bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Emotivní chvíle pro Boylea! Nikdy předtím jsem po gólu nebrečel, řekl

11. listopadu 2017, 10:38

David Jahoda

Jeden gól nad všech 108 ostatních. Když se útočník Brian Boyle poprvé trefil v dresu New Jersey, cloumaly s ním emoce. Když se placatá guma zatřepetala v síti Edmontonu, projely americkým útočníkem vzpomínky na události z několika minulých týdnů. Boyleovi byla v září diagnostikována leukémie a možná mu proletělo hlavou, že si hokej už nikdy nezahraje. Nebylo proto divu, když se mu po vstřelené brance leskly oči. Slzami štěstí.

Běžela šestá minuta a Brian Boyle po úspěšné dorážce překonává brankáře Edmontonu Cama Talbota. Průchod emocí byl znát na první pohled. Zaťatá pěst a mohutný výkřik. Ale nebyla to oslava, jako když padne vítězný gól, tohle bylo úplně něco jiného.

Když Brianu Boyleovi byla 19. září po krevních testech na předsezonním kempu Devils diagnostikována leukémie, konkrétně rakovina kostní dřeně, těšení na start nového ročníku v novém působišti vyměnil strach o svůj vlastní život. I když Boyle od začátku do médii jasně prohlašoval, že se chce co nejrychleji vyléčit a opět řádit na ledě, hlavou mu musel problesknout i ten nejhorší scénář. Minimálně pak ten, že si hokej už nikdy nezahraje.

Proto se mu po vstřelení premiérové branky v pátém zápase za New Jersey vkrádaly do očí slzy. Když ho pak zabrala kamera na střídačce, stále vypadal, jakoby mu před zrakem probíhal film s událostmi, kterými si v minulých týdnech musel projít.

„Nikdy předtím jsem po gólu nebrečel,“ soukal ze sebe Boyle poté, co si jej k mikrofonu během první přestávky přizvala reportérka stanice MSG Network Deb Placey. „Znamená to pro mě hodně, vlastně úplně všechno,“ doplnil Boyle.

Hokej mu pomáhá zapomínat na starosti, které zažívá mimo led. Bývalý útočník Los Angeles, NY Rangers, Tampy Bay a Toronta prozradil, že doteď byl schopný tyto „dva světy“ oddělit, ale po vstřelení gólu to nedokázal. „Obvykle to umím oddělit, ale tohle byl prostě souběh různých věcí. Moje rodina, moje žena... museli si tím projít se mnou. Dokonce bych řekl, že moje žena se s tím musela vyrovnávat víc než já samotný. Bojujeme teď jeden za druhého,“ doplnil.

Pak před novináři také popisoval, co se mu před střetnutím honilo hlavou. „Jsem schopný hrát, všechno je v pořádku, zlepšuju se.“ Pak ale jakoby druhá osoba v jeho těle říkala: „Dneska nehraju, nejsem tady, pokud to není pro ní, pro rodinu a ty chlapy tady,“ dodal. „Snažil jsem se to oddělit, ale stejně to bylo větší než obvykle.“ uvedl Boyle.

Je hrdinou a obrovskou inspirací, smekl před Boylem Jesper Bratt

I když se nakonec Devils zvítězit nepodařilo (prohráli s Oilers 2:3 po prodloužení), smutek z prohry v šatně New Jersey přebil Boyleův povznášející moment. „Bylo to naprosto skvělé,“ uvedl po utkání Kyle Palmieri, útočník Devils. „Hraje parádní hokej. Ví, jak se dostat do prostorů před brankou a jak dostat puk do sítě. Je super ho vidět, že byl za svou práci odměněn. Vím, že měl po góle velký úsměv na tváři. Stejně jako my ostatní,“ doplnil.

„Musel si projít mnohým. Všichni jsme za něj šťastní, že se mu povedlo dát první gól za Devils,“ řekl Nico Hischier, jednička posledního draftu. S komentářem se připojil i brankář Cory Schneider: „V přípravě před sezonou chvíli trvá, než se do toho dostane, než se vám rozjedou nohy. Tohle Brian musel podstupovat celý minulý týden. Ale bojoval, tvrdě dřel, mnoho se mu povedlo překonat. Jsem si jistý, že se mu po gólu hodně ulevilo.“

Poklonu Boyleovi vysekl i jeden z nejlepších nováčků dosavadního průběhu aktuálního ročníku, útočník Jesper Bratt. „Ten chlap je hrdina. Vidět ho každý den, jak je šťastný, směje se... je to fantastické. Je obrovskou inspirací pro mě a všechny ostatní kluky,“ uvedl mladý Švéd.

I reakce vyprodané haly Prudential Center byla poté, co hlasatel oznámil jako autora gólu Briana Boylea, jiná než po jakémkoliv jiné trefě. „Lidé v aréně byli fantastičtí, Brian se dočkal skvělé ovace. I celá naše střídačka z toho byla celá pryč,“ nechal se slyšet hlavní trenér Ďáblů John Hynes. „Je příjemné vidět ho zpátky, jak se směje a dělá, co miluje,“ doplnil Hynes, který vede Devils třetím rokem.

Prostě a jednoduše. Jde vidět, jak všem v klubu New Jersey Devils na Brianu Boyleovi záleží. A to i přesto, že je v kabině prakticky stále ještě novicem. „V podstatě v tom byli se mnou. Stejně jako já museli odpovídat na ty samé otázky. Hned na začátku mě skvěle přivítali. Jsem tu stále nový, ale podporu, jakou mi vyjádřili... to bylo fenomenální,“ uzavřel bojovník Boyle. 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.