bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Experti NHL.cz: Hlavním favoritem je Washington, nový systém play-off není spravedlivý

23. března 2017, 15:00

Vojtěch Balon

Jestli si vzpomínáte, před začátkem probíhající sezóny jsme vám přinesli názory a tipy našich expertů na to, co se stane v tomto ročníku (článek najdete zde). Nyní se již základní část chýlí ke svému konci a my vám přinášíme druhý díl!

Před sezónou jste za největšího favorita považovali Tampu, ta je ale nyní mimo postupové příčky. Koho v tuto chvíli považujete za favorita na zisk Stanleyova poháru?

Jan Šlapáček: WASHINGTON. Před sezónou jsem tipoval Washington a u toho zůstanu i nyní. Jsem vážně zvědavý, jestli se Capitals z minulých let konečně poučili a dokáží v play-off uspět.

Jiří Lacina: WASHINGTON. Možná je to spíš přání než reálná úvaha, ale řeknu Washington. Trotzovi i Ovečkinovi bych pohár přál. Oba jsou v NHL dlouho a oba by si ho zasloužili.

David Jahoda: WASHINGTON. Zvolit jednoho konkrétního kandidáta na zisk Stanley Cupu je vždy velice těžké. Tampa se do play off stále může dostat, i kdyby se jí to ale povedlo, nevěřím, že by letos došla až na vrchol. A to i přesto, že už má dost zkušeností z minulých let. V Západní konferenci podle mě dojdou daleko Chicago a San Jose, ve Východní Pittsburgh s Washingtonem. Pokud se Capitals přehoupnou přes první dvě kola play off, myslím, že si dojdou až pro titul.

Který tým vás v dosavadním průběhu sezóny nejvíce zklamal?

Jan Šlapáček: DALLAS, TAMPA A PHILADELPHIA. Těch týmů je hned několik. Čekal jsem daleko lepší výsledky od Dallasu nebo Tampy. Zklamala mě ale hodně i Philadelphie, která hraje ve druhé polovině ročníku hodně špatně.

Jiří Lacina: FLORIDA a DETROIT. Před sezónou jsem říkal Florida a očekávání jsou v tomto případě naplněna. Mančaft, kde dostala v létě půlka hráčů lukrativní dlouhodobé smlouvy, podle předpokladů postrádá hlad a motivaci. Někteří hráči jedou na sebe, riskují, flákají defenzivu. Vedle Floridy bych pak řekl ještě Detroit. Tenhle klub si prostě zaslouží být výš, než je. Je smutné vidět ho na posledním místě divize. Tím se nenápadně dostávám i k největšímu individuálnímu zklamání, kterým je pro mě Petr Mrázek.

David Jahoda: FLORIDA a DALLAS. Zklamání? Řeknu dva týmy – Florida a Dallas. Co se týká Panthers, tak zasahovat do něčeho, co funguje a dobře funguje, bylo podle mě trestuhodné. Vyhazov trenéra Gallanta po pár neúspěších pak byl „třešničkou“. Rowe podle mě žádnou novou jiskru týmu nedodal, i po prohraných zápasech vypadal vždy docela spokojeně. Omluvou může být dlouhodobé zranění Huberdeaua a také několikazápasová absence Barkova, i tak ale podle mě měl tenhle tým play off udělat. Dallas si tak trochu se svou chabou obranou koledoval už dlouho, o situaci v brance nemusíme ani mluvit. Tentokrát to hvězdný útok sám nezvládl.

Naopak k nejpříjemnějším překvapením patří Columbus, který pořádně zatápí Washingtonu, Pittsburghu nebo Chicagu v boji o Prezidentovu trofej. Čekali jste to?

Jan Šlapáček: NE. Věděl jsem, že má Columbus kvalitní tým, ale že bude hrát na čele soutěže, to mě vážně nenapadlo. Spíš jsem je ve své hlavě viděl na pozicích, kde se bude o play-off tvrdě bojovat.

Jiří Lacina: ZČÁSTI. Od Columbusu jsem hodně čekal před začátkem minulé sezóny, kdy měli nejlepší výsledky v přípravě. Ročník 2015-16 ale rozjeli špatně a už se z toho nevyhrabali. Letos trochu se zpožděním potvrzující ambice a potenciál. V play-off se ale asi projeví nedostatek zkušeností.

