcock. „Je mu 19 let, ale hraje, jako by mu bylo 27. Je vyspělý. Když se podíváte na jeho druhý gól, něco takového by moc hráčů nedokázalo.“

Pro představu, Jaromír Jágr čekal na čtyři zásahy v jednom zápase deset let! Aktuálně třetí nejproduktivnější hráč zámořské historie, autor 749 branek v NHL, stroj na body od prvního ročníku v lize vstřelil čtyři góly jedinkrát v kariéře – v říjnu 2000, na začátku své poslední sezóny v Pittsburghu. Penguins tehdy přehráli New York Rangers vysoko 8:6.

Matthews čekal jediný večer. První zápis do střelecké listiny přišel po osmi minutách a 21 vteřinách. Zach Hyman jej krásně uvolnil zpoza brány a americký fenomén začal svůj velký večer. Záběr na Matthewsovy skotačící rodiče v hledišti byl dojemný a diváky sledující televizní sestřih muselo dráždit pomyšlení, jak asi budou reagovat příště…

Příště přišlo zhruba za šest minut. Babcock nepřeháněl. Matthews si při té akci na modré čáře sám vybojoval puk, prohodil ho mezi nohama Mikeu Hoffmanovi, pak u mantinelu obehrál Erika Karlssona, najel si k bráně a z úhlu překonal brankáře Senators Craiga Andersona. Brilantní akce!

Ve druhé třetině řádil dál, aby se tři vteřiny před jejím koncem stal prvním hráčem moderní éry NHL, jenž nastřílel při svém debutu v lize čtyři góly. Až dosud nedal žádný nováček víc než hattrick, naposledy Derek Stepan za New York Rangers v roce 2010. Nikoho asi nepřekvapí, že pro vydatnější kousek musíme opravdu hluboko do historie. Úplně nejhlouběji, jak to jde. Pouze Joe Malone z Montrealu Canadiens a Harry Hyland z Montrealu Wanderers svedli něco podobného.

19. prosince 1917, tedy na samém prahu první sezóny National Hockey League, která na konci tohoto ročníku oslaví stoleté výročí, nastříleli v premiérový den nově se formující ligy oba zmínění muži po pěti brankách. Netřeba asi dodávat, že hokej byl tehdy jiný. Ani jeden hráč navíc nebyl klasický nováček. Oba byli už ostřílení borci s předešlou zkušeností z National Hockey Association.

Zpátky do současnosti. Záběr na Matthewsovu matku po vstřelení třetího gólu odhaluje čirou radost a údiv. A taky vlhké oči, sledující haldu čepic, kterými zaházeli led soupeřovi fanoušci. „Byly to slzy radosti,“ řekl Ema Matthews po utkání. „O tomhle snil Auston od šesti let, že si jednou zahraje NHL.“

Záběr na samotného hráče po čtvrtém gólu odhalil kamennou tvář hráče pokeru. Jako by Matthews nevěděl, jestli je to všechno realita. „Doufám, mě z toho nikdo neprobudí,“ glosoval před novináři svou velkou noc. „Tohle je prostě neuvěřitelné!“

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.