bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Dvakrát draftovaný stejným klubem aneb pozoruhodný příběh Mathieua Chouinarda

5. srpna 2017, 10:15

Matěj Mayer

Pokud nejste skalním fanouškem Ottawy Senators, jméno Mathieu Chouinard vám nejspíš nic neříká. Jako jeden z mála brankářů NHL se může pyšnit 100% úspěšností zákroků, na ledě však pobyl všeho všudy jen dvě minuty a 43 sekund. Není mnoho hráčů, kteří byli do slavné soutěže draftovaní dvakrát, a ještě méně je těch, které si na druhý pokus vybral stejný tým. Příběh bývalého kanadského gólmana je ozvláštněn i o další okolnosti a v historii NHL je raritou.

Velký brankářský talent Mathieu Chouinard hrál od svých šestnácti let za juniorský klub Shawinigan Cataractes. Po své druhé sezoně v lize, kdy si zahrál „CHL Top Prospects Game“ a podílel se na zlatých medailích Kanady na šampionátu osmnáctiletých, kolem něj před draftem kroužilo mnoho klubů NHL. Zástupci Ottawy na něj nakonec ukázali přesně v polovině prvního kola. Pro zajímavost: hned za ním si Montreal jako šestnáctého vybral Erica Chouinarda, jenž však není s Mathieuem nijak spřízněn.

Zpět k hlavnímu hrdinovi článku. Senátoři udělali z Mathieua Chouinarda druhého nejvýše vybraného brankáře draftu 1998 a také jednoho z největších gólmanských talentů organizace. Sám Chouinard hodlal podepsat smlouvu co nejdříve, jenže tak jednoduché to nebylo. „Ze začátku všechno vypadalo skvěle, ale situace se změnila poté, co se neustále měnil generální manažer,“ řekl brankář v interview pro The Sports Daily v roce 2011.

Chouinard odehrál další sezonu 1998/99 opět v Qubecké juniorské lize, kde si znovu vedl výborně a posbíral řadu individuálních ocenění. Kromě toho, že se dostal do prvního týmu hvězd a byl nejlepším defenzivním hráčem ligy, stal se jejím nejužitečnějším hráčem. Zdálo by se logické, že Senators si budou chtít mladou hvězdičku pojistit vstupním kontraktem, ale nestalo se tak. Zatímco Chouinarda o rok předtím draftoval manažer Pierre Gauthier, nyní byl u kormidla Rick Dudley, který o vyjednání smlouvy neměl zájem.

» Vesey inspiroval Butchera. Avalanche se o univerzitní hvězdu připravili sami

Rodák z Boisbriandu v Quebecu tak načal svou již čtvrtou sezonu v juniorském týmu Shawiniganu, a znovu z toho byla trofej Michela Briera pro nejužitečnějšího hráče QMJHL. Málo platné, reakce Ottawy byla víceméně nulová. „Nabídli mi smlouvu týden před tím, než na mě ztratili práva. Bez jakéhokoliv dřívějšího vyjednávání. V té chvíli jsem věděl, že půjdu na draftu podruhé,“ sdělil s odstupem času brankářský talent.

Podle pravidel to v tu chvíli pro Senátory znamenalo toto: „Pokud tým ztratí práva na hráče z prvního kola draftu, protože hráč nepodepsal smlouvu, a tudíž může být draftován znovu či se stane nechráněným volným agentem, obdrží tým kompenzační volbu v draftu. Tato volba bude mít stejnou numerickou hodnotu, jako měla volba onoho hráče z prvního kola, ale bude v kole druhém.“

Chouinard byl se situací smířený. (Ne)jednání Senátorů ho znechutilo a těšil se, že si jej vybere nový tým, který o něj bude opravdu stát. Ottawa získala jako kompenzaci patnáctou volbu ve druhém kole draftu 2000, tedy číslo 45. Tady mohl příběh končit ještě relativně šťastně pro obě strany.

Pak se ale stalo něco neuvěřitelného. Generální manažer Senators Marshall Johnston nejenže 20letého brankáře na draftu znovu získal pro svůj klub, ale uplatnil na něj ono volbu číslo 45, kterou získal jako kompenzaci! „Udělal jsem pěstí díru do zdi. Neřekli mi, že se mě chystají znovu vzít, jakýkoliv jiný tým mohl...,“ reagoval Chouinard, který byl celou záležitostí šokován. Žádný jiný hráč v historii NHL nebyl dvakrát draftovaný stejným klubem v prvních dvou kolech.

Opětovný draft z něj udělal hráče Senators, protože odmítat kontrakt dva roky a jít potřetí na draft již nelze. „Johnston mi vlastně nedal jinou možnost, než podepsat smlouvu,“ řekl hokejista, jenž si za Ottawu nakonec nikdy nezachytal. V letech 2000–2003 působil ve farmářských týmech Senátorů a do prvního mužstva se navzdory dobrým výsledkům nikdy nepodíval.

V roce 2003 konečně jeho ottawské prokletí skončilo a po uplynutí nováčkovského kontraktu podepsal smlouvu s Los Angeles Kings. I v Kalifornii převážně farmařil, ale prožil si také své necelé tři minuty slávy. V utkání Králů s Anaheimem vystřídal Cristobala Hueta a zaznamenal dva úspěšně zákroky. „Řekl jsem rodičům, ať na zápas přiletí, protože jsem něco tušil. Byl tu jeden z nejlepších pocitů v životě.“ Přestože Kings nemířili do play-off, další šanci už nikdy nedostal.

Hokej vydržel hrát už jen další dva roky, kdy chytal převážně v East Coast Hockey League. Již ve svých 26 letech ukončil někdejší velký brankářský talent svou kariéru v zapomnění. „Každý se mě stále ptá, proč jsem přestal hrát hokej. Já už jsem toho ale nechtěl být součástí, neustále se stěhovat, nemít vlastní dům a rodinu… Byl jsem předávkovaný hokejem,“ vysvětlil.

Další hráči draftovaní dvakrát stejným klubem

Pierre Dagenais
1996 – New Jersey Devils (47. celkově)
1998 – New Jersey Devils (105. celkově)

Tim Brent
2002 – Anaheim Ducks (37. celkově)
2004 – Anaheim Ducks (75. celkově)

Trevor Hendrikx
2003 – Columbus Blue Jackets (283. celkově)
2005 – Columbus Blue Jackets (201. celkově)

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.