bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz tipují: Na titul se nabízí Tampa, u Senators bude ještě hůř. Vinen je majitel

3. října 2018, 16:03

Vojtěch Balon

Již tradičně vám těsně před začátkem nového ročníku NHL nabízíme názory a tipy našich předních redaktorů Jiřího Laciny, Martina Zíty a šéfredaktora Jana Šlapáčka. Všichni tři věští hrůzostrašnou sezónu Ottawě Senators a Art Ross Trophy pro Connora McDavida, v dalších věcech se ale jejich názory různí.

Ještě nezačala ani základní část, přesto — kdo je pro vás žhavým kandidátem na zisk Stanleyova poháru?

Jiří Lacina: Jako vždy těžké odhadovat. Kdo by si letos tipnul finále Washington – Vegas? V Hockey News favorizují pro nadcházející ročník Winnipeg, kladu si ale otázku, zda je Hellebuyck brankář, který je dotáhne tak daleko. Na západě je pro mě velký favorit Nashville, který má asi nejlepší obranu v NHL; na východě Tampa, kde by si už titul taky zasloužili.

Jan Šlapáček: Jako každý rok je těch favoritů hned několik. Po příchodu Erika Karlssona dávám velké šance Sharks, nicméně v Západní konferenci ještě o něco více věřím Winnipegu. Ve Východní konferenci to je ještě vyrovnanější a těch týmů je tam víc. Toronto, Tampa, Washington a nesmím zapomenout zmínit ani Pittsburgh. Kvalitní sezónu čekám i od Philadelphie. Kdybych měl tipnout jen jeden tým, řekl bych Tampu.

Martin Zíta: Papírově se i letos nabízí Tampa Bay. Tajně ale budu věřit Torontu, jen potřebuje trochu zalepit obranu.

Myslíte si, že Vegas Golden Knights navážou na loňský postup do finále, nebo je potká výrazný propad?

JL: Bude zajímavé je sledovat. Pokud nějaké hráče ztratili (Neal, Perron), tak je adekvátně nahradili (Stastny, Pacioretty). Papírově budou asi stejně silní, ale výsledkově čekám spíš pokles. Loni přestřelili svůj potenciál, tak fantastickou sezónu bude těžké zopakovat.

JŠ: Nevím, jestli Vegas znovu dokráčí až do samotného finále, ale rozhodně se bude muset s Golden Knights počítat. Tým šikovně přes léto posílili a dost možná mají na soupisce více kvality než minulý ročník.

MZ: Všechno tomu nasvědčuje. Prakticky každý hráč Vegas měl sezonu vysoko nad svým standardem a měl by spadnout zpátky. Příkladem za všechny by měl být William Karlsson, pokud letos vstřelí dvacet branek, bude to ještě výhra. Stejně tak ale celou sezonu nenasvědčovalo nic tomu, že bude Vegas ve finále. Pokračování pohádky už ale nečekám.

Kruté léto mají za sebou příznivci Ottawy, která loni skončila předposlední ve Východní konferenci a nyní se navíc bude muset obejít bez Erika Karlssona, Dericka Brassarda nebo Mikea Hofmanna…

JL: Asi málokdy byli před začátkem sezóny odborníci na NHL stran nejhoršího týmu tak jednotní. Klubové řeči o tom, jak dostanou šanci mladí, jsou v tomhle případě jen do nebe volající klišé. Nejde o věk, ale o kvalitu, případně aspoň o perspektivu. Ottawský tým není kvalitní ani perspektivnější než kterýkoli jiný. Eugene Melnyk snižuje náklady a mužstvo doslova rozmetal. Fanoušci se mohou uklidňovat snad jen tím, že horší už to být nemůže, i když v případě aktuálních Senators jeden nikdy neví. Pár lidí by určitě ještě vyměnit šlo…

JŠ: Ottawa je samotná kapitola. Za pouhý jeden rok se z finále Východní konference dopracovat do tohoto stavu je až neuvěřitelné. Senators budou minimálně v nadcházející sezóně nejhorším týmem celé soutěže a ani vyhlídky do budoucna nemá tento tým nejlepší. Na příštím draftu nebudou mít svoji volbu v prvním kole, a nedivil bych se, kdyby během roku došlo ještě k výměně Marka Stonea a Matta Duchenea, jimž po sezóně končí smlouva a hodně bych se divil, kdyby v takovém rozpadlém týmu chtěli zůstat.

MZ: A bude hůř, a bude hůř. Dokud bude klub patřit Eugenu Melnykovi, neočekávám, že by se něco v dohledné době změnilo k lepšímu. Sens přebrali po Edmontonu štafetu nejhůře vedeného týmu soutěže, konkuruje jim snad jen Montreal. V mých očích by Senators nejvíce prospěl nový majitel spojený se stěhováním do místa, kde je o hokej zájem. Ač existuje představa Kanady hladové po hokeji, Ottawa jakožto město úředníků do ní úplně nespadá.

