bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Edmonton Oilers a shrnutí sezony 2019/20: Mohli letos Olejáři konečně uspět v play off?

26. března 2020, 17:45

Ondřej Mach

Fanoušci Edmontonu měli před tímto ročníkem řadu otázek. Změní se konečně něco nebo nás čeká další bídný rok? Povede se partě kolem hvězdného Connora McDavida konečně uspět a probojovat se do vyřazovací části? Na druhou z nich odpověď zřejmě nedostaneme, v případě té první se ale dá říct, že se klub z Alberty po dvou letech strádání zvedl.

Minulá sezona se týmu pranic nevydařila a právě z frustrace Connora McDavida to bylo nejvíce znát. Velký podíl na loňském neúspěchu měl generální manažer Peter Chiarelli, který svými leckdy chaotickými výměnami dokázal klubu pěkně zavařit. Největší hvězda týmu kromě toho v posledním duelu utrpěla vážné zranění kolene.

Oilers v květnu oznámili jméno nového generálního manažera, jímž se stal Ken Holland a zhruba o tři týdny později byl novým hlavním trenérem jmenován Dave Tippett. Tato dvojice měla mužstvo dostat do vymodleného play off a alespoň trochu zahnat tolikrát omílané McDavidovy myšlenky na odchod jinam.

Holland v létě žádné výrazné tváře nepřivedl, naopak se rozhodl jít cestou menších smluv. Jednoleté kontrakty tak podepsalo hned několik hráčů, jmenujme si například Rileyho Sheahana, Joshe Archibalda, Gaetana Hasse nebo Markuse Granlunda.

A Edmonton na startu sezony překvapil asi úplně všechny. Kdyby vám někdo po dvou měsících řekl, že celek z Alberty vede Pacifickou divizi a bojuje o přední příčky Západní konference, pravděpodobně byste mu nevěřili. Jenže taková byla realita.

Krize přišla až v průběhu prosince. Olejáři tehdy zaznamenali nelichotivou sérii, kdy z deseti utkání vyhráli jen dvakrát a ze zámoří se začaly ozývat hlasy, že tato sezona pro mužstvo znovu skončí na začátku dubna. Bojovný mančaft ale po několika změnách opět začal vyhrávat.

Od 30. prosince tým zapsal bilanci 17-8-5, v tomto ohledu se mu v Pacifické divizi mohli rovnat jedině Las Vegas Golden Knights. Před přerušením soutěže se Oilers nacházeli na druhém místě divize právě za mužstvem z města hříchu.

Faktor McDavid + Draisaitl

Málokterý tým má v týmu takové hokejové hvězdy. Connor McDavid a Leon Draisaitl jsou nezničitelnými útočnými nájezdníky, kteří svou hrou děsí soupeřovy obrany. Právě oni dva stojí za letošní úspěšnou sezonou Oilers, bez nich působí mužstvo téměř apaticky.

Hlavně o více než rok starší Draisaitl zažil ročník snů. Už od jeho začátku zářil a dominoval, větším útlumem si stejně jako celý tým prošel v prosinci. Jenže od té doby znovu udivoval svým hokejovým uměním a na čele produktivity si vytvořil obrovský náskok.

Německý útočník zároveň potvrdil, že dokáže hrát i bez svého hvězdného kolegy. Když se McDavid v únoru zranil, hodně lidí to vidělo jako velkou ránu pro edmontonské postupové ambice. Draisaitl ale znovu zapnul turbo pohon a skvělými výkony mužstvo dotáhl k několika vítězstvím. I proto by měl být favoritem na zisk Hart Trophy pro nejužitečnějšího hráče. 

 

Rodákovi z Kolína nad Rýnem výborně prospěla změna, kterou v prosinci učinil kouč Tippett. Ten z farmy povolal mladého Kailera Yamamota a druhá formace ve složení Yamamoto – Draisaitl – Nugent-Hopkins dlouhou dobu rozdávala hokejovou radost plnými hrstmi.

