bahis siteleri

NHL.cz na Facebooku

Důležitý je tým, říká Burrows o příchodu Vrbaty

8. srpna 2014, 19:37

Jan Šlapáček

Byl zvyklý hrávat v elitní formaci vedle bratrů Sedinových, to se ale v příští sezóně s největší pravděpodobností změní. Vancouver se po mizerné sezóně odhodlal ke změnám a na pravé křídlo první útočné řady přivedl za deset milionů dolarů českého střelce Radima Vrbatu. Kdo by čekal, že bude Alex Burrows z nové konkurence a ztráty pozice zklamaný, mýlil by se. Třiatřicetiletý Kanaďan se s Vrbatou dobře zná a uznává, že na prvním místě je úspěch týmu.

Vrbata kývnul generálnímu manažerovi Benningovi na nabídku dvouletého kontraktu 2. července, brzy po otevření trhu s volnými hráči. „Říkal mi, že hledají někoho k Sedinům, a myslí si, že bych mohl být tím pravým,“ řekl reportérům po podpisu smlouvy český útočník.

„Když se zamyslím nad způsobem, jakým Sedinové hrají, myslím, že mi to bude vyhovovat. Mají rádi přihrávky v pohybu, rádi se uvolňují, to se mi líbí,“ pochvaloval si své nové spoluhráče.

„Víte, já hodně věřím na vzájemnou chemii. Pokud si s někým rozumíte, hodně vám to v dnešní lize pomůže. Zápasy jsou těsné, a pokud můžete věřit klukům, se kterými hrajete, máte výhodu,“ tvrdí Vrbata, který je ale připraven i na variantu, že se Sediny neodehraje kompletní porci zápasů v sezóně.

Burrows se tak rázem ocitne ve druhém útoku po boku další nové akvizice, Nicka Bonina, a jednoho z dvojice Jannik Hansen-Zack Kassian. „Je to docela legrační příběh,“ utrousil Burrows pro kanál Sportsnet. V naprosto totožné situaci se totiž ocitl už před čtrnácti lety.

Tehdy devatenáctiletí Burrows a Vrbata nastupovali společně za tým juniorské QMJHL Shawinigan Cataractes. „On byl hráč do prvního útoku draftovaný Coloradem, já byl hráč pro čtvrtý útok, o kterém nikdo nevěděl,“ vzpomíná Kanaďan.

„Zažili jsme dobrý rok, ale prohráli jsme ve finále, což bylo zklamání. V průběhu dalších třinácti let jsme spolu vždy při rozbruslení prohodili pár slov, myslím, že spolu máme dobrý vztah,“ potvrzuje, že s českým „vetřelcem“ rozhodně nejsou nepřátelé.

Burrows má za sebou protrápenou sezónu. Nedařilo se celému týmu, jeho samotného zranění pustila do pouhých 49 zápasů, ve kterých si připsal jen patnáct bodů (5+10). To jsou z osobního hlediska nejhorší statistiky za posledních sedm let.

Úspěšnost střelby mu klesla na podprůměrných 4,8%, v tomto ohledu byl v týmu Kosatek až třiadvacátý! „Během kariéry jsem v průměru skóroval z 10-12% střel,“ vypočítává Burrows. V ročníku 2011-12 se dokonce vyšplhal na vynikajících 14%. „Zhruba z každé desáté střely bych měl dávat gól. Někdy si říkám, že musím střílet co nejčastěji, dostat co nejvíce puků na bránu,“ popisuje svou hru. Častá střelba ale v uplynulé sezóně k úspěchu nevedla.

Vrbata oproti tomu nasázel dvacet branek při úspěšnosti střel 7,6%, k tomu přidal 31 asistencí, to vše v nepříliš produktivním týmu Coyotes. Očekává se, že vedle kreativních bratrů by se měl střelecky prosadit ještě více.

„Umí číst hru, umí si najet do volného prostoru,“ pochvaluje si svůj úlovek GM Benning, pro kterého byl zisk českého hráče prioritou. „Hraje dobře ve všech pásmech. Má šikovné ruce, pomůže nám na přesilovce,“ doplňuje. Vrbata je navíc i velmi spolehlivý při nájezdech, což se při vyrovnanosti týmů určitě hodí.

„Chceme mít vyvážené čtyři řady. Chceme, aby se prosazovaly všechny útoky. Nyní jsme na tom tak, že každá lajna může přispět góly,“ myslí si Benning.

Burrows tvrdí, že ze ztráty místa v první formaci a zřejmě i v přesilovkovém komandu není rozmrzelý. „Aby tým vyhrával zápasy, to je mnohem důležitější, než aby Burrows dával góly s dvojčaty,“ ujišťuje.

Konečné slovo při skládání sestavy bude mít samozřejmě kouč Desjardins. Ten se s Burrowsem setkal v Montrealu, kde nebojácnému forvardovi sdělil, že od něj očekává vůdcovskou roli v kabině a výraznější ofenzivní příspěvek, než jakým se hráč prezentoval loni.

Kosatky zoufale potřebují, aby nahradily 25 gólů, které odešly společně s Ryanem Keslerem. „Ryan byl naším tahounem po dlouhou dobu. Hrál přesilovky, oslabení, chodil na vhazování,“ přikyvuje Burrows. Změny, které přes léto nastaly ve vedení klubu, ale vítá.

„Trevor Linden se o Canucks skutečně stará. Byl tímto klubem draftován. Pro tohle město znamená mnoho. Má opravdu rád tuhle organizaci a chce, aby si vedla dobře. Obklopil se dobrým generálním manažerem a dobrým koučem, zatím to vypadá dobře. Teď už je jen na nás, abychom dokázali vyhrát pár zápasů,“ uvědomuje si Burrows.

Základním předpokladem úspěchu v jeho případě je, aby zůstal konečně zdravý. Pak snad znovu objeví svůj čich na góly. Ať už bude hrát s kýmkoli.

Share on Google+

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@nhl.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz

© Copyright - Všechna loga a známky NHL, loga a známky týmů NHL, jakožto další vlastnické materiály včetně log konferencí a obrázků Stanley Cupu jsou vlastnictvím NHL, NHL Enterprises, L.P. a příslušných týmů. © NHL Enterprises, L.P. Všechna práva vyhrazena.