bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Elliott gólmanem číslo jedna. St. Louis nejspíše opustí jeden centr

7. září 2014, 9:00

Jan Šlapáček

Trenéři mají jasno. Do tréninkového kempu před začátkem sezony 2014/15 vstupuje jako jasná brankářská jednička Brian Elliott. Ovšem na záda mu bude dýchat mladík Jake Allen. Složitou situaci pak bude muset vedení řešit na pozici středního útočníka.

„Nemyslím, že se v mém tréninku něco výrazně změní oproti předchozím sezonám. Vždycky jsem trénoval pro to, abych byl prvním brankářem. Nyní mám před sebou velkou šanci a chci ji využít. Myslím, že nás čeká další povedená sezona a chci být u toho,“ prohlásil Elliot.

Ten se na výsadní pozici posunul po krátkém angažmá Ryana Millera, jenž u Blues nestrávil ani jednu kompletní sezonu. Americký gólman přišel do mužstva v den uzávěrky přestupů s cílem pomoci týmu ke Stanley Cupu. Avšak vytoužená meta nepadla a vedení St. Louis se rozhodlo spolupráci s Millerem neprodloužit.

Brian Elliot v uplynulé sezoně nastoupil do šestadvaceti zápasů a osmnáctkrát dovedl své spoluhráče k výhře. Hned dvacítku utkání odchytal ještě před Millerovým příchodem, play-off už pak sledoval z lavičky. „Když k nám Ryan přišel, museli jsme mu dát každou z možných příležitostí chytat. Nikdy ale nezapomněl, že Brian předváděl po celý rok skvělé výkony. Je to jeho, zasloužil si to,“ řekl hlavní trenér St. Louis Ken Hitchcock.

Devětadvacetiletý Kanaďan se zodpovědnosti, která leží na gólmanovi klubu pomýšlejícího na nejvyšší příčky, nebojí: „Už mám něco odehráno a posbíral jsem zkušenosti. Myslím, že jsem připraven, chci ukázat, že na to mám.“

Pokud se mu tlak nepodaří ustát, přijde na řadu chvíle Jakea Allena. Čtyřiadvacetiletý gólman vstoupí do sezony jako Elliotův záskok, ale už ve svém věku ukázal, že mu kvalita NHL nedělá problém. „V každém týmu musíte podávat stoprocentní výkony. Všude jsou mladí kluci, kteří na vás tlačí a nutí vás ke zlepšení,“ ví starší z gólmanské dvojice.

V brankovišti jsou tedy úlohy rozděleny jasně, o jednotlivých útocích to ale zatím říct nelze. V dresu Blues se před startem letošní sezony sešla řada kvalitních středních útočníků, kteří se jen těžko spokojí se třetí nebo čtvrtou formací. David Backes, Paul Stastny a Patrik Berglund jsou v NHL zavedenými jmény.

Tlačit se na ně ale bude Jori Lehterä, který přišel z KHL. Minimálně jeden z této čtveřice tedy bude muset z kola ven. Pokud k tomu skutečně dojde, vedení by nejspíš ukázalo na Patrika Berglunda, jenž v klubu působí od roku 2008. Šestadvacetiletý Švéd se v posledních letech bodově propadl a zůstává za laťkou, kterou si nastavil v prvních třech letech své kariéry. Změna dresu by tak mohla pomoci jak klubu, tak jemu samotnému.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.