bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvojka v Seattlu. Je dobře, že jsme tu spolu, shodují se Kubíček s Kukučou

22. února 2019, 10:33

Derek O'Brien , Martin Voltr

Pokud se naplní všechy plány, v Seattlu bude od sezony 2021/22 působit další tým NHL. Zatím tady největší hokejovou pozornost poutají místní Thunderbirds, za než v juniorské Western Hockey League válí i dva borci ze střední Evropy – Čech Šimon Kubíček (na snímku) a Slovák Andrej Kukuča.

Dělí je od sebe dva roky, každý nastupuje na jiné pozici. Co je naopak spojuje? Hokejku drží na pravou stranu a do zámoří odešli loni v létě, poté, co na ně Seattle ukázal v CHL Import Draftu. Teď jsou moc rádi, že daleko od domova mají u sebe skoro-krajana.

„Určitě je to lepší, že tady mám někoho, s kým si můžu pokecat česky,“ říká Kubíček. „Rozumíme si velmi dobře. Jsme kamarádi na ledě i mimo led,“ potvrzuje Kukuča.

Oba dva prožívají povedenou sezonu. Tak prvně Kubíček: Před Vánoci teprve oslavil sedmnácté narozeniny, a přesto je s bilancí 8 gólů a 16 nahrávek nejproduktivnějším obráncem týmu. Nedá se ale říct, že by u něj taková čísla překvapovala. Podobný styl vyznával už v domácích soutěžích.

„Snažím se podporovat útok, protože ofenzivní obránci jsou teď potřeba. Mám velký ice time, hraju i přesilovky. Z toho plynou body,“ vysvětluje, proč se mu i v Americe daří. „Hřiště je menší, na všechno je méně času, hraje se víc do těla. Je to trochu jinačí styl než v Evropě. Ale myslím, že se umím přizpůsobit a tenhle styl mi vyhovuje,“ tvrdí.

Forvard Kukuča sbírá téměř bod na zápas, jeho konto čítá 21 branek a 25 asistencí. „Zatím mám vcelku dobrou sezonu, ale samozřejmě by to mohlo být lepší. Doufám, že moje výkony budou ke konci gradovat,“ hlásí sebekriticky.

Ani v dalších ohledech si evropská dvojka nemá na co stěžovat. Město na západním pobřeží Spojených států jim přirostlo k srdci, domácí zápasy Seattlu ve WHL navíc vždy sleduje výborně zaplněná hala na předměstí v Kentu – návštěvy se pohybují mezi čtyřmi a šesti tisíci diváky.

„Vcelku trávíme čas jenom na zimáku, ale ve městě jsem se byl podívat a je pěkné. Na každý zápas chodí plno fanoušků a hlavně budou hrát za dvě sezony NHL. Hokejem to tady žije,“ těší Šimona Kubíčka. „NHL tady bude super, lidi mají hokej rádi,“ souhlasí jeho parťák.

Ze Seattlu je to kousek do Everettu, další týmy soutěže sídlí jen o trochu dál, byť je Thunderbirds nemají ve své divizi. Řeč je o Vancouveru a Victorii. Tedy dějištích letošního mistrovství světa do 20 let, na kterém si zahrál i Andrej Kukuča. „Byla to velmi dobrá zkušenost. Mohl jsem si zahrát s nejlepšími hráči na světě, budu na to rád vzpomínat,“ usmívá se.

Mladší Kubíček má tuhle výzvu teprve před sebou, zatím patří do kádru osmnáctky. „Doufám, že pojedu na mistrovství světa a tam uděláme nějaký úspěch,“ hlásí a napjatě očekává i domácí dvacítky, kde by mohl reprezentovat jako mladší hráč. „Určitě je to motivace, zahrát si před našimi fanoušky. Udělám všechno pro to, abych se tam dostal,“ slibuje.

Odchovanec Jindřichova Hradce se do velkého hokeje odrazil v Českých Budějovicích, kde působil tři roky a v tom posledním získal se starším dorostem mistrovský titul. Jak sám říká, oba kluby stále pozorně sleduje.

„Doufám, že se Budějovicím podaří postoupit do extraligy,“ vzkazuje na jih Čech.

To Kukuča hokejově vyrůstal v Trenčíně, kde loni na pět zápasů přičichl i ke slovenské extralize. „Jsem z Nového Města, to je kousek odtamtud. Dukla Trenčín je můj mateřský klub, mám tam hodně kamarádů, takže sleduju juniorské ligy i muže,“ reaguje.

Případný návrat do Evropy zatím neřeší, ale jako hráč ročníku 1999 už musí zvažovat, kam se v kariéře posune. „Určitě bych byl rád, kdybych už hrál jako profesionál. Ještě musím dohrát sezonu co nejlépe a uvidím, jak se to bude vyvíjet,“ uzavírá Andrej Kukuča.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.