bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvakrát za nula! Raanta napodobil Dunhama. Znejistil Lundqvistovu pozici?

12. prosince 2016, 17:00

David Jahoda

Hokejisté New York Rangers vyhráli předešlé tři zápasy, poslední dva dokonce s čistým kontem. Trochu překvapivě ale u toho nebyla švédská modla klubu z Manhattanu Henrik Lundqvist. Ve všech případech chytal Fin Antti Raanta, který dokázal něco, co jeho kolega za celou svoji kariéru v dresu Rangers ne – vychytat nulu ve dvou po sobě jdoucích zápasech. Měl by se „King Henrik“ po dlouhých letech začít bát o svou neotřesitelnou pozici?

Na konci listopadu jsme psali o tom, že Henrik Lundqvist zatím neprožívá zrovna na jedničku vydařený ročník. V posledních dnech se mu však zřejmě ještě o něco přitížilo. Šance se totiž výtečně chopil jeho náhradník Antti Raanta, který chytal už tři zápasy za sebou.

V prvním z nich dovedl Rangers 17 zákroky k výhře nad Winnipegem (2:1), následně vyhrál vyhrál souboj brankářských galapředstavení proti Scottu Darlingovi, který jej před dvěma lety z Chicaga vytlačil. Rangers porazili Hawks 1:0 po prodloužení, Raanta pochytal všech 26 střel. Posléze si připsal nulu i v derby proti New Jersey, kdy přispěl k výhře 5:0 19 zákroky.Povedlo se mu tak něco, co Henrik Lundqvist nedokázal za celých 12 sezón v dresu Newyorčanů. Brankář, který naposledy za Rangers nedostal branku ve dvou zápasech za sebou, byl v roce 2003 Mike Dunham, který chytal za klub sídlící v Madison Square Garden v sezonách 2002/03 a 2003/04.

„Naši kluci odvedli znovu parádní práci,“ liboval si po čistém kontu proti Devils Raanta. „Dělali vše tak, abych puky viděl. Když tomu tak náhodou nebylo, střely zablokovali. Musel jsem být schopen udělat hlavně první zákrok, o dorážku se spoluhráči postarali. Dělají to skvěle celou sezonu, a to je jedna z hlavních věcí, jak dosáhnout čistého konta,“ doplnil sedmadvacetiletý Fin pro NHL.com. 

„Pokud by nechytal dobře a já bych pořád seděl, potom by bylo těžké to akceptovat.“

Zkušeného Lundqivsta jistě musí těšit, že se jeho celku daří, bezesporu by ale raději v brance viděl sebe než svého kolegu. „Je těžké nějak argumentovat, Antti chytá dobře. Je to o tom, co je nejlepší pro tým, ne pro mě. Budu se soustředit na to, co dokážu ovlivnit. Pokud by nechytal dobře a já bych pořád seděl, potom by bylo těžké to akceptovat,“ nechal se pro NorthJersey.com slyšet vítěz Vezinovy trofeje z roku 2012.

Další zápas hrají Rangers v noci z úterý na středu, na domácím ledě se utkají proti Chicagu. Bylo by jistě překvapením, pokud by v brance nebyl skvěle chytající Raanta. „Jestli vím, kdo bude v dalším zápase chytat? Ano, vím, ale brankářům jsem to ještě neřekl,“ pravil pro nypost.com hlavní kouč týmu z New Yorku Alain Vigneault.

„Miluji Henrika, ale tým miluji víc a Antti momentálně předvádí to nejlepší ze své hry.“

V případě, že by čtyřiatřicetiletý Švéd zůstal znovu pouze na střídačce, tedy počtvrté za sebou, stalo by se tak vůbec poprvé od sezony 2006/07, kdy se v Rangers chopil otěží role prvního brankáře. „Miluji Henrika, ale tým miluji víc a Antti momentálně předvádí to nejlepší ze své hry,“ doplnil lodivod Rangers. Nebylo by to poprvé, co by ve svém týmu zažil, že dlouholetá brankářská opora přijde o výsostnou pozici. V závěru jeho angažmá u Vancouveru Canucks se to stalo Robertu Luongovi.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.