bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Favorité na Calderovu trofej pro sezonu 2017–18

19. srpna 2017, 10:00

Matěj Mayer

Třikrát z posledních čtyř let se stalo, že cenu pro nejlepšího nováčka v NHL získala úřadující jednička draftu. Šestkrát z posledních sedmi let získal Calderovu trofej teenager. Jediným narušitelem byl v roce 2016 Artěmij Panarin, jenž vyhrál cenu jako nedraftovaný 24letý hráč. Zatímco v uplynulé sezoně byla situace víceméně jasná – čekalo se na souboj mezi Matthewsem a Lainem – letos by se do boje mělo zapojit více kandidátů a jednička posledního draftu není největším favoritem.

Clayton Keller (C/LK) – Arizona Coyotes

Útočník Kojotů je často řazen k největším kandidátům a i pro nás je číslem jedna. Drobný hokejista byl v draftu 2016 vybrán jako sedmý a hned v prvním ročníku ukázal proč. Univerzitní liga mu byla malá od počátku, v závěru sezony stihl odehrát tři utkání NHL a připsat si dvě asistence. O připravenosti na dospělý hokej definitivně přesvědčil na MS, kde dal pět gólů v osmi zápasech, a patřil k nejlepším hráčům USA. Přestože do Arizony nově přišel Derek Stepan a tým má další mladé centry v Stromovi a Dvorakovi, talent jako Clayton Keller by se měl prosadit do sestavy a hrát významnou roli.

Nico Hischier (C) – New Jersey Devils

Teprve 18letá čerstvá jednička draftu má za sebou rok v Severní Americe, už si ale stihla vybudovat pověst obrovského ofenzivního talentu. Není to sice hráč kalibru McDavida či Matthewse, i přesto by při troše štěstí mohl zastávat rovnou roli prvního centra u Ďáblů. Jako lépe připravený na NHL byl sice před draftem hodnocen jeho konkurent Nolan Patrick, ten však bude mít v Philly mnohem těžší pozici. U Nica Hischiera bude hodně záležet na předsezonním kempu a přípravných zápasech. Pokud by dostal pozici v první lajně vedle střelce Taylora Halla, mohla by být jeho bodová produkce vysoká.

Charlie McAvoy (O) – Boston Bruins

Jen něco přes rok uběhlo od draftu Charlieho McAvoye v prvním kole a nyní už zde máme beka, který je podle všeho připraven na plnou zátěž v NHL. Podobně jako Keller už byl na univerzitní ligu v Boston College zkrátka moc dobrý. Na sklonku sezony nejen, že si vyzkoušel AHL, Boston mu věřil natolik, že jej během play-off nechal debutovat v NHL. Ve dvojici se Zdenem Chárou. Stejně jako Keller se představil na MS, kde hrál velice spolehlivě. Jedná se o nadaného hráče a skvělého vůdce, který se mezi spoluhráči na univerzitě těšil velkému respektu. Už v příští sezoně by se mohl usadit v obraně Bruins a hrát pravidelně přes 20 minut.

Brock Boeser (PK) – Vancouver Canucks

Třiadvacítka draftu 2015 „už“ oslavila 20. narozeniny a z našich kandidátů na Calder Trophy je nejstarší. I Brock Boeser hrál univerzitní NCAA, kde zazářil hned v první sezoně. V dresu University of North Dakota byl třetí v produktivitě ligy a s týmem vyhrál titul. V druhé sezoně trochu polevil na průměr „jen“ něco málo přes bod na utkání, ale Vancouver už dobře věděl, jaký klenot v něm má. Na konci minulé sezony dostal šanci v NHL a odvděčil se pěti body (4+1) v devíti zápasech. Slušný start. Rozený střelec s fantastickými útočnými instinkty by mohl v nadcházejícím ročníku jako pravé křídlo zazářit například po boku dvojčat Sedinových.

Thomas Chabot (O) – Ottawa Senators

Další výjimečně nadaný obránce, jenž byl tažen až v druhé polovině prvního kola 2015. Thomas Chabot sice nemá místo na soupisce Senátorů pro nadcházející ročník jisté, v juniorském hokeji už však nemá co dokázat. V poslední sezoně byl v QMJHL zvolen nejlepším obráncem roku, osobností roku i nejužitečnějším hráčem play-off. Nehledě na to, že jeho Saint John soutěž vyhrál. Podobně si vedl na MS juniorů, ze kterého má cenu pro nejužitečnějšího obránce i hráče a stříbrnou medaili. Po odchodu Marca Methota by Ottawa mohla pro tohoto ofenzivního zadáka najít místo. Pokud udělá první tým, mohl by hrát i při přesilovkách významnou roli.

Další kandidáti na Calderovu trofej

Michail Sergačjov (Tampa Bay), Joel Eriksson Ek (Minnesota), Nolan Patrick (Philadelphia), Kyle Connor (Winnipeg), Mathew Barzal, Josh Ho-Sang (oba NY Islanders), Julius Honka (Dallas), Tyson Jost (Colorado), Dylan Strome (Arizona), Alex DeBrincat (Chicago), Jevgenij Svěčnikov (Detroit), Pierre-Luc Dubois (Columbus), Adrian Kempe (Los Angeles), Jakub Vrána (Washington), Luke Kunin (Minnesota)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.