bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Edmonton bez největší hvězdy? Spekulace o odchodu Halla přibývají raketovým tempem

17. prosince 2014, 10:30

Tomáš Zatloukal

"Budu muž činu. Mám rád odvážná rozhodnutí." Také těmito slovy se uváděl Craig MacTavish do funkce generálního manažera Edmontonu Oilers. A nelhal, za cca rok a půl v koženém křesle odvedl kus poctivé práce, agresivními tahy se pokoušel vylepšit nejslabší místa talentovaného kádru - brankoviště i obranný val. Jenže Olejáři dál tápou, a tak je na čase říznout do samého jádra edmontonského mančaftu. MacTavish si to dobře uvědomuje a hlásá: "Musí přijít změny."

Zámořská média mu našeptávají, že by měl vyměnit jednu z jedniček draftu. Nejdou po strádajícím Rusovi Nailu Jakupovovi, ani si nezasedli na Ryana Nugenta-Hopkinse. Negativní vliv na "kulturu" v kabině má údajně Taylor Hall, božsky nadaný forvard, který vyhrál kanadské bodování Oilers v posledních dvou letech. Darren Dreger, jeden z nejuznávanějších hokejových odborníků, se nechal slyšet, že Hall se nerad podřizuje trenérům a že si na ledě dělá, co si zamane.

Greg Wyshynski z Yahoo Sports, který píše asi nejpopulárnější blog o NHL vůbec, dokonce nazval Halla zabijákem koučů a vymyslel mu přezdívku "Ovečkin Západu" (což bylo trefné do minulé sezóny, Sašu nyní úspěšně krotí Barry Trotz). Myšlenka Hallova trejdu se velice zamlouvá také dalším známým expertům, ke kterým obvykle chodíme pro čerstvé drby, třeba Marku Halfordovi. Prst na spoušti má každopádně MacTavish a musel by sebrat spoustu odvahy, aby ji zmáčkl.

Sám ví, že změna osazenstva střídačky nic neřeší. Dallase Eakinse lze považovat tak trochu za obětního beránka. "Bylo by naivní si myslet, že problém byl v trenérovi," přiznává. Svá slova podtrhl také činy, když najal Eakinsovi typově podobného kouče v Toddu Nelsonovi. Aby se Edmonton pohnul z bláta, ve kterém už nějaký ten pátek přešlapuje, potřebuje razantní zásah do týmu. A to na nejcitlivějších místech. Takový, který vyvolá spoustu rozporuplných emocí.

Jenže jedině podobné kroky zpravidla zabírají. Hokejoví experti velí MacTavishovi "Pal!".  Za Halla, největší star Oilers, by získal kvalitní protihodnotu. Ať už zkušeného centra a nějaké drafty nebo třeba špičkového zadáka. Jen si vzpomeňte, za jaký balík putoval Tyler Seguin, Hallův věčný rival, od bostonských Medvědů do Dallasu. Hvězdy za něj, Riche Peverleyho a Ryana Buttona obětovaly Louiho Erikssona, Josepha Morrowa, Matta Frasera  a Reillyho Smitha. Vydělaly obě strany.

Sám Hall se k možnosti změny působiště vyjádřil následovně: "Člověk ty různé spekulace slyší, o tom žádná. Kdo ví, třeba je to pravda. Přesto si myslím, že nejlepší týmy v NHL se nevzdávají klíčových opor. Nedělají to, protože vyhrávají. Je na nás hráčích, abychom zabrali a udělali všechno pro to, abychom si vybojovali ztracený respekt." Jedná se o vzletná slova, nicméně Hall je továrnou na učebnicová klišé. Jako lídr nové edmontonské generace selhává, body nejsou všechno.

I mě začíná čím dál víc zajímat představa, jak by si Oilers vedli bez Halla, zato se solidními posilami. Takže i já volám: "Pal!".

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.