bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz tipují: S Pittsburghem nelze nepočítat, nejužitečnějším hráčem byl Hall

11. dubna 2018, 11:00

Vojtěch Balon

Jak již je na našem webu před začátkem bojů o Stanleyův pohár tradicí, přinášíme vám názory našich expertů – šéfredaktora Jana Šlapáčka a redaktorů Jiřího Laciny a Martina Zíty –, o uplynulé základní části a také o play-off. To začíná třemi zápasy už dnes v noci!

Základní část je za námi, kdo vás nejvíce překvapil a kdo naopak nejvíce zklamal?

Jan Šlapáček: Mezi největší překvapení bych zařadil výkony Colorada a New Jersey. Avalanche se po minulém ročníku drasticky zvedli, výměnou za Duchenea získali i zajímavou protihodnotu a nakonec udělali play-off, takový malý zázrak. U Devils se naopak ukázalo, že poslední roky pracují v klubu velmi dobře a tohle je odměna za všechno. Nejvíce mě zklamal Dallas. Hvězdný tým nepodával patřičné výkony, jednoduché.

Jiří Lacina: Obrovským překvapením je nováček z Las Vegas, nad očekávání hrál i Winnipeg, bodově druhý nejlepší tým ligy. Zklamáním je Edmonton, který loni trochu přestřelil svůj potenciál a letos se vrátil do reality. Ottawa jako loňský finalista konference taky měla skončit lépe než čtrnáctá. Za velký průšvih považuju Dallas, kde nakoupili megahvězdy a výsledek byl stejně trapný jako minulý rok.

Martin Zíta: Zklamání je celá řada. Mizerné výkony Edmontonu vyšperkované přešlapy vedení, Dallas s Calgary mimo play-off nebo Buffalo na posledním místě potřetí za posledních pět let. Potěšila mě naopak sebereflexe newyorských Rangers, kteří pochopili, že nepatří mezi špičku a dostanou se tam jedině obnovou kádru. V Montreal by se mohli učit. Zmínit Vegas by bylo příliš jednoduché, co se tyče postavení v tabulce mě tak nejvíce překvapil Winnipeg. Nevybavím si nikoho, kdo by Jets tipoval na začátku tak vysoko. 

Bodování ovládl Connor McDavid a nejlepším střelcem byl Alexandr Ovečkin, kdo byl ale podle vás nejužitečnějším hráčem základní části?

JŠ: Za mě byl nejužitečnější Taylor Hall. Byl jasným lídrem New Jersey, bez něj by se Devils do play-off nedostali. V patách má těsně Nathana MacKinnona, který je na tom podobně jako jeho kanadský kolega.

JL: Nedáno jsem na to téma psal článek, ani v zámoří se letos neshodnou, bude to asi velmi těsné. Nathan MacKinnon a Taylor Hall pozvedli do play off týmy, které patřívaly do suterénu ligy. Oba měli skvělou sezónu. Kučerov dlouho vedl produktivitu, ale v závěru ztratil dech. Pro mě byl tento rok znovu nejvýraznější Connor McDavid. Další hráč s tak šikovnýma rukama a lehkýma nohama na světě není. Není jeho vinou, že Edmonton vyhořel. Už loni spočítali v Hockey News, že McDavidových 100 bodů by odpovídalo v 80‘ letech 150 bodům. Letos zase něco přidal. Lze si jen klást otázku, jak by si vedl, kdyby nemusel všechny akce odmakat sám. V NHL není užitečnějšího hráče.

MZ: Nejužitečnějším hráčem základní části byl Taylor Hall z New Jersey. Obdobně své spoluhráče převyšoval jen McDavid. Kdo by měl dostat Hart Trophy, je kvůli mnoha způsoby interpretovatelné definici toho, komu ocenění patří, jiná, podstatně delší, diskuze. Letos ale v tomto ohledu v okruhu užších kandidátů není špatné volby. Zajímavé určitě je, že vůbec poprvé bude hlasování zámořských novinářů veřejné. Pokud nevyhraje váš favorit, můžete najít viníka.

Bylo to od Jaromíra Jágra nešťastné rozhodnutí, když se těsně před začátkem sezóny upsal Calgary?

JŠ: Těžko říci. Jaromír Jágr nebyl zřejmě úplně zdravotně v pořádku, což hrálo velkou roli. Chyba to podle mě nebyla, bohužel to nevyšlo podle představ.

