bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvakrát střídal, pouštěl laciné góly. Pak zachránil San Jose úžasným rekordem

23. dubna 2019, 10:00

Tomáš Zatloukal

K Velikonocům se neodmyslitelně váže zázračný příběh o vzkříšení. A jedna story o zmrtvýchvstání se zrodila také v hokejové NHL, svou velkou noc tam o víkendu zažil Martin Jones ze San Jose. Byl odepsaný, kouč Sharks Peter DeBoer kanadského gólmana dvakrát za sebou střídal, především lajna Pacioretty, Stastny, Stone si z něj dělala trhací kalendář. Jenže pak Jones odpověděl výkonem, jímž vešel do klubových dějin a vynutil si proti Vegas Golden Knights sedmý mač.

58 zastavených puků.

To je fenomenální představení, které posunulo Žraloky do sedmého mače a Jonese na první místo historických tabulek kalifornského klubu.

Jones obral o klubový rekord v počtu zásahů v jednom utkání play off Wadea Flahertyho, současného kouče gólmanů Winnipeg Jets. Flaherty býval většinu kariéry náhradníkem či farmářem, ale 19. května 1995, ještě ve starém trikotu San Jose, pomohl heroickým výkonem k postupu přes Calgary.

V zápase číslo 7, nervy rvoucím dramatu, které se protáhlo až do druhého prodloužení, lapil 56 střel Flames a podepsal se pod vítězství 5:4. Postup s ním tehdy slavil mimo jiné český obránce Vlastimil Kroupa, na straně poražených smutnil další litvínovský odchovanec Robert Reichel a také František Musil.

Flaherty tehdy výborně nahradil mezi třemi tyčemi lotyšského svalovce Arturse Irbeho. Ani jeden pak ale nemohl zastavit v dalším kole Detroit Red Wings.

Toť k historickému okénku.

Jones si po nedělním utkání pochvaloval pomoc od spoluhráčů: "Klukům patří veškeré zásluhy. Odbránili několik náročných oslabení v prodloužení i ve třetí třetině. Drželi jsme při sobě, bojovali jeden za druhého. Měl jsem to v bráně snazší, protože jsem nečelil žádným přečíslením. Hráči Vegas ani neměli moc vyložených šancí, nepálili z dobrých pozic."

Jistě, do značné míry vše vyřčené platí, nicméně Jones si i tak zaslouží hlubokou poklonu. Opakovaně v T-Mobile Areně předvedl výtečný zákrok, v nevadské poušti čaroval.

V důležité chvíli pak zneškodnil ránu z voleje od Reillyho Smitha po pasu od Jona Merilla. "Byla to taková tak trochu pomalá situace tři na dva. Stačil jsem se přesunout, on navíc minul prostor mezi mými betony," popisoval vítěz Stanley Cupu z roku 2014, jak klouzal do strany a betony zastavil puk.

Před Jonesem smekali borci z obou táborů, Zlatí rytíři v posledních dvou duelech zjistili, že brankoviště Sharks nehájí žádný nazdárek. Poté co dvakrát za sebou střídal, blýskl se Jones v pátém a šestém zápase perfektními výkony. Odchytal je s úspěšností zákroků k 97 procentům.

Dokončí své vzkříšení v rozhodující partii? Dějiny se rády opakují a Flaherty svůj tým k postupu dovedl...

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.