Za zmínku určitě stojí právě výkony nejmladšího ze zmiňované trojice: Yamamoto v 27 odehraných zápasech nasázel jedenáct branek, přidal patnáct asistencí a v tabulce pravdy zapsal hodnotu +17, tedy nejlepší číslo z celého týmu. Opravdu slušná vizitka pro mladíka, kterého Oilers v roce 2017 draftovali v prvním kole.

Bitvy o Albertu

Ve sportovním prostředí jsou desítky a stovky rivalit, v NHL ale letos zřejmě nebylo zajímavějších zápasů. Souboje Edmontonu s Calgary se staly opravdovou hokejovou válku, v nichž byste našli úplně všechno: emoce, rvačky, úžasné góly.

Dohromady se oba týmy střetly čtyřikrát, z toho třikrát slavili Flames. Na přelomu ledna a února dokonce došlo na dvě derby během 72 hodin a oba zápasy byly velice napjaté. V prvním Calgary zvítězilo po nájezdech a český brankář David Rittich své protihráče naštval gestem, kdy po posledním nájezdu vyhodil svoji hokejku do vzduchu.

Oilers nenáviděnému rivalovi porážku oplatili o dva dny později. V posledním vzájemném klání se na konci druhé třetiny rozpoutalo doslova peklo, které vyvrcholilo málo vídanou rvačkou brankářů. Edmonton nakonec svého protivníka zničil 8:3.

Určitě ale nesmíme vynechat pošťuchování Matthewa Tkachuka se Zackem Kassianem, oba útočníci se letos poprali hned několikrát a vše doprovázeli provokativními vyjádřeními do médií. Emoce zkrátka k hokeji patří a v Bitvách o Albertu z hráčů tryskají po celých šedesát minut. Jak by asi vypadala vzájemná play off série?

A co budoucnost?

Uplynulý ročník, ať už se v něm bude pokračovat nebo ne, určitě patří do kategorie těch povedenějších. Mužstvo pod novým trenérem našlo tvář a dokázalo vytěžit maximum z hvězdného dua McDavid a Draisaitl.

Organizaci se kromě toho vyplatila výměna Neal – Lucic, prvně jmenovaný měl zejména v úvodu ročníku skvělou formu a góly sázel jak na běžícím páse. Nadstandardní ročník prožil Ryan Nugent-Hopkins, stejně tak se dařilo tvrďákovi Zacku Kassianovi, novou smlouvu si vysloužil specialista na oslabení Josh Archibald.

Zlepšit se podařilo i obranu, průměr 3,03 obdržených branek na zápas se řadí na dvacáté místo oproti loňskému pětadvacátému. Defenziva stojí na Oscaru Klefbomovi, nový kontrakt podepsal Darnell Nurse, skvěle se první kompletní rok uvedl mladý Ethan Bear.

V brankovišti si své odchytal finský gólman Mikko Koskinen, o něco hůř na tom byl veterán Mike Smith. Oilers jdou správným směrem a dá se jen spekulovat, jak by letos vypadala jejich cesta vyřazovací částí. Dočká se družina vedená Connorem McDavidem a Leonem Draisaitlem za rok?

Ze světa statistik

TÝMOVÉ STATISTIKY
Sezona 2019-20: bilance 37 – 25 – 9, 83 bodů
Postavení v tabulce: 9. místo v National Hockey League
Vstřelené branky: 223 ... 12. místo ... (3.14 na zápas)
Obdržené branky: 215 ... 20. místo ... (3.03 na zápas)
→ Pozn.: Vstřelené a obdržené branky, nepočítáme-li nájezdy. 

INDIVIDUÁLNÍ STATISTIKY
Produktivita: Leon Draisaitl (C)... 110 kanadských bodů
Nejlepší střelec: Leon Draisaitl (C) ... 43 gólů
Nejvíc výher: Mike Smith (G) ... 19 výher
Nejlepší úspěšnost: Mikko Koskinen (G) ... %ús 91.7 

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.