bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Faksa na prahu další důležité sezóny. Vydobude si pod novým trenérem výhodnější pozici?

15. srpna 2018, 14:12

Vojtěch Balon

V uplynulých dvou sezónách se Radek Faksa definitivně zařadil mezi stabilní hráče Dallasu Stars. Loni i předloni si opavský rodák připsal solidních 33 kanadských bodů, pod bývalými trenéry Lindym Ruffem i Kenem Hitchcockem byl ale využíván spíše jako defenzivní útočník.

Loňský ročník Dallasu absolutně nevyšel, Radek Faksa z něj přesto vyšel s kladnou 21 v bodování +/-. A to navzdory tomu, že 66,6 % svých střídání začínal český reprezentant v obranném pásmu. Faksa také strávil v průměru minutu a 59 sekund na zápas v oslabení, to o sobě nemůže tvrdit žádný jiný útočník Stars.

O třináctce draftu 2012 se dokonce začalo hovořit v souvislosti se Selke Trophy, což je cena pro nejlepšího defenzivního útočníka soutěže, o kterou se v posledních letech dělí výhradně Patrice Bergeron a Anže Kopitar. „Ačkoliv neustále začínal své střídání v obranném pásmu a proti silným hráčům soupeře, Faksa je neuvěřitelně dobrý v jejich bránění. Soupeři si prostě nevytvářejí šance, pokud musejí přejít přes Faksovu formaci,“ pěl na českého útočníka chvály dallaský novinář Derek Neumeier.

Nenastal ale čas k tomu, aby Radek Faksa dostal šanci předvést i své ofenzivní kvality?

Srovnatelnou cestu na vrchol si prošlapal Sean Couturier, jenž byl ve Philadelphii navzdory svému talentu využíván v ryze defenzivní roli; předloni byl veskrze produktivní jako Faksa. V minulé sezóně ale dostal příležitost zahrát si po boku Girouxe či Voráčka a hned z toho bylo úctyhodných 76 kanadských bodů.

Je otázkou, zdali rodák z Opavy dokáže Couturierův výkon napodobit, dostane-li šanci nastupovat v jedné formaci s Jamiem Bennem, Tylerem Seguinem nebo Alexandrem Radulovem. Nový trenér Stars Jim Montgomery by to ale rozhodně neměl nezkusit...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.