David Jahoda: NE. Musím říct, že jsem opravdu nečekal, že by na tom byli tak dobře. Začalo se dařit talentovaným mladíkům, velkou sílu pak vidím v tom, že mezi hráči v poli to nestojí jen na jednom muži. To v brankovišti je to jiná písnička. Sergej Bobrovskij chytá opět skvěle a nedivil bych se, kdyby si po konci sezony došel pro svou druhou Vezinovu trofej v kariéře.

Kdo podle vás vyhraje kanadské bodování?

Jan Šlapáček: CROSBY. Říkal jsem to před sezónou a řeknu to i teď. Kanadské bodování podle mě vyhraje Sidney Crosby, který má letos fantastickou formu. A kdyby nebyl zraněný, o vítězi by už bylo nejspíše rozhodnuto.

Jiří Lacina: NEVÍM. Nemám tušení. Ve hře jsou McDavid, Kane, Marchand a Crosby. Je a bude to hodně těsné, rozhodnout může jeden povedenější zápas.

David Jahoda: MCDAVID. I když to vypadá, že má momentálně největší formu kapitán Penguins Sidney Crosby, tipuju na vítěze produktivity Connora McDavida. Celou sezonu mi připadalo, jako by byl u všeho, co se Edmontonu povedlo. Každopádně je paráda, že o Art Ross Trophy bojuje až do konce základní části hned několik hokejistů.

Do NHL letos s pořádnou vervou vtrhlo hned několik nováčků, myslíte, že šanci na Calderovu trofej mají jen Auston Matthews a Patrik Laine?

Jan Šlapáček: ANO. Letošní ročník je na kvalitní nováčky opravdu hodně bohatý, nicméně si myslím, že si Calder Trophy odnese jeden z dvojice Laine - Matthews. Za sebe bych volil Laineho.

Jiří Lacina: ANO. O Calder Trophy se rozhodne mezi nimi. Už teď patří mezi nejlepší hráče ligy, což potvrzují jejich čísla. Jinak je tu opravdu celá řada dalších nadějných jmen – v Torontu Marner a Nylander, v Calgary mě zaujal mladý Tkachuk, v Carolině Aho.

David Jahoda: ANO. Ano, myslím, že se bude rozhodovat jen mezi těmi dvěma. Parádně kromě Matthewse hrají v Torontu Marner či Nylander, v Columbusu zase exceluje obránce Werenski. Upřímně si ale nedovedu představit, že by Calder Trophy uzmul někdo jiný než Matthews, nebo Laine. V nominaci je podle mě doplní Marner.

Považujete současný systém play-off za férový? Vždyť dva ze tří skvělých týmů v Metropolitní divizi se nedostanou ani do finále konference...

Jan Šlapáček: NE. Předcházející systém byl spravedlivější. Tento je ale atraktivnější, což se mi zamlouvá a neměnil bych to. Dále je taky velká šance, že vzniknou nové rivality. A to NHL potřebuje.

Jiří Lacina: NE. Určitě se mi líbil víc starý „konferenční“ model než tenhle, který klade větší důraz na divize. Třeba na východě je mezi Metropolitní a Atlantickou divizí obrovský rozdíl. Některé dobré týmy půjdou v play off ven hodně brzo, což je poškodí také ekonomicky. Play off jsou žně a každé odehrané kolo znamená obrovské peníze do klubové pokladny.

David Jahoda: NE. Určitě minimálně stojí za to, se nad tím pozastavit. V současné sezoně se jistě ukazují nedostatky tohoto formátu. Základní část má své kouzlo, to určitě, ale play-off je úplně něco jiného. Nyní to ale vypadá, jako by se základní část hrála skoro úplně zbytečně. Dokonce si myslím, že by se nasazovaní do vyřazovací části mělo určovat tak, jako u nás. Zkrátka, aby za každé situace rozhodovaly pouze body. Ani bych nezvýhodňoval první týmy v divizích, jako to bylo za minulého formátu. Kdekdo by mohl namítat, že hrát v některé z divizí je o něco složitější. Myslím si ale, že v současné NHL je velmi těžké udržet tým dlouhodobě na vysoké notě, takže i obtížnost v jednotlivých divizích se proměňuje. Navíc, co si budeme povídat, týmy nehrají jen se soupeři ze stejné divize.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.