Naopak Arizona a Buffalo by se mohli z ligového suterénu konečně vymanit, nemyslíte?

JL: V Arizoně jednoduše nevěřím Ricku Tocchetovi na střídačce a upřímně moc nesdílím ani nadšení generálního manažera Johna Chayky stavět tým podle statistik (pro které jsem před lety hořel). Časem člověk zjistí, že lidská psychika je příliš nevyzpytatelná, než aby šla predikovat na základě čísel. A jak říká Jágr a řada dalších: V hlavě je polovina výkonu! Buffalo je určitě jeden z týmů, který nejvíc posílil. Jack Eichel snad už nebude mít důvod brečet, do jaké mizérie ho osud zavál. Šavle budu se zájmem sledovat.

JŠ: Arizoně i Buffalu věřím, že se v letošní sezóně dokážou zvednout a nasbírají více bodů. Nevěřím však, že by se jeden z těchto týmů dokázal dostat do play-off. Stále je před Coyotes i Sabres hodně práce, základ ale mají dobrý.

MZ: Od Buffala mírný posun tabulkou čekám, od Arizony nikoliv. Ani u jednoho týmu ale nepředpokládám, že by bojoval o play-off.

Co se kanadského bodování týče, bude pokračovat nadvláda Connora McDavida?

JL: Moc bych si přál vidět někde nahoře v bodování Davida Pastrňáka, který v minulém play off doslova explodoval. Přitom pořád ještě může výkonnostně růst. Na druhou stranu, když bude Connor McDavid zdravý, není v Art Ross Trophy co řešit. Pokud se někdy v Edmontonu dočká opravdu kvalitních spoluhráčů, myslím, že může dosáhnout i na 150 bodů.

JŠ: Divil bych se, kdyby nadvláda Connora McDavida skončila. Minulý ročník byl ze strany Oilers strašidelný, a i tak ovládl kanadské bodování. Letos očekávám od Edmontonu lepší ročník a to znamená i více bodů pro samotného Connora. Byl bych ale rád, kdyby to bylo zajímavé až do samotného konce. Pokud ho má někdo prohánět, tak to budou Nikita Kučerov, Taylor Hall či John Tavares.

MZ: Ano a bude zajímavé sledovat, zda promluví do závodu o nejlepšího střelce. V létě vyhlásil, že chce dávat více gólů a už bez tohoto úmyslu jich vloni měl na kontě jednačtyřicet.

Pár českých hokejistů v létě nenašlo v NHL nové působiště, další Češi by je ale mohli brzy nahradit. Usadí se podle vás hráči jako Nečas, Kaut, Zadina či Chytil v základní sestavě svých týmů už v této sezóně?

JL: Snažil jsem se k té letošní záplavě mladých Čechů poshánět co nejvíc informací a nabízet je postupně v seriálu Češi v naději. Nejlepší pozici má určitě Nečas, snad mu v Carolině nenaloží v první sezóně na hřbet až moc. Chytilovy šance jsou rovněž slušné, Rangers jsou ve fázi přestavby. Kaut nebo Zadina si NHL určitě zahrají, jen to asi nebude tak brzo, jak bychom si přáli. U Zadiny nepanovala spokojenost s jeho defenzivou a hrou bez puku, stejné nedostatky mu vyčítal během přípravy na MS reprezentační kouč. Jakmile tyhle handicapy smázne, máme se na co těšit. Pro mě je to hráč typu Milana Hejduka, 30-40 gólů za sezónu může dávat. Pokud mu seženou do lajny nějakého Petera Forsberga, vedle něhož prožil Hejduk nejlepší roky v NHL, může dát i Zadina 50 gólů za sezónu.

JŠ: Strašně bych si to přál. Rád sleduji mladé hráče, jak se pokouší získat místo v NHL a věřím, že spousta našich mladých kluků má šanci. Ze zmíněných hráčů si letos místo v základní sestavě udrží jak Martin Nečas tak i Filip Chytil. Martin Kaut byl poslán na farmu, ale očekávám, že by si nějaký zápas mohl zahrát i letos. Svou šanci dostane i Filip Zadina, který byl pro začátek ročníku rovněž poslán dolů do AHL. Nejvíce mě však v přípravě oslnil Libor Šulák, který podával skvělé výkony, získal si spoustu fanoušků Red Wings na svoji stranu a podle všeho začne sezónu rovnou v prvním týmu.

MZ: Hráčů, kteří se letos naplno prosadí určitě nebude tolik, kolik by si český fanoušek přál. Největší favorit je určitě Nečas a za ním v závěsu věřím Zadinovi, přestože začne sezonu na farmě. V Detroitu by se vůbec mohla zformovat zajímavá česká kolonie.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.