bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Edmonton slaví návrat legendy. Paul Coffey se vrací v roli trenéra

22. ledna 2018, 14:54

Pavel Golasowski

Druhý nejproduktivnější obránce všech dob se vrátil po 31 letech zpět do hlavního města kanadské Alberty. V Edmontonu působí Paul Coffey v roli kouče se zaměřením na rozvoj a dovednosti.

Když po nedělním tréninku předstoupil Paul Coffey před hlouček novinářů, tak okamžitě všechny ujistil, že tady není od toho, aby někomu bral práci. „Přišel jsem pouze pomoct,“ ujišťoval Coffey. 

Ani vedení v čele s generálním manažerem Peterem Chiarellim nechce po členovi síně slávy, aby vysedával na střídačce a rozdával pokyny během zápasu. „Je to pozice, na kterou jsem již delší dobu někoho hledal. Paul toho v hokeji dokázal strašně moc a líbí se mi jaký má názor na hru, a především na obranu. On je tady, aby týmu poskytl jiný pohled na věc. Jsme nadšení, že je mezi námi,“ prohlásil na adresu Paula Coffeyho GM Chiarelli. 

Pro Chiarelliho ani hlavního kouče Olejářů Todda McLellana není překážkou Coffeyho absence zkušeností coby trenéra v jakémkoliv týmu NHL. Fakt, že je Paul Coffey členem hokejové síně slávy, je pro oba dostačujícím faktorem. 

„Když odehrajete tolik her a jste členem síně slávy, tak jste zároveň rozeným trenérem,“ řekl na adresu bývalého obránce McLellan. 

Nicméně, zkušenosti s trénováním přeci jen Paul Coffey má. V Torontu trénoval mladé hokejisty. „Na takové úrovni jsem nikdy netrénoval, to je pravda,“ řekl Coffey. „Ale děti jsem trénoval napříč všemi věkovými kategoriemi. Je to jiné, ale zároveň pořád to stejné, je to pořád hokej. A já vím, jak se hokej hraje.” 

Čtyřnásobný vítěz Stanleyova poháru bude pendlovat mezi NHL a AHL, podle představ Oilers by měl objíždět i univerzitní a juniorská mužstva. Jeho role by měla být rozložena mezi aktivní účast na ledě a mentální koučink mimo led. 

Dle slov generálního manažera Chiarelliho má Edmonton k dispozici spoustu mladých a talentovaných obránců, kteří potřebují ve svém rozvoji odbornou pomoc, kterou by měl poskytovat právě Paul Coffey. 

Dnes již šestapadesátiletý obránce byl draftovaný v roce 1980 jako šestý v pořadí Edmontonem Oilers. Začátky pro Coffeyho nebyly nejlehčí, ale po roce rozkoukávání se pustil na plno do práce a druhou sezónu v NHL ukončil s 89 body. Po individuální stránce věci byl pro něj nejúspěšnější ročník 1985/86, když nastřádal 48 branek a překonal rekord legendárního Bobbyho Orra. Celkově v této sezóně nasbíral 138 bodů, což je jeho nejlepší počin. Tento úžasný výkon nenechal chladnou ani samotnou NHL a poprvé se mohl Coffey radovat ze zisku James Norris Memorial Trophy, pro nejlepšího obránce ligy (celkově tuto trofej získal třikrát). Mimo to je držitelem řady dalších rekordů. 

S Edmontonem vyhrál celkově tři Stanley Cupy v roce 84, 85 a 87. Další přidal v roce 1991, ale již v dresu Pittsburghu Penguins. Jeden z nejlepších ofenzivních obránců všech dob ukončil svou kariéru v sezóně 2000/01 s celkovým počtem 1531 bodů, což ho řadí na druhé místo mezi obránci za Raye Bourque.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.