JL: Věc má dva pohledy. Část lidí reflektovala ten podpis s odstupem času jakou nesoudnost stárnoucího veterána, který nedokázal odejít včas. Část jako odvážný krok chlapa, který chtěl ještě něco dokázat a byl proto ochotný jít do rizika. Jágr hrál hokej na špičkové úrovni ještě ve 45 letech, to je v kontextu NHL historický unikát. Už o několik let dřív si mohl říct „dost“ a klidně nám zamávat na rozloučenou. Přišli bychom možná o fantastickou sezónu 2015-16, kdy ve 44 letech skončil s 66 body 22. v bodování a svými akcemi bavil hokejový svět. I když jsem ten trochu nedůstojný konec nesl těžce, jeho rozhodnutí zůstat v NHL mu nevyčítám. Je škoda končit, pokud lidi pořád bavíte.

MZ: Nebylo a pokud se zkusí ještě jednou do NHL vrátit, znovu to nebude nešťastné rozhodnutí. Ne každý může nebo chce končit jako Ray Bourque a komu se při zmínce Chrise Cheliose jako první vybaví, že kariéru zakončil v AHL? Určitě bych se nebál, že si Jágr kazí pověst. Naopak je pro jeho kariéru určitým způsobem symbolické, že neskončí ale “bude skončen”.

Co říkáte na výkony Las Vegas, které jako první nováček v historii NHL vyhrálo svou divizi?

JŠ: Golden Knights sestavili hladový tým, který neměl co ztratit, hráli bez nervů a slavili úspěch. Navíc mají na lavičce jednoho z nejlepších trenérů v NHL, který tomu dal určitý řád.

JL: Naprostý šok. Tým poskládaný z hráčů, kteří nestáli konkurenci za to, aby si je chránili, byl jednu chvíli nejlepší v lize. V play off se asi projeví nedostatek zkušeností, ale i tak je to parádní sezóna. Kdybych měl vyzdvihnout jedno jméno nad všechny ostatní, byl by to trenér Gerard Gallant.

MZ: Krásná pohádka a Gary Bettman si určitě mne ruce, jak se rozšíření ligy povedlo. Jak je ale letošní sezona pro Vegas skvělá, tak se trochu bojím toho, co provedou v létě. Spoustě hráčů končí smlouva. Zejména Williama Karlssona čeká tučný šek a nic moc nenapovídá tomu, že by měl letošní výkony někdy zopakovat.

Získá Pittsburgh třetí Stanleyův pohár v řadě? Jak těžkou překážku pro ně představuje Philadelphia?

JŠ: Nedivil bych se tomu. Penguins mají v letošním play-off z mého pohledu kvalitnější tým, než jaký měli v minulých dvou mistrovských jízdách. Ale v NHL se může stát cokoli, takže ani Flyers nebudou bez šance na postup. Budou ale muset hrát bezchybně, protože Pittsburgh umí každé zaváhání potrestat. 

JL: Pro Flyers je potěšující návrat Briana Elliotta do brankoviště, jestli to ale bude na Pittsburgh stačit, je otázka. Čeká nás vyhecovaná série. Celkově jsem už na podzim nevěřil, že budou Tučňáci schopní třikrát za sebou odehrát 100 zápasů za sezónu s vítězným koncem. Určitá mentální i fyzická opotřebovanost se musí projevit. Nemusí to být hned v prvním kole, ale později ano.

MZ: Dokud se Sidney Crosby a Jevgenij Malkin udrží na bruslích, bude těžké s Pittsburghem nepočítat. Nevidím v NHL moc týmů, které by zvládly Pens porazit čtyřikrát ze sedmi, ale jedním z nich je právě Philadelphia. Horšího soupeře Pittsburgh nemohl v prvním kole potkat, tedy pokud Flyers nepotopí brankáři. Kromě brankoviště bude pro Flyers stěžejní uhlídat třetí útočnou vlnu, tedy Phila Kessela. Pokud se Pens podaří zázrak a budou potřetí v řadě ve finále, Kessel vyhraje produktivitu play-off.

Pokud Washington postoupí přes Columbus, podaří se mu konečně prolomit prokletí druhého kola?

JŠ: Washington letošní prokletí zlomí. Na sebevědomí Caps může mít postup přes druhé kolo takové uvolňující následky, že klidně může dokráčet až k poháru. A nutno dodat, že Ovečkin by si Stanleyův pohár zasloužil.

JL: Letos nepůjdou do vyřazovacích bojů jako favorit, třeba to bude výhoda. Moc bych jim to přál. Logika člověku říká, že to takhle silnému týmu nemůže nevycházet věčně. Ale znáte to. Tak jako fotbal, ani hokej často nemá logiku.

MZ: Ne. Po dlouhé době ale nepatří mezi úplnou špičku a hodně lidí právě v absenci tlaku vidí velkou šanci. Má to své opodstatnění, Stanley Cup nevyhrává papírově nejlepší tým. Osobně ale Capitals nevěřím ani v prvním kole.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.