bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Edmonton Oilers: Nikdy nic nikdo nemá míti za definitivní

22. listopadu 2017, 16:30

Jiří Lacina

Neb nikdy nikdo neví, co se může státi, zpívají v Ježkově šlágru Jiří Voskovec a Jan Werich. Před tímto ročníkem se řada odborníků domnívala, že Edmonton je na vzestupu, který letos potvrdí zaslouženou aspirací na mety nejvyšší. Connor McDavid jako by v minulé sezóně vložil golemovi do čela dlouho hledaný šém a všechno se dalo do pohybu.

Tým Oilers byl favoritem pro všechny. The Hockey News počínaje, našimi redaktory konče. Jenomže je zase všechno při starém. Olejáři sbírají hlavně porážky a po zhruba čtvrtině základní části jsou na západě druzí od konce. Edmonton prohrál pět z posledních šesti utkání, úterní trapas 3:8 se St. Louis označil list Edmonton Sun za „nejhorší zápas“ Oilers této sezóny.

S play off se rozlučte

Už jen aby dosáhli na loňských 103 bodů, museli by ve zbylých 61 utkáních nasbírat 87 bodů. Noviny v Edmontonu už považují další absenci v play off za „devadesátiprocentní“, tj. skoro jistou. Přitom to vypadalo všechno tak nádherně. Connor McDavid ve své první kompletní (celkově druhé) sezóně mužstvo zvednul, z udílení cen si odnesl Hartovu i Art Rossovu trofej. Klub si jeho i Leona Draisaitla pojistil dlouhodobými kontrakty.

Najednou nic nefunguje. Nedaří se brankářům, obrana místy působí jako namalovaná, útočníci buší na bránu soupeře jako hluší do vrat. Snaha nechybí, přesnost a rozvaha ano. Jak jinak vysvětlit, že třeba Carolinu přestříleli Olejáři 17. října 51:21 (!), přitom prohráli 3:5. Washington na konci října 40:31, přesto porážka 2:5. Detroit o pět dnů později 36:35, výsledek 0:4.

„Jsme váhaví, špatně čteme hru,“ lamentoval po prohře s Carolinou trenér Todd McLellan. „Máme okamžiky, kdy působíme úplně bezradně. Je zřejmé, že někteří z našich tahounů se trápí.“

Někteří kanadští novináři začínají ukazovat prstem na McDavida. Stále dvacetiletý kapitán Oilers má na kontě 26 bodů ve 21 zápasech. To je průměr 1,24 bodu na utkání. Loňskou stobodovou sezónu končil s průměrem 1,22. V mužstvu, které se z velké většiny topí v minusových bodech za účast na ledě, je jeho lídr jako jeden z mála aspoň na nule. Vážně si někdo myslí, že hlavní problém je McDavid?

Co se porouchalo

V tak vyrovnané lize, jakou je NHL, stačí málo a zřítíte se v konferenci o deset příček dolů. Jen to hvízdne. Problémů je celá řada. Klub z Alberty především velmi špatně začal. Zatímco loni vyhrál šest z úvodních osmi duelů, letos to bylo přesně obráceně – z prvních osmi utkání šest porážek.

Stížnosti se hrnou na Oscara Klefborna. Čtyřiadvacetiletý zadák měl pomalu dozrávat v beka ligové TOP úrovně. Místo toho kupí chybu za chybou a v týmu je aktuálně s bilancí -13 největším sběratelem minusových bodů.

Zejména mladší hráči obtížně krotí emoce a někdy se nechávají zbytečně vylučovat. Útočná hra je naivní nebo až příliš jednoduchá. S průměrem 34,7 střely za večer sice jsou sice Oilers pátým nejvíce střílejícím celkem v lize, 2,52 vstřelených branek na utkání je ale řadí na páté místo od konce. Efektivita jejich ofenzivy je prachbídná.

Fanoušci se slzou v oku vzpomínají na Jordana Eberleho, který měl kariérní úspěšnost střelby solidních 13,4 procenta. Zdá se, že právě takový typ ofenzivě Oilers schází. Čímž se dostáváme k další často zmiňované příčině letošních nezdarů. A to je generální manažer.

Aby ulevil klubu pod platovým stropem, vyměnil Peter Chiarelli před sezónou Jordana Eberleho k newyorským Islanders. Nejde o jediný diskutabilní trejd tohoto muže. Ještě v Bostonu se podobně zbavil Blakea Wheelera nebo Tylera Seguina. Loni poslal do New Jersey jedničku draftu 2010 Taylora Halla. Získané protihodnoty se řadě lidí jeví neadekvátní.

Místo vítězného marše tak zažívají v nejseverněji položeném klubu NHL velké rozčarování. „Naše hra byla neomluvitelná. Byli jsme druzí ve všech ohledech. Velmi znepokojen jsem hlavně některými individuálními výkony. Takhle mizernou hru obránců jsem nezažil za ty tři roky, co jsem tady,“ čertil se po porážce se St. Louis Todd McLellan, který má nyní o čem přemýšlet.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.