bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Fenomén Trotz. Dejte mu 20 hráčů a on z nich udělá vítěznou mašinu

5. listopadu 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

Když se loni Barry Trotz rozcházel s washingtonskými Capitals, mohl si v tisku přečíst vyjádření jejich generálního manažera Briana MacLellana. “Víte, jen pár klubů v NHL platí trenérům takový balík. A jde o kluby s nejvyššími příjmy.“ MacLellanovi se jednoduše Trotzovy služby zdály příliš drahé, nechtěl s ním podepsat pětiletou smlouvu na 25 milionů dolarů. Prohloupil?

Jistě, Washington teď vládne NHL a zdá se, že ho na postu hlavního kouče bota netlačí.

Neradno však zapomínat, že to Trotz dovedl Caps k zisku Stanley Cupu, stvořil perfektní obranný pár Michal Kempný, John Carlson a také „převychoval“ Alexe Ovečkina v opravdového lídra.

Z Trotzova odkazu nyní těží Todd Reirden, nicméně krach v letošním play off ukazuje, že učedník mistra ještě nepřerostl.

Současné výkony NY Islanders, kteří loni po Trotzovi sáhli jen tři dny po jeho rozchodu s čerstvými vítězi Stanley Cupu, pak demonstrují, že tenhle holohlavý Kanaďan s dobráckým úsměvem a přátelskou náturou je opravdovým géniem ve svém oboru.

Už premiérová sezona mu u Ostrovanů vyšla. Newyorští hokejisté se díky němu naučili bránit i vítězit – z klubu, který inkasoval nejvíce gólů v NHL, se stal ten s nejlepší defenzívou v NHL. Navíc se i bez přestoupivšího kapitána Johna Tavarese dostal do play off.

Na červnovém galavečeru v Las Vegas následovalo očekávané – Trotz si podruhé v kariéře došel pro Jack Adams Trophy pro top trenéra v NHL. Jeho výsadní postavení v dějinách zámořské soutěže pak potvrzuje i počet výher (820, čtvrtý flek) a odtrénovaných zápasů (1619, třetí příčka – v říjnu se posunul před Ala Arboura, legendu Islanders).

New York je momentálně pod Trotzovým vedením k nezastavení.

Vyhrál devětkrát za sebou, což se hokejistům v bílo-modro-oranžových trikotech povedlo teprve podruhé v klubové historii. „Víte, důležité je nepodlehnout uspokojení a dál dřít. Signály, že k tomu dochází, vypozorujete na trénincích. A u nás se nic takového neděje, kluci dál makají naplno,“ chválí Trotz své hráče.

Pochvalu si ovšem zaslouží také on sám. Ostrované během své vítězné série opět dostávají pod dvě branky na zápas (i bez Robina Lehnera, místo něhož září Semjon Varlamov) a opět potvrzují, jak účinný je Trotzův systém.

Trotz umí svůj kádr instruovat tak, aby nepouštěl soupeře do vyložených příležitostí. „Dejte mu 20 hráčů a on z nich udělá vítězný tým,“ glosuje to Ryan Dixon, jeden z předních zámořských novinářů.

Obdivuhodné na současné newyorské sérii je i to, že Trotz si poradil i bez zraněných opor. Už nějaký čas nehraje Jordan Eberle ani Leo Komarov, na marodku přibyl i Nick Leddy. Chybí také loňská posila Tom Kühnhackl.

Trotz slyší chválu ze všech stran. A není divu, kdo z vás by čekal od Isles, i vzhledem k rozsáhlé marodce, takový vstup do sezony? Sedmapadesátiletý sympaťák, který s manželkou vychovává syna Nolana, jehož sužuje Downův syndrom, jek zkrátka mistrem svého řemesla.

Dlouhé roky exceloval na střídačce nashvillských Predators, kteří leckdy měli podprůměrnou soupisku, s Washington Capitals získal Stanley Cup, byť se mluvilo o tom, že jsou za zenitem, a teď vítězí druhým rokem s NY Islanders, kteří prosperují i bez Tavarese.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.